شنبه 3 آذر 1403

تاکید بر فرامرزی بودن فرهنگ و زبان در نخستین روز از همایش ایران شناسی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تاکید بر فرامرزی بودن فرهنگ و زبان در نخستین روز از همایش ایران شناسی

رشت - ایرنا - نخستین همایش دوسالانه بین المللی ایران شناسی با هدف آشنایی با آخرین دستاوردهای پژوهشی ایران شناسان و پژوهشگران زبان و ادب فارسی به میزبانی گیلان برگزار شد که در نخستین روز آن کارشناسان و اساتید دانشگاهی بر فرامرزی بودن فرهنگ و زبان فارسی تاکید داشتند.

به گزارش ایرنا، ایجاد پیوند علمی بیشتر میان پژوهشگران و ایران شناسان، شناسایی پژوهشگران و پژوهش های برتر حوزه ایران شناسی و حمایت از آن ها و بررسی گستره کرسی های ایران شناسی و زبان فارسی ایرانی در جهان و ایجاد انگیره در پژوهشگران جوان از دیگر مباحث اصلی نخستین روز از همایش 2 روزه ایران شناسی بود.

این همایش که با قرائت پیام دکتر محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری توسط رییس دانشگاه گیلان گشایش یافت، با سخنرانی پنج نفر وارد مرحله ارائه مقاله از پژوهشگران داخلی و خارجی شد.

گستردگی فرهنگ و زبان های ایرانی فراتر از مرزهای سیاسی

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پیامی به نخستین همایش دوسالانه بین المللی ایران شناسی در جهان با بیان اینکه گستردگی فرهنگ و زبان های ایرانی فراتر از مرزهای سیاسی کشور است، افزود: با توجه به گستردگی فرهنگ و زبان های ایرانی به فراتر از مرزهای سیاسی و تلاش های کشورهای مختلف برای بازشناسی فرهنگ ایرانی در گوشه و کنار دنیا، نتایج این تلاش ها موجب می شود تا زمینه ای مناسب برای درک متقابل و گفت و گوی فرهنگی و علمی بین ایران شناسان در چنین نشست های ارزشمندی فراهم شود.

زلفیگل بیان داشت: از سوی دیگر با توجه به اصالت و پیشینه فرهنگ و تمدن ایرانی در گسترش فرهنگ صلح و دوستی، سمینارهای ایران شناسی می تواند زمینه های مهمی در راستای گفت و گوهای بین فرهنگی فراهم کند.

وزیر علوم و تحقیقات در پیام خود خاطر نشان کرد: ایران شناسی شامل مباحث مربوط به جلوه های گوناگون فرهنگ و تمدن ایرانی است و از دیربار تاکنون در باب تاریخ، زبان، تمدن و فرهنگ، هنر، چگونگی تفکر و همچنین آداب و رسوم ایران باستان و امروز، تحقیقات گسترده ای به همت و شیفتگی ایران شناسان برجسته صورت گرفته است.

وی در این پیام یادآور شده است: با توجه به پیشینه روابط تاریخی و تعاملات فرهنگی بین ایران و بسیاری از کشورها، لزوم تعمیق درک و دانش دو جانبه، در فضای دانشگاهی کشورهای جهان، امری بدیهی و ضروری است، از طرفی شکل گیری مطالعات تطبیقی، ترجمه متون مختلف، ایجاد پایگاه منابع دیجیتال و نشریات دوجانبه یا چند زبانه ایران شناسی، موارد ضروری است که از طریق همایش و پژوهش های تطبیقی در حوزه ایران شناسی حاصل می شود.

همایش های ایران شناسی جهش خوبی برای گسترش همکاری ها

معاون گسترش زبان و ادبیات فارسی و ایران شناسی به عنوان دیگر سخنران همایش مجازی "وبیناری" ایران شناسی در جهان به میزبانی دانشگاه گیلان بیان داشت: برگزاری همایش های ایران شناسی در جهان جهش خوبی در گسترش همکاری ها با وجود شیطنت های ایران هراسی است.

امیرسعید کرمی اظهار داشت: برگزاری چنین همایش های می تواند پلی برای همکاری ها و فعالیت های دوجانبه و زمینه ای برای معرفی فرهنگ غنی ایران به دیگران باشد لذا باید از این ظرفیت و معرفی همتایان استفاده کنیم.

وی با اشاره به ظرفیت ها و توانمندی های مردم ایران در زمینه های مختلف بیان داشت: کسب رتبه ها در زمینه های مختلف از جمله علمی، هنری و ورزشی نشان از توانمندی های مردم ایران دارد.

مطالعات ایران شناسی جذاب است

در ادامه سخنرانی های مراسم افتتاح این همایش با بیان اینکه ایران شناسی از قدمت بسیار زیادی در بین کشورها برخوردار است، گفت: هر چند ممکن است انگیزه های اقتصادی یا سیاسی انگیزه اولیه گروهی از ایران شناسان بوده باشد اما به گواه تاریخ به اهمیت فرهنگ ایران پی برده اند و به مطالعه در مورد تاریخ ایران پرداخته اند.

دکتر احمد رضی یکی از اهداف برگزاری این همایش را تداوم بخشیدن به این حرکت ارزشمند علمی عنوان کرد و افزود: ایران شناسی یک حوزه مطالعات بین رشته ای است که محققان رشته های گوناگون از باستان شناسان و مورخان تا جامعه شناسان، سیاسیون و بازرگانان را درگیر کرده است.

وی مشارکت بیش از 200 نفر از پژوهشگران ملت های مختلف در این همایش را نشان از جاذبه مطالعات ایران شناسی دانست و اظهار اظهار امیدواری کرد تا با سیاست های خوب در این زمینه شاهد رونق بیش از پیش در حوزه مطالعاتی باشیم.

تازگی و حیات فرهنگ ایرانی با گذر از زمان

دانشیار تاریخ و مطالعات ایران شناسی دانشگاه گیلان و دبیر اجرایی همایش ایران شناسی در جهان نیز از دیگر سخنرانان مراسم افتتاحیه این همایش بود که در سخنانی گفت: با گذشت چند سده از آغاز پژوهش در حوزه فرهنگ مادی و معنوی ایران، ژرفای فرهنگی تاریخ ایران هنوز موجب جذب پژوهشگران می شود.

دکتر عباس پناهی با بیان این که تاریخ و فرهنگ ایرانی در طول زمان همانند رودی جوشان، زلال و گوارا بوده است، افزود: تنوع و گوناگونی فرهنگی، گویشی، آداب و رسوم، تاریخ کهن، ادبیات غنی و سایر شاخه های فرهنگی جامعه ایرانی موجب توجه شرق شناسان و ایران شناسان به مباحث فرهنگی این دیار شده است.

وی اظهار داشت: نخستین همایش بین المللی دوسالانه ایران شناسی در جهان گامی کوچک در مسیر همگرایی و هم افزایی پژوهشگران کشورهای مختلف به مطالعه و پژوهش در این زمینه است.

رییس مرکز زبان ها و فرهنگ های شرقی دانشگاه صوفیه و دبیر علمی همایش دوسالانه بین المللی ایران شناسی در جهان به عنوان دیگر سخنرانان این همایش از انتخاب و تقدیر ایران شناس برتر توسط دبیرخانه دائمی این همایش خبر داد.

پرفسور ایوو پانف این همایش را حاصل همکاری صمیمانه مرکز مطالعات ایران، بالکان و اروپای مرکزی، دانشگاه گیلان، دانشگاه علامه طباطبائی، پژوهشگاه مطالعات علوم انسانی، دانشگاه صوفیه بلغارستان و انجمن ایرانی تاریخ عنوان کرد و افزود: این همکاری ناگهانی به وجود نیامده و بر اثر کوشش و همدلی مستمر این چند نهاد ارجمند در طی سالهای پیش شکل گرفته است.

وی بیان داشت: طی سالهای گذشته دانشگاه صوفیه با همکاری مرکز مطالعات چندین همایش بین المللی و برنامه آموزشی منطقه ای برگزار کرد که از آن جمله می توان از همایش ایران و بلغارستان در آیینه تاریخ و ایران و اروپا در آیینه تاریخ نام برد.

دبیر علمی همایش دوسالانه بین المللی ایران شناسی در جهان با بیان این که ما هنوز در ابتدای این راه دراز هستیم و برای برداشتن گام های محکم نیز به حمایت و راهنمایی شما نیاز داریم ابراز امیدواری کرد که دامنه این همکاری های علمی فرهنگی روز به روز بیشتر شود تا دانشجویان و استادان ایران شناس از همه جای دنیا بتوانند در کنار هم با مطالعه این فرهنگ غنی و زیبایی های آن بپردازند.

بعد از مراسم افتتاحیه و سخنرانی ها، بخش ارائه مقاله آغاز شد که صبح و عصر امروز مقاله هایی مختلف از پژوهشگران با عناوینی از جمله مفهوم هویت ایرانی در مطالعات ایران شناسی، تحلیل مضمونی دوگانه امید و ناامیدی در رمان فارسی"پس از کودتا تا انقلاب 57"، نگاهی تحیلیلی به نمونه هایی از ترجمه یوهان کریستوف بورگل از "خسرو و شیرین" نظامی از دیدگاه لطایف و ظرایف عاشقانه - عارفانه، لزوم فعالیت های پژوهشی ایران شناسی مشترک با حضور پژوهشگران ایرانی و خراجی، از خودبیگانگی در داستان گلهای گوشتی نوشتهی صادق چوبک و جلال و جمال بلغار در خاطره هفت قرن پارسی ارایه شد.

در این همایش 2 روزه که به کوشش مرکز مطالعات ایران، بالکان و اروپای مرکزی، دانشگاه گیلان، دانشگاه علامه طباطبائی، پژوهشگاه مطالعات علوم انسانی، دانشگاه صوفیه بلغارستان و انجمن ایرانی تاریخ در حال برگزاری است و کشورهایی از جمله آذربایجان، روسیه، ژاپن، بلغارستان، رومانی، کانادا، سارایوو، ترکیه، افغانستان، پاکستان، گرجستان و ارمنستان مشارکت کردهاند، 60 مقاله به صورت سخنرانی از پژوهشگران داخلی و خراجی ارایه می شود.

کرسی های ایران شناسی در دانشگاه ها و نهادهای علمی جهان، زبان و ادبیات فارسی، نقد ادبی و ادبیات تطبیقی در مطالعات ایران شناسی، تاریخ و تمدن ایران در مطالعات ایران شناسی، ایران شناسان و مکاتب ایران شناسی در جهان، باستان شناسی و مطالعات ایران شناسی، استاد و نسخ خطی فارسی، ترجمه و مطالعات ایران شناسی و چشم انداز مطالعات ایران شناسی از محروهای نخستین همایش دوسالانه بین المللی ایران شناسی در جهان اسلام است.

*س_برچسب‌ها_س*