بهای آب کشاورزان خراسان شمالی را مصرف برق تعیین میکند
بجنورد - ایرنا - کشاورزان خراسان شمالی باید آببهای خود را بر اساس برق مصرفی، پرداخت کنند که وجود یک شمارشگر مشترک برای محاسبه آب و برق، این قشر تولیدکننده را دچار مشکل کرده است.
مشاور اتاق صنعت، معدن و بازرگانی بجنورد در حوزه کشاورزی و عضو انجمن خبرگان کشاورزی خراسان شمالی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: متاسفانه چاه های آب کشاورزی استان، فاقد شمارشگر اختصاصی حجمی هستند و میزان آب بهای دریافتی از کشاورزان، بر اساس میزان مصرف برق آنان محاسبه می شود که این روشی عادلانه نیست.
کاووس شادلو افزود: این در حالی است که کشاورزان از شمارشگر برق علاوه بر روشن کردن موتور آب، برای مصارف دیگری چون روشنایی، گرمایش و حتی جوشکاری نیز استفاده می کنند که این نحوه محاسبه و دریافت آب بها، می تواند نوعی اجحاف در حق آنان باشد.
وی با بیان اینکه با این روش محاسبه بعضا برای کشاورز حتی اضافه برداشت آب نیز محاسبه می شود، گفت: متاسفانه این اضافه برداشت از تمام کشاورزان، بدون اینکه مصرف بیشتری داشته باشند گرفته می شود و بعضا آنان را مشمول جریمه نیز می کند که این شیوه محاسبه مورد انتقاد قشر تولید کننده است.
عضو انجمن خبرگان کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: برخی از کشاورزان برای ارتقای شمارشگر برق خود به شرکت برق مراجعه می کنند که از آنان خواسته می شود به امور آب نیز مراجعه کنند که در بیشتر مواقع پاس کاری می شوند.
شادلو گفت: علیرغم اینکه برق و آب هر دو زیرمجموعه یک وزارتخانه هستند اما اینکه شرکت های جداگانه ای با قوانین متفاوتی دارند، این به ضرر کشاورزان تمام می شود.
وی از مسوولان خراسان شمالی خواست تا برای تعیین بهای مصرفی آب از چاه های کشاورزی شمارشگرهای جداگانه و حجمی اختصاص دهند و افزود: مصرف آب کشاورزان باید دقیق محاسبه شود، تولید کنندگان در سال های جاری از چندین ناحیه دچار ضرر و زیان شده اند و اینکه پرداخت آب بهای آنان نیز غیردقیق و بعضا بیش از اندازه واقعی باشد، مشکلات آنان را مضاعف می کند.
این مساله چند روز پیش در نشست گفت و گوی بخش دولتی و خصوصی، در استانداری خراسان شمالی نیز مطرح شد اما مسوولان شرکت های آب و برق استان که در نشست حضور داشتند، پاسخ قانع کننده ای در این خصوص ارایه نکردند.
در استان خراسان شمالی سه هزار حلقه چاه مجاز وجود دارد که علاوه بر آن سه هزار و 751 حلقه چاه غیرمجاز آب نیز شناسایی شده که مجموعا سالانه 34 میلیون مترمکعب آب برداشت می کنند.
میزان برداشت غیرمجاز آب از چاه های مجاز، 2.5 برابر بیشتر از میزان برداشتی است که از چاه های غیرمجاز صورت می گیرد.
سالانه 10 تا 15 میلیون مترمکعب از برداشت غیرمجاز منابع آب مجاز، کاسته می شود اما این مشکل همچنان وجود دارد و باید کشاورزان مصرف آب را مدیریت کنند.
87.5 درصد آب های تجدیدپذیر خراسان شمالی در حوزه کشاورزی مصرف می شود.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد، از 11 دشت استان، چهار دشت شامل دشت شیروان - فاروج، دشت اسفراین، دشت جاجرم و دشت صفی آباد ممنوعه بحرانی است، چهار دشت استان نیز ممنوعه است که دشت های بجنورد، سملقان، شوقان و رباط را در بر می گیرد، تنها سه دشت شامل دشت های غلامان، مانه و قوری میدان دشت آزاد هستند.
استان خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی دارد.
*س_برچسبها_س*