برخورداری 80 درصد جمعیت حاشیهنشین بجنورد از خدمات بهداشتی
بجنورد - ایرنا - رییس مرکز بهداشت بجنورد گفت: 80 درصد از جمعیت حدود 65 هزار نفری حاشیهنشین مرکز خراسان شمالی زیر پوشش خدمات بهداشتی و درمانی مراکز جامع سلامت و بهداشت قرار گرفتهاند.
براساس آمارهای موجود: 35 درصد جمعیت 220 هزار نفری شهر بجنورد حاشیه نشین هستند که این میزان، بیشترین نسبت جمعیت ساکن در سکونتگاه های غیررسمی کشور است.
دکتر ابراهیم بازخانه ای روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ارائه خدمات درمانی مادران باردار هم اکنون در این مناطق هم اکنون 100 درصد است و این خدمات برای کودکان زیر 5 سال و زیر یک سال به صورت ویژه انجام می شود.
وی با تاکید بر اینکه با اجرای برنامه های مختلف بهداشتی اجازه نمی دهیم هیچ کودکی دچار مشکل شود، اظهار داشت: حتی در صورت نیاز این قشر به خدمات درمانی، گروه های ویژه بهداشتی به صورت فعال وارد عمل شده و در صورت مراجعه نکردن برخی بیماران یا پرهیز خانواده ها و تهدید جان بیماران و یا اطرافیان با دستور مقام قضایی وارد عمل می شویم.
وی همکاری ساکنان این مناطق را خوب ارزیابی کرد و گفت: بیشترین مشکلات ما در این مناطق در حوزه مسائل بهداشت محیط و تامین نبودن زیرساخت های لازم در حوزه آب و فاضلاب و مسائل تغذیه ای است.
رییس مرکز بهداشت بجنورد خاطرنشان کرد: نبود این زیرساخت ها در برخی مواقع ممکن است باعث ایجاد بیماری های مسری و پوستی و انگلی شود بنابراین نیاز به توجه ویژه دست اندرکاران برای ارتقای خدمات بهداشتی در این مناطق است.
وی به برنامه های انجام گرفته برای آگاه سازی بهداشتی خانواده ها در این مناطق اشاره کرد و گفت: در راستای افزایش سطح فرهنگ بهداشتی دوره های آموزشی مختلف برای ساکنان این مناطق در گروه ها و بخش های مختلف برگزار می شود.
بازخانه ای یادآور شد: توجه به مناطق حاشیه ای و کم برخوردار و ایجاد مراکز جامع سلامت و بهداشتی یکی از برنامه های اصلی طرح تحول سلامت بوده که در این راستا بیشترین امکانات و تجهیزات لازم در این مناطق ایجاد شده است.
وی با اشاره به راه اندازی مراکز بهداشت در مناطق حاشیه ای صندل آباد، بیدک، کلاته یاور، شهرک فرهنگیان، ینگه قلعه، باقرخان، محمدعلی پهلوان و الله وردیخان، خاطرنشان کرد: این مراکز علاوه بر این مناطق به دیگر سکونتگاه های غیررسمی نزدیک خود هم خدمات بهداشتی ارائه می دهد.
وی گفت: اهالی برخی مناطق از قبیل ناظرآباد نیز که مرکز بهداشت ندارند از خدمات بهداشتی مناطق اطراف از قبیل مرکز بهداشت نیروگاه و شهرک حکمت استفاده می کنند ولی در برنامه ریزی ها احداث مرکز بهداشت در این منطقه با وجود جمعیت بالای دو هزار نفری قرار دارد.
رییس مرکز بهداشت بجنورد ارتقای سلامت اجتماعی این مناطق را نیازمند هماهنگی بین بخشی تمامی دستگاه های زیربط دانست و افزود: در صورت فراهم سازی زیرساخت های محیطی در این مناطق از قبیل پیاده روسازی و فاضلاب شهری و... شرایط بهداشتی نیز ارتقا می یابد.
وی گفت: در حال حاضر برخی از این مناطق هنوز توسط دستگاه ها به رسمیت شناخته نشده اند در صورتی که بر اساس حقوق شهروندی باید ساکنان این مناطق نیز دیده شده و به رسمیت شناخته شوند و از حقوق خود در بخش های مختلف بهداشت و سایر زیرساخت ها بهره مند شوند.
بازخانه ای گفت: هم اکنون، ساکنان این مناطق در معرض تهدید بسیاری از بیماری های تغذیه ای، مشکلات جسمی و روانی و خشونت و اعتیاد و بزهکاری هستند که نیاز است توجه ویژه ای به آنها شود.
حدود یک سوم جمعیت شهر بجنورد در مناطق حاشیه ای ساکن هستند.
گستره سکونتگاه های غیررسمی مرکز خراسان شمالی 565 هکتار، پهنه های با پیشینه روستایی 83 هکتار و وسعت پهنه های دارای کاربری ناسازگار شهری هم 76 هکتار است که 6 آبادی نیز در حریم این شهر قرار دارند.
24 سکونتگاه اسکان غیررسمی در بجنورد وجود دارد و 21 روستا نیز در حریم این شهر واقع شده است.
*س_برچسبها_س*