تحقق طرح کاهش پسماند در گرو تعلق خاطر شهروندان است
تهران - ایرنا - عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، اجرای طرح کاپ در برخی مناطق پایتخت را تشریح کرد و شرط تحقق آن را تعلق خاطر شهروندان دانست.
«سید آرش حسینی میلانی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره اجرایی شدن طرح کاپ (کاهش پسماند) در تهران گفت: طرح کاپ یک گام مهم در آغاز موضوع تفکیک در مبدا پسماند در شهر تهران است که قرار است به صورت پایلوت در چهار منطقه 6، 16، 21 و 22 اجرایی شود.
وی گفت: مناطق دیگری هم هستند که داوطلبند تا اقداماتی برای اجرای طرح کاپ در برخی از نواحی مناطقشان انجام دهند.
میلانی ادامه داد: در گذشته زبالههای شهروندان هر شب از مقابل در منزل شهروندان جمعآوری میشد؛ شکل این جمعآوری در یک دهه پیش در چهارچوب مکانیزه شدن جمعآوری پسماند شهر تهران تغییر کرد به این شکل که مخازن روبازی در هر کوچه قرار داده شد که این موضوع، مشکلاتی را ایجاد کردهاست.
مخازن روباز؛ ترغیب برای تولید زباله
این عضو شورای شهر با بیان اینکه مخازن روباز پسماند یک نوع ترغیب برای تولید بیشتر زباله در میان شهروندان ایجاد کردهاست، اظهار داشت: انبوه زبالههای تولید شده و پر شدن مخازن به گونهای است که شهرداری برای جمعآوری زبالهها، مجبور هستند روزانه در دو تا سه نوبت اقدام به خالی کردن آنها کند.
وی افزود: از سوی دیگر، این روش موجب مخلوط شدن و عدم تفکیک زبالههای خشک و تر از یکدیگر، تشدید زبالهگردی و ظهور کتفیها و بروز برخی مشکلات زیست محیطی شدهاست.
هزینه جمع آوری پسماند
حسینی میلانی با اشاره به وضعیت اقتصاد شهری تصریح کرد: اکنون هزینه جمعآوری پسماند در تهران بالغ بر 700 میلیارد تومان در سال است که تداوم این وضعیت و روش کنونی جمعآوری زباله با توجه به شرایط مالی شهری و بدهیهایی که شهرداری از گذشته دارد، به صرفه و صلاح محیط زیست شهر نیست.
وی با بیان اینکه شهرداری در گذشته اقداماتی برای تفکیک در مبدا پسماند به شکل مقطعی و موردی انجام داده بود، خاطرنشان کرد: متاسفانه آن تلاشها در میانه راه متوقف میشدند و از تجربیات آن استفاده نشد اما اکنون مدیریت شهری با اصرار و تاکیدی که شورای شهر برای اصلاح روند مدیریت جمعآوری پسماند دارد، عزم خویش برای اصلاح این روند جزم کرده است.
آنالیز ترکیب پسماند
سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری درباره آنالیز ترکیب پسماند جمعآوری شده هم گفت: شورای شهر در برنامه سوم توسعه شهری، شهرداری را موظف به نمونهبرداری فصلی و آنالیز پسماند مناطق مختلف کردهاست که این کار میتواند از مناطقی که طرح کاپ را به صورت پایلوت انجام میدهند، شروع شده و اطلاعات پایه را جهت تدقیق کار فراهم کند.
چرایی انتخاب مناطق برای اجرای طرح کاپ
حسینی میلانی درباره چرایی انتخاب مناطقی که طرح کاپ را به صورت پایلوت اجرا میکنند، بیان کرد: در منطقه 6، ساختمانهای اداری، تجاری و همچنین صنوف مختلفی حضور دارند؛ در منطقه 16، مناطق مسکونی با بافت عادی و سنتی وجود دارد؛ اکثریت منطقه 21 شامل مراکز صنعتی بزرگ شده و بافت مسکونی منطقه 22 هم به شکل مجتمعهای مسکونی بزرگ است.
وی افزود: ما میخواهیم براساس تجربیات این چهار منطقه در جمعآوری زبالهها در چارچوب طرح کاپ به یک مدل و الگو برسیم تا بتوان برنامهریزی درست و دقیقی برای جمعآوری آتی زبالههای شهر تهران انجام داد.
همراهی شهروندان؛ شرط تحقق طرح کاپ
ر ئیس کمیته محیط زیست درباره شروط موفقیت طرح کاپ یادآور شد: اگر میخواهیم طرح کاپ موفق شود، شرط نخست آن همراهی شهروندان و ایجاد یک نوع تعلق خاطر در میان آنها است، این تعلق خاطر با تعامل و گفتوگو ایجاد میشود.
وی افزود: باید برای مردم تشریح شود که سهم هر شهروند در تولید پسماند چقدر است، صنوف و مشاغل چقدر پسماند ایجاد میکنند و در صورت تداوم وضع موجود، چه شرایط و وضعیتی برای شهر تهران ایجاد میشود.
حسینی میلانی با تاکید بر استفاده از ظرفیت شبکههای محلی، نخبگان و معتمدین محلات و سازمانهای مردمنهاد عنوان کرد: شورایاریها در ایجاد تعامل بین مردم و مدیریت شهری، آموزش شهروندان و اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به آنها و همچنین کمک به مدیریت شهری برای اجرای موفقیتآمیز این طرح، میتوانند نقش موثری را ایفا کنند.
به گفته وی، شورایاریها میتوانند پل ارتباطی میان طرفین باشند.
وی تعریف شاخصها و معیارهای قابل سنجش را برای پیشبرد طرح کاپ ضروری دانست و گفت: باید شاخصهایی تعریف شود که بر اساس آن تمامی مناطقی که میخواهند طرح کاپ را اجرایی کنند، قابل مقایسه باشند و نتایج حاصله اعم از میزان مشارکت شهروندی، میزان موفقیت اجرای تفکیک، میزان جمعآوری پسماند خشک و ارزشمند مشخص باشد و به اطلاع شورا و مردم هم برسد.
*س_برچسبها_س*