جمعه 9 آذر 1403

برگزاری برخط مجامع عمومی راهکاری برای افزایش شفافیت و رفع محدودیت جغرافیایی سهامداران

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
برگزاری برخط مجامع عمومی راهکاری برای افزایش شفافیت و رفع محدودیت جغرافیایی سهامداران

به گفته کارشناسان و مسئولان افزایش شفافیت، حذف محدودیت‌های جغرافیایی، تشویق سهامداران به حضور در مجمع، صرفه جویی در هزینه و زمان از جمله مزیت‌های برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی به شکل برخط است.

با افزایش تعداد حضور سهامداران در بازار سرمایه، برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی نیز نسبت به گذشته حساس‌تر دنبال می‌شود مجامعی که فصل آن به شدت داغ شده و تعداد بیشتری از سهامداران به آن چشم دوخته اند.

مجمع شرکت هایی که برخی از سهامداران در رابطه با دغدغه‌های پیرامون برگزاری آن به باشگاه خبرنگاران جوان نکاتی را اعلام کردند.

یکی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان به ما گفت: من در یکی از شهرستان‌ها ساکن هستم و بسیار تمایل دارم در مجمع شرکت کنم، اما با چشم پوشی از هزینه رفت و آمد از لحاظ زمانی هم فرصت ندارم برای شرکت در مجمع به تهران مراجعه کنم.

خانم دیگر به ما گفت: من سهامدار شرکتی هستم که مجامع آن در تهران برگزار می‌شود، اما به سبب بُعد مکانی نمی‌توانم به تهران مراجعه کنم.

یکی دیگر از سهامداران شرکت‌های بورسی به ما گفت: اتفاقا من در تهران هستم و مجمع شرکت مد نظر هم در تهران برگزار می‌شود، ولی به خاطر مشکلات متعدد نمی‌توانم در این مجمع حضور پیدا کنم کاش راه حل دیگری باشد.

به گفته کارشناسان برگزاری مجامع به شکل برخط راه حلی مرسوم برای رفع دغدغه بسیاری از سهامداران است مسیری که سایر کشور‌های دنیا نیز از آن استفاده می‌کنند. موردی که آقای آقای کوروش آسایش کارشناس بازار سرمایه ضمن تاکید بر آن گفت: برای اغلب شرکت‌هایی که در بازار‌های مختلف و در بورس‌های متفاوت دنیا پذیرش می‌شوند با توجه به زیر ساخت‌ها مجامع برخط برگزار می‌شود.

برگزاری مجامع به شکل الکترونیکی که دوم اردیبهشت سال 99 سازمان بورس از تصویب و موافقت با آن خبر داده بود و در متن ابلاغیه آن آمده بود: به پیوست دستورالعمل (نحوه حضور و اعمال حق رای به صورت الکترونیکی در مجامع عمومی شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان) که در اجرای جزء «4» بند «چ» ماده 68 قانون برنامه پنج ساله ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تدوین و به تصویب هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسیده است، تقدیم و ابلاغ می‌شود.

 ارائه خدمت برگزاری مجامع برخط برای ناشران از سوی سپرده گذاری مرکزی

به گفته کارشناسان داشتن زیر ساخت‌های لازم برای برگزاری مجامع به شکل بر خط از جمله نکات حائز اهمیت است برگزاری مجامع به شکل برخطی که آقای حسنلو مدیر فناوری شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در رابطه با آن به باشگاه خبرنگاران گفت: خدمت مهم برگزاری مجامع برخط را برای ناشران ارائه کرده ایم که آن‌ها به راحتی می‌توانند این خدمت مورد نظر را به سهامداران خود ارائه دهند.

این مقام مسئول گفت: در مجامع به شیوه سنتی روال این بود که باید اطلاعیه منتشر و سهامداران پس از اطلاع می‌توانستند در این‌مجمع شرکت کنند که این شیوه مشکلات مختلفی از جمله دشواری‌های رفت و آمد، ظرفیت سالن، هزینه رفت آمد، بعضا بی نظمی‌ها را به همراه داشت همچنین برای ناشران نیز دشواری‌های برقرار نظم، احراز هویت و... را داشت.

او می‌گوید: چنین شرایطی می‌طلبید که بستر برخط برگزاری مجامع فراهم شود و سپرده گذاری مرکزی خدمت برگزاری مجامع به شکل برخط را ارائه کرد. اکنون ناشر می‌تواند در این بستر مجمع را تعریف و تمام سهامداران می‌توانند از طریق درگاه وارد و در جریان مجمع قرار گیرند و در نهایت رای گیری به شکل دقیق انجام می‌گیرد سازمان بورس هم به صورت ناظر حضور دارد.

حذف محدودیت‌های جغرافیایی با برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی به شکل الکترونیکی 

به گفته کارشناسان برگزاری برخط مجامع علاوه بر ایجاد شفافیت دارای مزایای دیگری نیز است که خانم رباب وفایی تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص سایر مزیت‌های آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برگزاری مجامع به شکل الکترونیکی علاوه بر افزایش شفافیت سبب حذف محدودیت‌های جغرافیایی می‌شود هر چند که ممکن است برای شناخت آن کمی زمان بیشتری صرف شود. علاوه بر صرفه جویی در زمان، انرژی و هزینه‌ها برای مدیران شرکت‌ها در برگزاری مجامع، این امکان را برای سهامداران فراهم کرده تا از نقاط مختلف کشور و حتی هنگام سفر‌های خارجی در آن شرکت کنند.

او افزود: شفافیت بالا به واسطه رای گیری الکترونیکی، امکان حضور نهاد‌های نظارتی در مجامع و حضور همزمان سهامداران در چند مجمع از جمله مزیت‌های دیگر برگزاری الکترونیکی مجامع عمومی شرکت‌ها است.

تشویق سهامداران به حضور در مجع با برگزاری به شیوه برخط

در رابطه با سایر مزیت‌های برگزاری مجامع به شکل بر خط پیش از این آقای محمد خبری زاده کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود، برگزاری مجامع به شکل برخط نسبت به مجامعی که به شکل عادی (فیزیکی) برگزار می‌شود دارای مزیت‌های بی شمار است.

او افزود: به طور مثال امکان حضور و مشارکت سهامداران بیشتری در این شکل برگزاری مجامع (برخط) فراهم می‌شود یعنی ممکن است مجمعی در یک شهر دیگر باشد که برای بسیاری از سهامداران امکان حضور به هر دلیلی وجود نداشته باشد، اما با مجامع الکترونیکی دیگر برگزاری مجامع محدودیت جغرافیایی نخواهد داشت و به نوعی سهامداران برای شرکت در مجامع شرکت‌ها تشویق می‌شوند.

تشویق سهامداران به حضور در مجمع فارغ از مشکلات، موضوعی که آقای حسنلو با اشاره به آن به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ما رکورد 6 هزار نفر حضور در مجمع برخط را ثبت کرده ایم که چنین عددی در مجمع حضوری غیر ممکن است.

اما برگزاری مجامع به شکل برخط هم نیازمند توجه به نکاتی است که خانم رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در خصوص آن گفت: البته لازم به ذکر است گفته شود متاسفانه در برخی از مجامع مشاهده می‌شود سوالات و ابهامات شرکت‌کنندگان برخط مطرح نمی‌شود و یا فقط بخشی از سوالات به صورت انتخابی توسط اعضای هیات مدیره شرکت پاسخ داده می‌شود که این مساله سبب تضییع حقوق طبیعی سهامداران می‌شود و باید در این موضوع دقت لازم شود.

او افزود: در کل برگزاری مجامع برخط نیاز به تخصص و برنامه‌ریزی دقیق دارد. مجامع برخط حساسیت بسیار بالایی داشته و در صورت بروز کوچک‌ترین مشکلی در صدا و تصویر ممکن است تمام برنامه مجازی با اختلال مواجه شود.

به موجب ماده 75 لایحه قانون تجارت، تمامی سهامداران در مجمع عمومی شرکت‌ها حق رای دارند و می‌توانند در خصوص نقشه راه شرکت‌های تحت مالکیت خود در مجامع رای دهند.

بنابر گفته کارشناسان شفافیت بالا به واسطه رای گیری الکترونیکی، امکان حضور نهاد‌های نظارتی در مجامع و حضور همزمان سهامداران در چند مجمع از جمله مزیت‌های برگزاری الکترونیکی مجامع عمومی شرکت‌ها است موضوعی که با توجه به اهمیت آن توجه بیشتری را می‌طلبد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس