برخی اقدامات مسئولان دانشگاهی باعث کاهش اقبال به شغل معلمی خواهد شد
به گزارش خبرنگار تشکل های دانشگاهی خبرگزاری فارس، محمد حمزه قائم مقام دفتر جهاد دانشگاهی تربیت دبیر شهید رجایی با اشاره به کسورات حقوقی دانشجویان این دانشگاه گفت: در تیر ماه 1401 دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی شاهد ارسال بخشنامه هایی به برخی محل خدمت ها و کسر بی سرو صدای 20 درصدی حقوق دانشجو معلمان بودند. پس از پیگیری ها مشخص شد که دلیل این کسورات غیرقانونی و ناحق، نامه رئیس دانشگاه به ادارات کل آموزش و پرورش بوده. در این نامه برای این کسورات ناعادلانه به نامه معاونت برنامه ریزی و توسعه مدیریت وزارت آموزش و پرورش به شماره 700/5098 تاریخ 1400/01/17 استناد شده که اشکالات جدی نسبت به آن وارد است.
وی با اشاره به اینکه نامه مذکور در تاریخ 1400/01/17 یعنی بیش از یک سال پیش نوشته شده است و معاون وقت برنامهریزی و توسعه مدیریت از سمت خود برکنار شده افزود: در متن این نامه به مصوبات هیئت امنا دانشگاه فرهنگیان استناد شده است که در مورد دانشگاه شهید رجایی هیچ موضوعیتی ندارد. همچنین در نامه مذکور به طور خاص به قانون بودجه 1400 استناد شده که مربوط به سال گذشته و دولت قبل بوده و در سال جاری قانون بودجه سال 1401 ملاک عمل است.
حمزه در ادامه با بیان اینکه مسئولین دانشگاه در پاسخ به چرایی این کسورات به بهانهایی مثل کمبود بودجه، گران شدن غذا، همسانسازی و افزایش حقوق اساتید متوسل میشوند در حالی که راه حل هیچکدام از موارد بالا دست بردن در جیب دانشجومعلمان نیست، تاکید کرد: هزینه ماهانه بیش از یک میلیون تومان برای غذا نامتعارف است و این ابهام وجود دارد که چطور برای دانشگاه های دیگر این مشکل پیش نیامده است؟ و دچار کسری بودجه و گرفتن هزینه از دانشجویان نشده اند؟
وی اضافه کرد: عجیب تر از همه این که کسورات در حالی از تیر ماه سال جاری شروع شده که دانشجومعلمان در تابستان هیچگونه استفاده ای از غذا و امکانات دانشگاه ندارند. علاوه بر این باید پرسید: «با توجه به سال های تحصیلیِ مجازی و صفر بودن هزینه رفاهی دانشجویان در آن سالها، بودجه ی تخصیصی این حوزه به چه اموری اختصاص داده شده است؟»
* لازمه رفع ابهامات شفافیت مالی است
قائم مقام دفتر جهاد دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تصریح کرد: باید پرسید که آیا مشکل از تخصیص بودجه مجلس است؟ یا بودجه تخصیصی برای دانشجویان در راه دیگری صرف می شود؟ مسئولین دانشگاه گاها برای توجیه این اقدام ظالمانه خود به کسورات دانشگاه فرهنگیان اشاره میکنند اما اساسا شرایط دانشگاه شهید رجایی با دانشگاه فرهنگیان به کلی متفاوت است.
وی افزود: دانشگاه فرهنگیان دارای 64 پردیس دانشگاهی در سراسر کشور و بیش از 78000 دانشجو است و از نظر ساختار و بودجه و میزان دانشجو با دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی که تنها دانشگاه تربیت دبیر فنی کشور است و حدود 9000 دانشجو دارد و از این تعداد هم همه آنها دانشجومعلم نیستند به کلی متفاوت است.
حمزه اضافه کرد: در صفحه 12 گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به شماره مسلسل 17965 درباره بررسی بودجه 1401 وزارت اموزش و پرورش هم آمده است که: «درآمد اختصاصی دانشگاه فرهنگیان در حالی از حقوق و مزایای دانشجومعلمان کسر میشود که روال برای دانشجومعلمان دانشگاه شهید رجایی غیر از این است» و این تاییدی بر این مدعا است که شرایط دانشگاه شهید رجایی از ابتدا متفاوت بوده و دانشجویان با علم به این تفاوت این دانشگاه را انتخاب کرده اند.
وی با بیان اینکه دانشجویان دانشگاه شهید رجایی از سراسر کشور و با طی مسافت های طولانی به این دانشگاه میآیند و هزینه های اجتناب ناپذیر و گاها سرسام اور سفر های بین استانی را باید متحمل شوند، افزود: دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با علم به این موضوع که هیچگونه کسوراتی شامل حقوقشان نمی شود اقدام به انتخاب این دانشگاه کرده، و بر اساس همین حقوق اقدام به دریافت وام، صدور چک و... کرده اند که این اقدام نسنجیده دانشگاه باعث ایجاد مشکلات متعدد قضایی و مالی برای معلمان آینده کشور خواهد شد.
حمزه در ادامه گفت: لازم به ذکر است دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی به واسطه همین امتیازات در طول سال های اخیر مورد توجه رتبه های برتر کنکور سراسری بوده به طوری که برترین رتبه های کنکور سراسری را در بین متعهدین به خدمت در وزارت آموزش و پرورش در خود جای داده است.
وی در پایان با بیان اینکه اقدامات نسنجیده دانشگاه موجب سرخوردگی نخبگان و باعث کاهش شدید اقبال رتبه های برتر کنکور سراسری به شغل معلمی خواهد شد تصریح کرد: این برخلاف نص صریح بیانات رهبری در دیدار اردیبهشت ماه سال جاری با معلمان است که فرمودند: «نباید بهگونهای باشد که رتبههای پایین کنکور سراغ معلمی بروند» کاری کنید که رتبه های برتر معلم شوند.
این فعال دانشجویی گفت: از طرف دیگر بسیاری از دانشجومعلمان به خصوص آنهایی که ترم های آخر تحصیل خود را میگذرانند اقدام به ازدواج و تشکیل خانواده کرده اند یا در آستانه آن هستند و اقدام دانشگاه در کسر حقوق آنها موجب ایجاد مشکلات خانوادگی و تضعیف بنیان های خانواده خواهد شد. همچنین بر خلاف روح قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی است و باعث کاهش آمار ازدواج و ایجاد مشکلات متعدد برای دانشجومعلمان متاهل خواهد شد.
انتهای پیام /