بخش معدن پیشران اقتصادی کشور است
تهران - ایرنا - معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: بخش معدن نقش بی بدیلی در توسعه اقتصاد کشور دارد و موتور محرک و پیشران اقتصادی است.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، حامد ملاداودی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر در هفدهمین همایش ملی روز معدن که در این دانشگاه برگزار شد، افزود: با توجه به شرایط کشور، میتوان گفت که معدن نقش بی بدیل و قابل ملاحظه ای در اقتصاد کشور دارد که به عنوان موتور محرک و پیشران اقتصادی در کشور مطرح است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون در ایران شرکت های بزرگ، نقش مهمی در توسعه صادرات غیر نفتی دارند؛ به طوری که شرکت های معدنی هم توانسته اند طی یک دهه اخیر نقش و جایگاه ویژه ای در این صادرات ایفا کنند.
ضرورت برنامه ریزی در حوزه معدن کشور / رفع چالش ها در اولویت است
رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر هم با تاکید بر ضرورت برنامه ریزی در حوزه معدن گفت: چالش های زیادی در این حوزه وجود دارد که می توانیم با برنامه ریزی های مشخص در سطح جهانی، آنها را متناسب با بوم کشور اجرایی کنیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مجید عطایی پور افزود: از دیرباز موضوع دانشگاه، دولت و صنعت مهم بوده که این سه ضلع شامل دانایی، دارایی و توانایی هستند.
وی یادآور شد: بخش دانایی برعهده ما دانشگاهیان، دارایی مربوط به صنعت و توانایی هم در اختیار دولت است. اگر بتوانیم این سه ضلع را محکم تر کنیم چالش های حوزه معدن، رفع و راهکارهای جدید به میان می آیند.
رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه بسیاری از بخش ها با حوزه معدن کار می کنند، گفت: باید نهادهای فعال در بخش معدن با یکدیگر ارتباط بهتر و محکم تری داشته باشند تا بتوانند کشور را به نقطه اوج برسانند.
عطایی پور با تأکید بر اینکه در این حوزه چالش هایی وجود دارد، یادآور شد: در حوزه معدن متولی خاصی در کشور نداریم؛ شاید دوره طلایی بخش معدن در کشور به زمانی برمی گردد که یک وزارتخانه معادن و فلزات داشتیم.
به گفته وی، البته برخی ادغام ها ضروری هستند اما اکنون در مرحله ای هستیم که این صنعت متولی ندارد و این یک چالش محسوب می شود.
رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه همچنین نبود ارتباط صنعت و دانشگاه در بخش معدن نیز یکی دیگر از چالش ها است، گفت: باید صنعت و دانشگاه در این زمینه به یک تفاهمی برسند؛ پیشنهاد این است که صنعت از توانایی فارغ التحصیلان دکتری استفاده کند.
عطایی پور ادامه داد: این فارغ التحصیلان زبان صنعت و دانشگاه را می دانند و می توانند با ورود به عرصه تحقیق و توسعه به حوزه معدن رونق دهند.
وی افزود: در دانشگاه ها خروجی مهندس در مقاطع تحصیلات تکمیلی زیاد است؛ این شاید یک نقطه ضعف باشد اما صنعت می تواند این را به نقطعه قوت تبدیل کند؛ اگر ظرفیت دانشگاه ها پر شده است، این افراد می توانند در پژوهشگاه ها مشغول به کار شوند و تحقیق و توسعه را شکل دهند.
رییس دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تأکید بر اینکه همچنین آینده پژوهی در حوزه معدن مهم است، گفت: آینده مشترک ما معدنکاری و توسعه پایدار است؛ لازم است که دغدغه ما آینده معدن و معدنکاری باشد. آینده پژوهی باید در دانشگاه به وجود بیاید و در این خصوص لازم است که اساتید پروژه های مرتبطی را تعریف کنند.
عطایی پور ادامه داد: لازم است در این آینده پژوهی، آینده دور و نزدیک معدن در کشور تعیین شود. با توجه به اینکه در آینده نزدیک تقاضاهای جهانی برای منابع معدنی افزایش می یابد چنین آینده پژوهی لازم است.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه ملاحظات و نگرانی های زیست محیطی در مقیاس جهانی و ملی وجود دارد ولی این نکته مهم است که فکر و برنامه ریزی های ما در سطح جهانی باشد و اجرای آن بومی سازی شود.
ضرورت برنامه ریزی در حوزه معدن تا 2050
رییس خانه معدن هم در سخنانی برنامه ریزی تا سال 2050 بر اساس نیازهای دنیا به مواد معدنی در کشور را ضروری دانست و تاکید کرد.
محمدرضا بهرامن افزود: ما باید نگرانی بیکاری در حوزه معدن را از دانشجویان بگیریم؛ اینطور نیست که تحصیل در این حوزه به بیکاری منجر شود.
وی با بیان اینکه در واقعیت اینگونه نیست که بیکاری نتیجه تحصیل در این رشته باشد، گفت: لازم است که ما برنامه ریزی هایی را تا سال2050 بر اساس نیازهای دنیا به مواد معدنی برای کشورمان داشته باشیم.
رییس خانه معدن با تاکید بر اینکه متولیان امر می توانند در این حوزه برنامه ریزی کنند، خاطرنشان کرد: ما باید بتوانیم از ظرفیت های کشور در زمینه معدن بهره ببریم و اگر این اتفاق نیافتد، ما نمیتوانیم به موفقیت برسیم.
بهرامن همچنین اظهار داشت باید پازل معدن در حوزه آموزش به درستی چیده شود، اکنون شاهد انرژی دانشجویان حوزه معدن هستیم که چطور برای ما برنامه ریزی می کنند و این یک ارزش است.
وی ادامه داد: در این حوزه وظیفه سنگینی داریم و باید به آینده صنعت معدن توجه داشته باشیم و از ظرفیتهای خدادادی بهره ببریم تا بتوانیم در دراز مدت از آن استفاده کنیم.
رییس خانه معدن با تاکید بر ریشه یابی تناقض ها در بخش معدن گفت: در این حوزه باید به مسایل زیست محیطی دقت کنیم، معدن بدون نگاه به مسایل زیست محیطی معدن کاری نیست؛ ما باید نقشه راه این حوزه را تعیین کنیم زیر ما نمیتوانیم برای آینده جهانی مخرب باشیم.
هفدهمین همایش بزرگداشت ملی روز معدن با حضور و سخنرانی عطایی پور رییس دانشکده مهندسی معدن، مرتضی اصانلو عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن، حامد ملادادودی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه این دانشگاه، بهرامن رییس خانه معدن ایران، سعد محمدی مدیر عامل شرکت توسعه معادن و فلزات، رضا بستامی رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران و مقدمعلی معاون طرح های توسعه و صنایع معادن ایمیدرو برگزار شد.
در این همایش از کارگران نمونه معدن، صنعتگران برتر و دانشجویان ممتاز این دانشکده تجلیل شد.