تاسیس صندوق علوم و فناوری به امضای رئیس جمهور رسید
وزیر علوم با بیان اینکه در شان نظام جمهوری اسلامی نیست که کمتر از نیم درصد از درآمد ناخالص ملی ملی صرف تحقیق و پژوهش شود، افزود: مصوبه تاسیس صندوق علوم و فناوری به امضای رئیس جمهور رسید.
وزیر علوم با بیان اینکه در شان نظام جمهوری اسلامی نیست که کمتر از نیم درصد از درآمد ناخالص ملی ملی صرف تحقیق و پژوهش شود، افزود: مصوبه تاسیس صندوق علوم و فناوری به امضای رئیس جمهور رسید.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمدعلی زلفی گل در مراسم تکریم رئیس پیشین و معارفه سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر که عصر امروز در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، گفت: تغییر ذات پیشرفت است، اینکه مدیری جایگزین مدیر دیگری شود امر طبیعی است. اما مساله مهم، حرکت رو به جلو است؛ بنابرین همیشه جایگزینی را با روش منطقی به فال نیک باید گرفت.
وزیر علوم افزود: دکتر معتمدی شخصیتی با وقار متین، عالم، عاقل و معتدل هستند که به خوبی دانشگاه را مدیریت کرد. مدیریت ایشان بر پایه دانایی محوری بود و ما باید یاد بگیریم بی انصاف نباشیم و قدر بزرگان را بدانیم.
زلفی گل تصریح کرد: همانگونه که موظف هستیم پدر و مادر خودمان را تکریم کنیم باید نسبت به اساتیدمان هم همانگونه باشیم. تغییر در مدیریت ها بدیهی است اما ثبات در اهداف هم بسیار مهم است. این تغییرات نباید باعث شود، مسیرها کلا تغییر کند.
وی ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست های کلان علم و فناوری را تبیین، تدوین و تصویب می کند. این شوراست که اهداف کلان را تبیین می کند هرچند مدیریت ها تغییر می کند اما سمت و سوها مشخص است. اگر اینگونه نبود با تغییر مدیریت ها، ممکن بود آن هم افزایی های لازم را نداشته باشیم.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: اگرچه علم جدید، فناوری و تکنولوژی جدید را ایجاد می کند همانگونه فناوری جدید برای علم جدید نیز نیاز است. علم برای رفاه و سلامت بشر لازم است و ما نباید علم را یک تکه از پازل و رشته های مختلف را جدا از هم ببینیم.
وی افزود: آسایش بشر را رشته های علوم طبیعی محقق می کند و علوم انسانی و دینی آرامش بشر را تامین می کند؛ پس اگر می خواهیم آسایش و آرامش داشته باشیم هم باید به علوم طبیعی و هم علوم انسانی و مذهبی بها دهیم.
زلفی گل ادامه داد: وزارتخانه های متولی علم باید شرایطی را ایجاد کنند که هر کس بر اساس علاقه خود رشته ای را انتخاب کند. نه اینکه فرد فقط به این فکر کند که آیا در آینده برای او شغل هست یا نیست.
وی با بیان اینکه در سیاستگذاری علمی ما واگرایی هایی رخ داده است، خاطرنشان کرد: نباید رشته های زیر مجموعه وزارت علوم و وزارت بهداشت از یکدیگر جدا باشند. مگر می شود رشته های پزشکی را از علوم انسانی جدا کرد؛ چرا که وقتی جدا باشند تحقیقات بین رشته ای دیگر معنا ندارد. رشته های پزشکی باید در کنار رشته های مهندسی و فنی باشد چرا که بهره وری بالا می رود.
زلفی گل گفت: جدا کردن بخش های مختلف علم کار درستی نیست حتما باید نسبت به این مساله توجه ویژه ای شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی تا حدود زیادی این موضوع را مدیریت کرده اما به صورت عملیاتی اینطور نیست و باید فکر جدیدی کنیم.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: بحث خام فروشی بحث جدی است که فقط در زمینه مواد مادی مطرح نیست؛ اگر نتوانیم استعدادهای دانش آموزان و دانشجویان را در حد شان آنها رشد بدهیم این یک خام فروشی است. ما نباید بشکه نفت را 70 دلار بفروشیم بلکه باید 50 سی سیآن را 500 دلار بفروشیم؛ سوزاندن این ماده ظلمی در حق آیندگان است. ما در کشورمان کویر و نور خورشید داریم چرا نتوانیم نور را با سیستم های جدید ذخیره کنیم؟ باید کویر را فرصت بدانیم نه تهدید. خیلی از کشورها آرزویشان این است که این نور خورشید را داشته باشند.
زلفی گل تاکید کرد: نباید روی مزیت های نسبی برنامه ریزی کنیم بلکه باید به فکر مزیت های ایجادی و فرصت سازی باشیم، یعنی مزیت هایی ایجاد کنیم که در حال حاضر وجود ندارند. بهترین نوع سرمایه گذاری در زمینه علم، آموزش و فناوری است که جای آن هم در دانشگاه است.
وی با بیان اینکه در شان نظام جمهوری اسلامی نیست که کمتر از نیم درصد از درآمد ناخالص ملی ملی صرف تحقیق و پژوهش شود، افزود: خوشبختانه مصوبه تاسیس صندوق علوم و فناوری به امضای رئیس جمهور رسیده و امیدوارم امسال بودجه خوبی به این صندوق واریز شود تا بتوانیم پتانسیل تحقیقاتی را در راستای نیازهای جامعه به کار بندیم.
وزیر علوم تاکید کرد: دانشگاه ها و موسسات وابسته به وزارت علوم وابسته شفافیت در عرصه های مختلف داشته باشند؛ چرا که با علم سر و کار دارند.