بحران پیری؛ بزرگترین تهدید آینده کشور / رشد شهرنشینی موجب کاهش نرخ موالید در جامعه است
طبق آمارها، جمعیت کشور ایران رو به پیری می رود؛ این معضل دستخوش عوامل بسیاری است که اگر چارهای برای آن اندیشیده نشود، به یکی از بزرگترین تهدیدات دهسال آینده کشور تبدیل خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، طبق آمارهای رسمی کشور کاهش باروری در کشور موجب هدایت جامعه به سمت و سوی جامعه پیر و سالمند شده است.
شیب نزولی جمعیت در طی سالهای اخیر زنگ هشداری را در جامعه به صدا درآورده که نیازمند تدبیر صحیح برای جلوگیری از پیری جمعیت توسط مسوولان اجرایی کشور است و این موضوع نیز مورد توجه ویژه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
در دوره هاشمی رفسنجانی بعلت سیر انفجاری جمعیت شعار فرزند کمتر زندگی بهتر سر دادند که همین عامل می تواند ریشه این معضل در جامعه باشد.
در برهه ای از زمان در کشور ما مدارس بعلت داشتن دانش آموزان زیاد مجبور بودن در سه شیفت کار کنند اما امروز کار به جای رسیده برخی خانواده ها بعلت مشکلات اقتصادی از فرزند آوری امتناع می کنند.
شیب نزولی جمعیت در طی سالهای اخیر زنگ هشداری را در جامعه به صدا درآورده که نیازمند تدبیر صحیح برای جلوگیری از پیری جمعیت توسط مسوولان اجرایی کشور است و این موضوع نیز مورد توجه ویژه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
نسخه کاهش جمعیت و کنترل موالید غرب برای کشورهای اسلامی
به نظر کارشناسان در طول چند سال گذشته عوامل بسیاری در کاهش موالید در کشور ما وجود دارد که یکی از آنها نسخه پیچی غربی ها برای خانواده های ایرانی است.
متاسفانه در طول 30 سال گذشته بالاترین رکورد سرعت کاهش نرخ موالید در دنیا را اذان خود کرده است و جمعیت کشورمان با سرعت فزاینده ای در حال مسن شدن است و حتی تامین نیروی انسانی و مولد طی دهه های آینده را با چالش روو به رو کرده است.
کاهش فرزند آوری خانواده ها مساوی رشد جمعیت سالمندی
کاهش فرزند آوری خانواده ها که رشد جمعیت سالمندی کشور را در پی دارد به یکی از معضلات اجتماعی در کشور تبدیل شده است.
بر اساس آمار جمعیتی کشور، در دهه اول انقلاب به ازای هر یک هزار نفر جمعیت، سالانه 35 نفر به جمعیت کشور افزوده می شد؛ اما اکنون به ازای هر یک هزار نفر جمعیت 16 نفر به جمعیت کشور اضافه می شود.
تا نواخته شدن زنگ خطر کاهش جمعیت در ایران شاید بیش از 20 سال فاصله داشته باشیم اما برای جبران آن و برون رفت از این پدیده خطرناک زمان زیادی نیست.
کاهش جمعیت و افزایش جمعیت پیری و سالمندی مشکلات عدیدهای برای کشور به وجود میآورد و کشور جمعیت فعال و نیروی کار جوان خود را کم کم از دست میدهد.
بهبود وضعیت اقتصادی راهی برای افزایش زاد و ولد
طبق نظر کارشناسان جمعیت پیر و سالخورده هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و هم از نظر سیاسی و امنیتی کشور را در آینده با چالش های رو به رو می کند که از همین الان باید به فکر راه حل مناسب برای جلوگیری از روند رشد این معضل در جامعه باشیم.
یکی از مهمترین راه کارهای دولت برای مقابله با این معضل بزرگ بهبود شرایط اقتصادی است تا افراد بتوانند پس انداز بهتری داشته باشند که تمایلی به ازدواج در آنها به وجود آید.
رهبر انقلاب؛ فرزندآوری بسیار مهم است
مسئلهی فرزندآوری بسیار مهم است. این موضوعی که بنده بارها در این چند سال اخیر تأکید کردهام، متأسفانه حالا که انسان نتایج را نگاه میکند معلوم میشود که این تأکیدها تأثیر زیادی نداشته. اینها احتیاج دارد به قانون، احتیاج دارد به دنبالگیری جدی دستگاههای اجرائی.
بایستی بهجد مسئلهی فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. یکی از پرفایدهترین ثروتهای یک کشور جمعیت جوان است که خب ما بحمدالله از اوایل انقلاب تا امروز برخوردار بودیم، اگر بنا باشد بعدا برخوردار نباشیم، یقینا عقب خواهیم ماند.
طبق نظر کارشناسان جمعیت کشور به سمت پیری در حال حرکت است و بطوریکه در طول 25 سال گذشته میزان موالید 25 درصد کاهش یافته است.
باورهای غلط ذهنی سدی در برابر رشد جمعیت
فاطمه ابراهیم زاده کارشناس امور خانواده در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که در بحث کاهش جمعیت قابل مشاخده است، ازدواج نکردن جوان ها است، به نظر می سد یک مشکل عمده فرهنگی در حوزه تشکیل خانواده و ازدواج به وجود آمده است.
وی افزود: متاسفانه با توجه به وضعیت بد اقتصادی و اجتماعی حاکم در کشور و افزایش آمار طلاق این باور ذهنی غلط در ذهن جوانان ما شکل گرفته اگر ازدواج کنند منجر به طلاق و جدایی می شود و از انجام این مهم امتناع می کنند.
ابراهیم زاده تصریح کرد: جوانان ما که تشکیل زندگی می دهند و با توجه به شرایط بد اقتصادی از آوردن فرزند خودداری می کنند باید این مهم را مد نظر داشته باشند داشتن فرزند خوب موجب بهبود کیفیت زندگی در سالمندی می شود، طوریکه والدین حتی با یک تماس تلفنی با فرزند خود خوشحال می شوند و موجب تقویت روحی و روانی موثر در پدران و مادران می گردد.
کارشناس امور خانواده عنوان کرد: یکی از مهم ترین موانع ازدواج اقتصاد و مسکن زوجین است و جوانان ها خود را مقید این امر کرده اند تا منزل و ماشین نخرند قادر به ازدواج نیستند و همین امر موجب افزایش نرخ کاهش جمعیت در کشور می شود.
وی با تاکید بر اینکه وقتی ازدواجی صورت نگیرد، جمعیت کاهش پیدا می کند، بیان داشت: نکته مهم دیگری که ریشه فرهنگی دارد، این است که وقتی ازدواجی صورت می گیرد به دلیل شبهاتی که بین زوجین وجود دارد و با کوچکترین مسئله نسبت به یکدیگر سوء ظن پیدا می کنند و در نتیجه انگیزه فرزند آوری در خانواده را کاهش می دهد.
ابراهیم زاده خاطر نشان کرد: ترس از فرزند آوری به دلیل ترس از تامین معیشت فرزند و تامین اقلام اساسی زندگی یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت در کشور است.
این کارشناس امور خانواده گفت: متاسفانه قوای مجریه و مقننه اقدام اساسی برای حل این مشکل ندارند، توجه کنید از سال 89 مبلغ یاارانه ها ثابت مانده اما با نگاهی به قیمت ها شاهد افزایش سرسام آور کالاهای اساسی زندگی هستیم و مسوولان اصلا توجهی نمی کنند گرانی در زندگی مردم ریشه دوانده و زندگی را سخت کرده است.
میزان افزایش سالمندان کشور 3 برابر رشد جمعیت است
مدیر گروه آموزشی سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: اکنون جمعیت سالمند در کشور 10 درصد است که در سال 1450 به 30 درصد میرسد و باید برنامه های اساسی برای افزایش کیفیت زندگی اقشار جامعه طراحی و اجرایی شود.
وی افزود: رشد کلی جمعیت در ایران در 2 یا سه دهه گذشته 1.24 درصد افزایش داشته در حالیکه نرخ رشد جمعیت سالمندان3.62 درصد نزدیک به سه برابر رشد کلی جمعیت کشور بودهاست.
مهشید فروغان بیان داشت: پیش بینی می شود که در سال 1400 سهم سالمندی جمعیت از مرز 10 درصد و در سال 1420 از مرز 19.4 درصد و در سال 1430 از مرز 26.1 درصد عبور کند، یعنی در آن زمان یک چهارم جمعیت کشور، سالمند خواهند بود.
انتهای پیام /