تأثیر تلاوت قرآن بر اجابت دعا در بیان امام حسن (ع)
پیامبر گرامی اسلام و امام حسن مجتبی به برخی تأثیرات تلاوت قرآن اشاره فرمودند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، با بعثت پیامبر گرامی اسلام (ص) به عنوان آخرین پیامبر الهی، دورانی به نام عصر نزول قرآن آغاز شد که مصادف با ایام ماه مبارک رمضان بود. این کتاب مقدس در بردارنده تمام احکام، سنتها و نیز مشتمل بر تمام حقایق عالم و به تعبیر قرآن «تبیانا لکل شیء» یعنی بیانگر و مبین هرچیز است.
این کتاب مقدس به تعبیر امام سجاد (ع) در چهار سطح قرار دارد که شامل عبارت، اشاره، لطایف و حقایق است. عبارت آن برای عوام، اشارت آن برای خواص، لطایف آن برای اولیاء و حقایقش برای انبیاست؛ کتاب الله عز و جل [علی] أربع أشیاء: علی العبار، و الاشار و اللطائف و الحقائق فالعبار للعوام، و الاشار للخواص، و اللطائف للأولیاء، و الحقائق للأنبیاء» (جامعالأخبار (للشعیری)، ص42)؛ بنابراین قرآن برای تمام سطوح و درجات مؤمنین دارای کاربرد است.
از جمله کارکردهای مثبتی که در روایت مذکور درباره قرآن اشاره شد، خواندن عبارات آن یا به تعبیر امروزی، روخوانی قرآن است که عوام میتوانند از آن بهره ببرند؛ در واقع خداوند برای تلاوت قرآن خاصیتهای معنوی فراوانی قرار داده است تا از این طریق همگان بتوانند از این کتاب مقدس بهره ببرند.
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در روایتی فرمود: خانههای خود را به تلاوت قرآن روشن کنید (نوروا بیوتکم بتلاو القرآن) و آنها را گورستان نکنید چنانچه یهود و نصاری کردند؛ در کلیساها و عبادتگاههای خود نماز خواندند، اما خانههای خویش را معطل گذاردهاند (و در آنها عبادتی انجام ندهند) زیرا که هر گاه در خانه بسیار تلاوت قرآن شد خیر و برکتش زیاد شود و اهل آن به وسعت رسند و آن خانه برای اهل آسمان درخشندگی دارد چنانچه ستارگان آسمان برای اهل زمین میدرخشند. (الکافی (ط - الاسلامی)، ج2، ص: 610)
حضرت در این روایت سه خاصیت را برای خانهای که در آن تلاوت زیاد قرآن صورت گیرد برشمردند: اول اینکه خیر و برکت آن خانه زیاد میشود؛ اذا کثر فیه تلاو القرآن کثر خیره. دوم اینکه اهل آن خانه به وسعت رزق چه مادی و چه معنوی دست مییابند؛ و اتسع أهله. سوم اینکه آن خانه برای اهل آسمان درخشندگی دارد چنانچه ستارگان آسمان برای اهل زمین میدرخشند؛ أضاء لأهل السماء کما تضیء نجوم السماء لأهل الدنیا.
همچنین امام حسن مجتبی علیهالسلام یکی از خاصیتهای قرآن را استجابت دعا معرفی کرده و فرمود: کسی که قرآن را قرائت کند، در پایان آن دعایش سریع مستجاب خواهد شد - و اگر مصلحت نباشد - در آینده مستجاب میشود؛ حال یا زود و یا دیر. من قرء القرآن کانت له دعو مجاب، اما معجل واما مؤجل» و این مسئله یا بستگی به مصلحت خداوند و یا بستگی به اعمال فرد دارد.
ثواب تلاوت یک آیه از قرآن در ماه رمضان / آزادی یک میلیون نفر از جهنم در هر شب این ماهانتهایپیام /