بیماری خطرناکی که بسیاری از انسانها به آن مبتلا هستند
کتاب «حسد»، اثر آیتالله سیدرضا صدر با نگاهی به این رذیله اخلاقی توسط مؤسسه بوستان کتاب برای هشتمینبار بازچاپ و روانه بازار کتاب شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از روابط عمومی مؤسسه بوستان کتاب، کتاب «حسد»، اثر آیتالله سیدرضا صدر، به اهتمام آیتالله سیدباقر خسروشاهی توسط مؤسسه بوستان کتاب در 319 صفحه منتشر شد.
حسد از بیماریهای مهلک و صفات نکوهیده و دامنگیر بسیاری از انسانها است؛ به طوری که هم برای فرد زیانآور است و هم برای جامعه. کتاب حاضر، ریشهها، ابعاد و عواقب حسد و تأثیر آن بر روابط اجتماعی را با شیوهای نو، آسان و با الهام از قرآن و احادیث مورد بحث و بررسی قرار میدهد و راهکارهای رهایی از این جهنم دنیوی را بیان میکند.
ساختار اثر
در این اثر، به مسئله حسد در قرآن اشاره شده و در ادامه پس از بیان داستان هایی، به نکوهش قرآن در خصوص حسد پرداخته است. سپس، راههای نجات از گزند حسود در قرآن تشریح و نشانههای حسود بیان شده و در ادامه ریشههای حسد و عوامل مؤثر در رشد این رذیله اخلاقی مورد بررسی قرار گرفته است. در اثر مذکور، زیانهای حسود، راههای درمان حسد، توارث حسد و سرایت آن بیان شده است.
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم:
حسد چیست؟
گفتهاند: حسد آرزومندی دور شدن نعمتی از کسی، و رسیدن آن به خود حسود است. قسمت دوم تعریف را نمیتوان پذیرفت؛ زیرا گاه میشود که حسود خودش آن نعمت را دارد و با وجود آن، حسد میورزد، و گاه میشود که حسود زیان خویش، بلکه مرگ را میخواهد، تا نعمت آن کس سلب شود. داستانهایی که از حسودان شنیده شده است و یا رفتارهایی که از آنها دیده میشود، بر سخن ما گواه میباشد؛ پس حسد تنها همان بدخواهی و آرزومندی زوال نعمت است و بس.
حسد در هر طبقهای هست
حسد در تمام طبقات موجود است و اختصاص به دستهای مخصوص ندارد؛ هم در طبقات بالا یافت میشود، و هم در طبقات پایین؛ گمان نرود که طبقه عالی به واسطه برخورداری از ناز و نعمت، پاکیزه از حسد هستند؛ بلکه گرفتاران این بیماری مهلک و خطرناک در این دسته فراوانند.
شاید یکی از علل آن که دیکتاتورها، رجال و بزرگان کشور خود را نابود میکنند، حسد آنها باشد؛ چون نمیتوانند ببینند به جز خودشان کسی دیگر، ثروتی یا شخصیتی و مقامی دارد - هر چند خودشان بالاتر از آن را داشته باشند - ولی بر همان اندازهای که دیگران دارند، رشک میبرند؛ گاهی رشک آنها چنان طغیان میکند که رحم از دلشان میرود و همه را از دم تیغ میگذرانند و پس از آنکه همه را نابود کردند و نیروی اساسی کشور را ضعیف نمودند، خود نیز توانایی زیست کردن و مقاومت در برابر دشمنان را از دست می دهند؛ لذا به سرانجامی شوم دچار میشوند.
پس همانطور که از زیردست به زبردست حسد میشود، از بالا به پایین و از مهتر به کهتر نیز، بسیار است و از مساوی به مساوی نیز خواهد بود؛ بلکه این گونه حسد فراوان است و بیشتر در میان خویشان و دوستان اتفاق میافتد. منفیبافها
بیشتر منفیبافها از این دسته میباشند؛ چون که خودشان شایستگی رسیدن به مقام عالی را ندارند و در اثر حسدی که دارند از بودن قدرت در دست دیگران در رنجند و نمیتوانند رقیبان خود را نیکنام و کامیاب ببینند؛ لذا دشنام میدهند و از همه بدگویی میکنند و برای گشودن عقده دل، از هیچگونه تهمت و افترا خودداری نمیکنند.
رقیبان آنها هم اشخاص معین و محدودی نیستند؛ بلکه هر کس قدرتی به دست آورد و یا از کسی ذکر خیری در حضور ایشان بشود، آنان حسد میبرند و زبان را به انتقاد و بدگویی میگشایند و اگر اهل قلم باشند با نیش آن، زهر خود را به او میرسانند.
حسد ایمان را میسوزاند
کتاب وسائل الشیعه از امام باقر و امام صادق (ع) روایت میکند که: «حسد ایمان را میخورد؛ چنان چه آتش هیزم را می خورد.» زیرا کوچکترین مرتبه اظهار حسد، بدگویی و غیبت است؛ غیبت، یعنی، آشکار ساختن نقاط سیاه و ضعیف دیگران و اسلام آن را از گناهان بزرگ شمرده است. اگر حسود به وسیله غیبت و نشر نقاط ضعف، نتوانست به مقصد برسد، پا را بالاتر نهاده، تهمت میزند و افترا میبندد و به نشر اکاذیب و خبرهای دروغین میپردازد. اگر در این مرحله هم موفقیتی به دست نیاورد، به سوی جنایت و غارت میرود و اگر از او ساخته نباشد و یا اقدام شخص خود را مصلحت نداند، دیگران را به این کارها تحریک میکند که به مال یا به ناموس محسود، دست تعدی دراز کنند. اگر در این مرحله هم به مقصد نرسید در مقام نابودی او بر میآید و به هر وسیلهای که در دسترس او باشد در این کار پافشاری میکند، شاید بتواند به مقصد پلید خود برسد. اگر در این راه هم شکست خورد، جز سوختن و ساختن و خودخوری، چارهای ندارد. همیشه باید از سوزش این نیش درونی بر خود بپیچد و با همه بستیزد تا هنگامی که مرگ گریبانش را بگیرد؛ پس حسود در تمام مراتب، جنایتپیشه و گناهکار است و گذشتن روزگار، حسدش را میافزاید و گناهانش بیشتر میشود و ایمانش کمتر میگردد؛ آری حسد ایمان را میسوزاند، چنان چه آتش هیزم را میسوزاند....
تاکنون آثار متعددی از آیتالله صدر منتشر شده که از جمله این آثار که توسط بوستان کتاب به چاپ رسیده، به این شرح است: «تفسیر سوره حجرات»، «حُسن یوسف»، «مرد وفا»، «راه علی (ع)»، «نشانههایی از او»، «فلسفه آزاد»، «محمد (ص) فی القرآن»، «الفلسفه» «العلیا»، «استقامت»، «بانوی کربلا»، «الاجتهاد و التقلید»، «پیشوای شهیدان»، «راه مهدی (عج)»، «المسیح فی القرآن»، «راه قرآن»، «صحائف من الفلسفه»، «أربعون و مائتا مسأله»، «راه محمد (ص)».
علاقهمندان جهت خرید اینترنتی این کتاب میتوانند به این نشانی مراجعه کنند.