تأمین بیش از یک میلیارد مترمکعب آب دریاچه ارومیه
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: با اجرای طرحهای وزارت نیرو، بیش از یک میلیارد متر مکعب آب به حوضچه دریاچه ارومیه اضافه شد.
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: با اجرای طرحهای وزارت نیرو، بیش از یک میلیارد متر مکعب آب به حوضچه دریاچه ارومیه اضافه شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در احیای دریاچه ارومیه، با بیان اینکه مجموعهای از اقدامات نرمافزاری سختافزاری برای این موضوع پیش بینی شده بود، اظهار کرد: در حوزه نرم افزاری که بخش عمده طرحها به حوزه مدیریت مصرف، مدیریت تقاضا، فرهنگسازی، و تغییر رفتار میپردازد، ذیل راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه تعریف میشود که وزارت نیرو نیز یک عضو مهم این ستاد است.
وی با بیان اینکه حدوداً همه طرحهای سختافزاری در حوزه عمل وزارت نیرو تعریف میشود، افزود: عمده طرحها در حوزه نرم افزاری از جنس مدیریت مصرف، مدیریت تقاضا و تغییر الگوی کشت است که در برنامههای ستاد احیا پیش بینی شده؛ بر این اساس باید مصرف آب کشاورزی در این منطقه 40 درصد کاهش پیدا کند و تغییراتی در الگوی کشت رخ بدهد تا به طرف کاهش مصرف بروند.
تأثیر تغییر اقلیم بر وضعیت دریاچه ارومیه
سخنگوی صنعت آب کشور به بیان علل به وجود آمدن شرایط بحرانی برای دریاچه ارومیه پرداخت و گفت: یکی از علتها، تغییر اقلیم بود که برخی از برآوردها نشان میدهد تا 20 درصد از آثاری که دریاچه ارومیه را تحت تأثیر قرار داده به دلیل تغییر اقلیم بوده است.
وی افزود: سطوح زیر کشت در حوزه دریاچه ارومیه اضافه شده بود و الگوی کشت نیز از کشت کم مصرف در گذشتههای دور، به کشت پرمصرفتر تغییر کرده بود؛ در کنار آن تعداد چاهها و برداشت از آبهای زیرزمینی نیز افزایش پیدا کرده بود.
بزرگ زاده به طرحهای وزارت نیرو برای تأمین نیاز آبی دریاچه ارومیه اشاره و عنوان کرد: مجموعهای از طرحها پیش بینی شد بخشی از آن مربوط به افزایش منابع آب در اختیار دریاچه ارومیه بود که یکی از این طرحها، امکان تأمین 480 میلیون مترمکعب آب از حوزههای مجاور دریاچه ارومیه بود.
وی بیان کرد: سامانهای عظیم متشکل از شبکه زیرزمینی، بند و کانال انتقال آب طراحی شد که هزینه ساخت آن بالغ بر 16 هزار میلیارد تومان است، اما اگر با اصلاح الگوی کشت و مدیریت مصرف همراه نشود، ممکن است این زحمات گسترده به نتایج مطلوبی که پیش بینی شده دست پیدا نکند.
تأمین یک میلیارد مترمکعب آب دریاچه
سخنگوی صنعت آب کشور تصریح کرد: بنا بر مصوباتی که ستاد احیا دریاچه ارومیه داشت، از گسترش سدسازی در آن ناحیه جلوگیری شد، همچنین سدهای موجود نیز رهاسازیهای خود را با دستوراتی که در ستاد احیا مصوب شد منطبق کردند؛ علاوه بر اینکه 775 میلیون متر مکعب از سدهای درون حوزه در سال آبی جاری رهاسازی شده، 317 میلیون متر مکعب از 480 میلیون متر مکعبی که ذیل طرح جدید پیش بینی شده، رهاسازی شده که در مجموع بالغ بر یک میلیارد و صد میلیون متر مکعب توسط وزارت نیرو برای نجات دریاچه ارومیه تأمین شده است.
وی در خصوص چاههای موجود در منطقه دریاچه ارومیه، ابراز کرد: حدود 115 هزار چاه در آن منطقه وجود دارد که بیش از نیمی از آنها چاههای غیر مجاز هستند که میزان برداشت آب قابل توجهی نیز دارند.
بزرگ زاده ادامه داد: شهید رئیسی 5 تیر سال گذشته سند مهمی را به اسم «سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی» ابلاغ کردند که چگونه میتوانیم هم امنیت غذایی داشته باشیم و محصولات راهبردیمان را تأمین کنیم و هم اضافه برداشتهای کشاورزی را تعدیل کنیم تا کشاورزی پایدار و امنیت غذایی تهدید نشود، این سند باید در تمام کشور از جمله در دریاچه ارومیه پیاده شود.