یک‌شنبه 30 دی 1403

تاثیر مشاجره والدین بر امنیت روانی کودکان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تاثیر مشاجره والدین بر امنیت روانی کودکان

محمد بزی گفت: والدین اولین سرمشق های تربیتی و امنیت روانی کودکان هستند، و کودکانی که در معرض مشاجره والدین خود قرار می گیرند دچار آسیب های روانی بسیاری می شوند که تا بزرگسالی ادامه دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصر هامون، پدر و مادر اولین سرمشق‌های تربیتی و منبع امنیت کودکان هستند، زمانی که پدر و مادر به مشاجره می پردازند، منبع امنیت کودک به خطر می‌افتد و طبیعی است که کودک دچار ترس و اضطراب شود و در بزرگسالی وی نیز تاثیرگذار باشد.

پدر و مادری که در مقابل فرزندان خود به جر و بحث می پردازند درواقع خواسته یا ناخواسته ترس و اضطرابی به کودک خود منتقل می کنند، مشاجره والدین می تواند تاثیرات بسیار منطفی بر روی رشد عاطفی و روحی کودکان بگذارد و باعث بروز احساس نا امنی در کودک می شود. محمد بزی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: یکی از چالش‌هایی که برای والدین وجود دارد این است که چه عواملی باعث پیشرفت بدرفتاری و کج‌رفتاری ها در کودکان می شود در حقیقت بعضی از موارد که باعث می شود رفتارهای نامطلوب و بدرفتاری ها در کودکان بیشتر شود، رفتارهای مخربی است که از سمت والدین انجام می شود که همراه با تمسخر، مقایسه کردن، غر زدن، تنبیه و نصیحت های بیش از اندازه است که باعث می شود کودکان احساس حقارت کنند و عزت نفس آنها دچار مشکل شود. وی افزود: کودکانی که همواره در معرض مشاجره والدین خود هستند دچار آسیب‌های روانی بسیاری از جمله پرخاشگری، عصبانیت، اضطراب و عدم اعتماد به نفس نسبت به سایر هم سن‌های خود می‌شوند. بزی ادامه داد: نادیده گرفتن اثرات مخرب مشاجرات والدین بر روی کودکان منجر به بروز مشکلات بیشتری در آینده آنها می‌شود، چرا که وقایع دردناک کودکان را در برابر استرس بسیار آسیب‌پذیر می‌کند و سلامتی روان‌شان را به خطر می‌اندازد. بزنی تصریح کرد: امنیت برای کودک از نان شب هم واجب‌تر است، یعنی اگر یک فرد در دوران کودکی مخصوصا پنج سال اول زندگی در خانه‌ای رشد کند که محل تنازعات، کشمکش، درگیری و تنش باشد؛ کاملا یک فرد آسیب پذیر خواهد شد و این آسیب پذیری را در روابط بعدی خودش تکرار می‌کند و درنهایت به یک فرد نا امن بدون دلبستگی ایمن تبدیل می‌شود. وی خاطرنشان کرد: خانواده‌هایی که در حضور فرزند خود به بحث و دعوا می پردازند درواقع درحال آموزش رفتار پرخاشگری به کودک خود هستند، کودکان رفتار ها و عادات خود را از اطرافیان خود به خصوص پدر و مادر خود تقلید می کنند بنابراین در این شرایط کودکان یاد می گیرند که برای حل مسائل خود از رفتار ها و کلمات خشونت آمیز استفاده کنند. پرخاشگری یکی ازدلایل ترس کودکان به علت تاثیر دعوای والدین است. بزی با اشاره به آسیب های روانی کودکان در بزرگسالی افزود: چنین فردی هنگام بزرگسالی در روابط زناشویی همواره اضطراب رها شدن، خیانت دیدن و غیره را با خود به همراه دارد؛ بنابراین اگر بخواهیم در سنین کودکی فقط یک گزاره را آموزش بدهیم آن گزاره امنیت است و کودکان باید در محیطی که آرامش دارند رشد کنند. این مدرس دانشگاه تأکید کرد: این نکته مهم است که والدین در دوران کودکی مخصوصا درپنج سال اول کودکی با فرزندان خود بدرفتاری نکنند، چرا که به عنوان روانشناس معتقدیم که بدخلقی به کودکان منجر به اختلالات اضطرابی از جمله شب ادراری، افسردگی، پرخاشگری، عزت نفس پایین، کمبود اعتماد به نفس و غیره می‌شود. وی با اشاره به راه‌های پیشگیری از خشونت در کودکان تاکید کرد: راهکارهای پیشگیری بسیاری برای آسیب روانی کودک وجود دارد که مهمترین آن آموزش است، علاوه بر این والدین باید با همدیگر مشکلاتشان را حل کنند، چرا که حتی مشاجرات کوچک بین خانواده ها نیز به فرزندان آسیب می‌رساند. این کارشناس ادامه داد: خانواده ها باید با مراجعه به مشاور خانواده و روانشناس، مهارت‌های کنترل خشم، راهکارهای پیشگیری از دعوا و مهارت گفتگو را یاد بگیرند تا در نهایت بتوانند محیط امنی برای رشد کودک خود ایجاد کنند. انتهای پیام /