بهداشت روانی چیست و چه هدفی را دنبال میکند؟

دنیای اقتصاد: بهداشت روانی یکی از اصول مهم روانپزشکی است و در پیشگیری، درمان به موقع، کوتاه کردن مدت توقف بیماران روانی در آسایشگاه و برگشت دادن آنان به جامعه مؤثر است.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ بهداشت روانی یکی از اصول مهم روانپزشکی است و در پیشگیری، درمان به موقع، کوتاه کردن مدت توقف بیماران روانی در آسایشگاه و برگشت دادن آنان به جامعه مؤثر است.
از دیدگاه مکتب فرانسوی، هدف بهداشت روانی حفظ تندرستی روان در پیشگیری از ایجاد عوامل ناراحت کننده، مانند خستگی روانی، هیجانات شدید، اعتیاد به مواد مخدر، اختلالات شخصیتی (نوروزهای پسیکوزها) است. در واقع بهداشت روانی، تأمین رشد وارتقای روانی و تطبیق لازم با اجتماع و محیط زندگی فرد را به دنبال دارد.
بنابر این میتوان گفت بهداشت روانی به معنای ارزش دادن به نیازهای اولیه مانند هوا، غذا، آب، استراحت وامنیت و نیازهای روانی مانند مهر و محبت و پیشرفت وترقی است.
موضوعات بهداشت روانی را محورهایی چون تفاوتهای فردی (مبتنی بر وراثت و محیط) شخصیت، فشارهای روانی (استرس) عصبانیت و خویشتنداری، افسردگی، ارتباطات مؤثر، احساس و ادراک، رفتارگروهی، روانشناسی فردی واجتماعی، مقوله شایعه و ارائه مشاوره به کارکنان تشکیل میدهند.
بهداشت روانی شامل اقدامات و کار برد قوانین ومقرراتی است که جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری روانی بهکار میرود. این مقوله بهعبارتی به معنای سالم نگهداشتن روان از هر گونه آسیب روانی است و هدف اصلی آن ارتقای سطح سلامت فکر یا روان و پیشگیری از به وجود آمدن ناراحتی روانی است و به وسیله ایجاد محیط فردی و اجتماعی مناسب حاصل میشود.
بهداشت روانی به معنای داشتن احساس آرامش و امنیت درونی، دوربودن از معضلاتی چون اضطراب، افسردگی، تعارضهای مزمن روانی و همچنین بهرهمندی از سلامت ذهن و اندیشه و تفکر است.
دکتر سیاوش مکری، روانشناس