یک‌شنبه 1 مهر 1403

بررسی چالش امداد و نجات در حوادث گودبرداری ها / گودها نباید بیشتر از چند سال رها شوند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
بررسی چالش امداد و نجات در حوادث گودبرداری ها / گودها نباید بیشتر از چند سال رها شوند

هر چند وقت یکبار می شنویم که گودی در پایتخت خانه مجاورش را ویران کرده یا دیوارش ریخته و کارگرانی را به کام مرگ کشانده است. با وجود تاکید سازمان های مرتبط در حوزه پیشگیری یا امداد و نجات بر لزوم توجه به گودهای پایتخت، اما حضور آن ها همچنان در سطح شهر پررنگ است. در این راستا لازم است که به میزان خسارات بالا و شانس کم افراد درگیر این حوادث برای جان سالم به در بردن نیز توجه کرد تا خطر گودها...

مهندس بختیاری - رییس سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران - در گفت و گو با ایسنا، درباره سختی عملیات در گودهای فرو ریخته، اظهار کرد: به هر آنچه که روی هم بریزد آوار می گوییم. در میان حوادث مربوط به آوار گودها، کمتر پیش می آید که یک تکه از زمین یا خاک گودبرداری شده فرو بریزد، ضمن اینکه اگر این حوادث در گودهای کوچک رخ بدهد امکان جست و جو و نجات زیاد است، اما وقتی ساختمانی در مجاورت آن ریزش کند با آوار شدید رو به رو خواهیم شد.

وی ادامه داد: نجات و امداد حوادث مربوط به ریزش یک ساختمان داخل گود سخت تر است، چرا که دیگر روی سطح زمین فعالیت نمی کنیم. گاهی در یک زلزله یک ساختمان چهارطبقه دچار ریزش می شود، در این شرایط تمام امکانات روی سطح زمین قرار دارد و با اینکه این عملیات نیز سختی خود را دارد اما افراد تیم نجات پس از رسیدن به محل فعالیت خود را آغاز می کنند.

رییس سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران گفت: در حوادث گودبرداری ها فعالیت های جست و جو، نجات و امداد زیر سطح زمین انجام می شود، در شرایط فرو ریختن یک ساختمان داخل گود آدم ها در سطح زیرین قرار می گیرند و آوار روی آن ها ریخته می شود، به همین جهت جست و جو برای پیدا کردن افراد نیازمند زمان ویژه تری است.

وی افزود: در این شرایط ابتدا اقدامات جست و جو، نجات و پس از آن امداد انجام می شود. امداد نیز در این حوادث پیچیده است و نیاز به حضور افراد متخصصی دارد تا بتوانند در این زمینه فعالیت کنند. در حال حاضر هم این حوزه تعداد متخصصین کمتری دارد. پس به دلایلی که ذکر شد متاسفانه در بیشتر حوادث جدی و سنگین آوار، احتمال زنده ماندن کم است و همین موضوع نشان دهنده حساسیت این دسته از حوادث است.

بختیاری گفت: باتوجه به حساسیت و خسارت جانی بالای این امر باید به دنبال پیشگیری از وقوع این حوادث باشیم.

وی افزود: اگر ساختار گودبرداری ها را در کشور خودمان بررسی کنیم متوجه می شویم که اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفته شده اما باید اجرا شدن یا نشدن آن ها را بررسی کنیم.

رییس سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران گفت: در کارگاه ساختمانی یا فعالیت عمرانی یک کارفرما، پیمانکار، مهندس ناظر و... داریم، در گذشته مهندس ناظر را پیمانکار معرفی می کرد اما حالا خود سازمان نظام مهندسی معرفی می کند، پس در این شرایط یکی از دستگاه های نظارتی را می توان نظام مهندسی در نظر گرفت که در تمام اقدامات سازه ای کشور دو نقش دارد.

مهندس بختیاری افزود: سازمان نظام مهندسی در ابتدا با تصیلات آکادمیک و پروسه صدور کد نظام مهندسی برای افراد رو به رو است، در مرحله دیگر نیز با این موضوع که مهندس ناظر در کارگاه حضور فیزیکی، مستمر و روزانه داشته باشد رو به رو می شود. زمانی که مهندس ناظر در کارگاه حضور فیزیکی داشته باشد تمام مسائل مربوط به گود توسط فردی که به صورت آکادمیک این مسائل را یاد گرفته باید بررسی شود.

رییس سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران گفت: در این میان بر اساس قانون، ناظر دیگری هم از سوی شهرداری در نظر گرفته می شود. بر اساس قانون شهرداری همانگونه که مجوز ساخت و ساز را تایید می کند باید در حین پروسه نیز نظارت دوره ای داشته باشد. پس فردی که شروع به ساخت و ساز می کند باید ارتباطی مستمر با شهرداری داشته باشد. شهرداری باید در گودهای بزرگ و حساس یا جایی که همسایه ها اعتراض می کنند نظارت ویژه ای انجام دهد.

وی ادامه داد: حالا اگر نظارت شهرداری و هم مهندس ناظر درست انجام شود اما با این حال حادثه ای رخ دهد و فردی آسیب ببیند کارفرما و ناظر باید قطعا پاسخگو باشند، پس اگر اقدامات از سوی ناظران به درستی انجام شود دیگر نیازی به ورود حوزه امداد و نجات نیست، اما متاسفانه گاهی دقت فدای سرعت بالا و کاهش هزینه ها می شود.

مهندس بختیاری در خصوص تاثیر نوع خاک مناطق مختلف در نوع ریزش گود ها اظهار کرد: این موضوع به جنس خاک هم بستگی دارد، مثلا شهرهای مختلف جنس خاک متفاوتی دارند. در تهران نیز به دلیل اینکه شکل تهران از کوه شروع می شود و به دشت ختم می شود متفاوت است.

وی در خصوص گودهای رها شده نیز گفت: قوانینی وجود دارد که می گوید یک گود نباید بیش از چند سال رها شود، به دلیل اینکه این خاک پوک می شود، چسبندگی خود را از دست می دهد و فشار ها هم بر آن بیشتر می شود، اگر دقت کنید معمولا آسفالت های کنار گودهای رها شده ترک می خورند، این ها همه ناشی از همین امر است. بارش های فصلی هم بر آن ها اثرگذار است.

رییس سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران گفت: به عنوان مثال برج میلاد گود بزرگی کنار آن واقع شده بود که همان هم حساسیت داشت. واقعیت این است که استانداردهایی برای این موضوع تعریف شده است که گاهی به دلایل متفاوت این گودها رها می شود.

انتهای پیام