تاریخچه مسابقات والیبال نشسته قهرمانی جهان / قلب بالکان برای ایران تاریخی میشود؟
مسابقات والیبال نشسته قهرمانی جهان در حالی از فردا آغاز میشود که تیم مردان به دنبال قهرمانی و سهمیه پارالمپیک و تیم بانوان در اندیشه ارتقای جایگاه خود است.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، رقابتهای والیبال نشسته قهرمانی جهان از روز جمعه 13 آبان ماه به میزبانی شهر سارایوو در کشور بوسنی و هرزگوین آغاز میشود و به مدت هشت روز یعنی تا جمعه 20 آبان ماه ادامه خواهد داشت.
این رویداد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که اولین تورنمنت رسمی جهانی پس از پارالمپیک توکیو است و همچنین در آن سهمیه بازیهای پارالمپیک 2024 پاریس توزیع میشود.
ملیپوش والیبال نشسته: باید دوباره شایستگیمان را نشان بدهیم* رقابت 31 تیم در دو بخش مردان و بانوان
در این دوره از مسابقات 16 تیم در بخش مردان و 13 تیم در بخش بانوان با هم رقابت میکنند.
اسامی کشورهای شرکت کننده و گروهبندی به شرح زیر است:
- بخش مردان: گروه A: بوسنی، آمریکا، ژاپن، صربستان گروه B: ایران، قزاقستان، کرواسی، عراق گروه C: برزیل، آلمان، کانادا، لهستان گروه D: مصر، اوکراین، رواندا، هلند
- بخش بانوان: گروه A: بوسنی، رواندا، اوکراین، مجارستان، لهستان گروه B: آمریکا، کانادا، اسلوونی، ایران گروه C: برزیل، ایتالیا، فنلاند، آلمان
* نگاهی به تاریخچه مسابقات در بخش مردان
این برای سیزدهمین بار است که مسابقات قهرمانی جهان در بخش مردان برگزار میشود. در 12 دوره قبلی تیم ملی ایران با کسب 7 طلا، یک نقره و 2 برنز، پرافتخارترین تیم محسوب میشود و بوسنی (3 طلا، 2 نقره و یک برنز) و هلند (2 طلا، یک نقره و 3 برنز) در ردههای بعدی قرار دارند. آلمان، مجارستان، برزیل، فنلاند، یوگسلاوی سابق، نروژ و مصر دیگر کشورهایی هستند که توانستهاند در این مسابقات روی سکو بروند.
نخستین دوره مسابقات در سال 1983 و به میزبانی شهر دِلدِن در هلند آغاز شد و با قهرمانی تیم میزبان آن هم در حالی که ایران حضور نداشت، خاتمه یافت.
در دو دوره بعدی در سالهای 1985 و 1986 تیم ایران به میدان رفت و 2 قهرمانی پیاپی را کسب کرد. در سال 1989 که مسابقات به میزبانی لاس وگاس آمریکا برگزار و میزبان هم آخر شد، هلند به دومین قهرمانیاش در غیاب ایران رسید، اما از آن به بعد دیگر رنگ قهرمانی را ندید.
ایران در ادامه و در سالهای 1990، 1994، 1998، 2010 و 2018 قهرمان شد و 3 طلا نیز به بوسنی در سالهای 2002، 2006 و 2014 رسید.
فهرست کشورهای مدالآور در 12 دوره قبلی در زیر آمده است:
* نگاهی به تاریخچه مسابقات در بخش بانوان
مسابقات جهانی والیبال نشسته در بانوان قدمت کمتری نسبت به بخش مردان دارد. تاکنون هفت دوره مسابقات بانوان برگزار شده که هلند با 4 قهرمانی پرافتخارترین تیم است. پس از این کشور، چین (2 طلا و یک نقره)، روسیه (یک طلا و یک برنز)، آمریکا (3 نقره)، هستند و کشورهای اسلوونی، فنلاند، لتونی، لیتوانی و اوکراین نیز کسب حداقل یک برنز را در کارنامه دارند.
تیم بانوان ایران در 7 دوره قبلی، تنها سه بار حضور داشته و نتوانسته رتبههای خوبی کسب کند. نخستین تجربه ملیپوشان در سال 2000 بود که ایران در بین 8 تیم شرکت کننده رتبه آخر را به خود اختصاص داد. این رتبه در مسابقات سال 2002 نیز تکرار شد، اما تجربه سوم بسیار موفقتر بود، چرا که ایران در سال 2018 و در بین 16 تیم شرکت کننده رتبه نهم را کسب کرد. حالا بانوان کشورمان این فرصت را دارند که جایگاه خود نسبت به دوره قبلی را ارتقا دهند.
فهرست کشورهای مدالآور در 7 دوره قبلی در زیر آمده است:
* سارایوو، قلب بالکان
مسابقات قرار است به میزبانی سارایوو برگزار شود؛ شهری که به قلب بالکان شهرت دارد و پایتخت کشور بوسنی و هرزگوین محسوب میشود. این شهر همچنین مرکز سیاسی، مالی، اجتماعی و فرهنگی کشور بوسنی است.
این رقابتها به میزبانی «هتل آرنا هیلز» برگزار خواهد شد؛ یک مرکز پیشرفته چند منظوره برای برگزاری انواع رویدادهای مختلف ورزشی، فرهنگی و سرگرمی. این هتل پیش از این میزبان مسابقات مختلف انفرادی و تیمی از جمله در رشته والیبال نشسته بوده است.
* سیستم برگزاری مسابقات مردان
در هر گروه 4 تیم حضور دارند و این تیمها در گروههای A تا D باید سه بار در مرحله گروهی به میدان بروند تا جایگاهشان مشخص شود. در مرحله دوم، تیمهای اول هر گروه با تیمهای چهارم طبق برنامهریزی صورت گرفته بازی میکنند و این مرحله با دیدار تیمهای دوم و سوم هرگوههای چهارگانه پیگیری خواهد شد.
هشت تیم پیروز در مرحله یکهشتم نهایی، باید در مرحله یکچهارم نهایی به مصاف هم بروند و پس از آن نیز دیدارهای نیمه نهایی، ردهبندی و فینال برگزار میشود. همچنین تیمهای بازنده در مرحله یکهشتم نهایی برای کسب رتبههای 9 تا 16 و تیمهای بازنده در مرحله یکچهارم نهایی برای کسب رتبههای 5 تا 8 دیدار میکنند.
* سیستم برگزاری مسابقات بانوان
در بخش بانوان سه گروه تعریف شده است؛ گروه A با 5 تیم و گروههای B و C هر کدام با 4 تیم. در مرحله گروهی و همانند بخش مردان، تیمها در گروههای A تا C در مرحله گروهی به میدان میروند تا جایگاهشان مشخص شود.
در مرحله دوم، سه تیم صدرنشین با قرعه استراحت مواجه هستند و 10 تیم باقیمانده براساس جایگاهشان در جدول گروه خود و طبق قرعهکشی صورت گرفته از قبل، 5 دیدار مرحله یک هشتم نهایی را برگزار میکنند.
در مرحله یکچهارم نهایی، برنده 5 دیدار مرحله قبل به همراه تیمهای صدرنشین رو در روی هم قرار میگیرند تا چهره 4 تیم برتر مشخص شود. پس از آن نیز دیدارهای نیمه نهایی، ردهبندی و فینال در پیش خواهد بود.
همچنین تیمهای بازنده در مرحله یکهشتم نهایی، برای کسب رتبههای 9 تا 13 و تیمهای بازنده در مرحله یکچهارم برای کسب رتبههای 5 تا 8 رقابت خواهند کرد.
* ملیپوشان ایران به دنبال افتخارآفرینی
در لیست هر کدام از تیمهای ملی مردان و بانوان ایران 12 بازیکن حضور دارند تا بتوانند عملکرد شایستگی از خود به نمایش بگذارند.
داوود علیپوریان، صادق بیگدلی، حمیدرضا عباسی، مهدی بابادی، مرتضی مهرزاد، مجید لشگری، رمضان صالحی، میثم علیپور، حسین گلستانی، سید محمدحسین حسینیجد، محمد نعمتی، جمال نظری 12 ملیپوشی هستند که زیر نظر هادی رضایی سرمربی، فرید صائبی و جلیل ایمری مربیان تیم ملی اعزام شدند.
همچنین در ترکیب تیم ملی بانوان کشورمان، معصومه زارعی، زهرا لطفی، ندا پنجهباشی، فاطمه جهانی، زینب ملکی، زهرا دانایی، بتول خلیلزاده، فاطمه عباسی، نسرین فرهادی، طیبه جعفری، فرزانه حیدری، مهری فلاحی قرار دارند که زیر نظر مریم ایرانمنش به عنوان سرمربی و پروانه باغبانیان به عنوان مربی تیم ملی بازی خواهند کرد.
* برنامه رقابت تیمهای ایران در مرحله گروهی
همانطور که عنوان شد، تیم مردان ایران در گروه B با قزاقستان، کرواسی و عراق و تیم بانوان ایران نیز در گروه B با آمریکا، اسلوونی و کانادا همگروه شدهاند.
برنامه رقابت تیمهای کشورمان در مرحله گروهی به شرح زیر است: (ساعت مسابقات به وقت تهران است)
جمعه 13 آبان ساعت 18:15 / تیم مردان ایران با عراق جمعه 13 آبان ساعت 21:30 / تیم بانوان ایران با آمریکا
شنبه 14 آبان ساعت 21:15 / تیم مردان ایران با قزاقستان شنبه 14 آبان ساعت 21:30 / تیم بانوان ایران با اسلوونی
یکشنبه 15 آبان ساعت 21:30 / تیم مردان ایران با کرواسی یکشنبه 15 آبان ساعت 22 / تیم بانوان ایران با کانادا
* چند نکته خواندنی درباره مسابقات
در بیش از 40 سال گذشته، نکات جالب توجهی درخصوص مسابقات والیبال نشسته رقم خورده که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
- تیم ملی مردان ایران، با کسب 10 مدال رنگارنگ (7 طلا، یک نقره و 2 برنز) پرافتخارترین تیم تاریخ مسابقات محسوب میشود.
- در طول برگزاری 7 دوره مسابقات در بخش بانوان، فقط یک دوره از آن خارج از قاره اروپا بوده است (آمریکا 2010 میلادی).
- در 12 دوره مسابقات در بخش مردان، چهار دوره از آن خارج از قاره اروپا بوده است (ایران و مصر هر کدام یک بار و آمریکا دو بار).