سه‌شنبه 11 آذر 1404

تدوین سند «اهداف راهبردی همکاری اقتصادی 2035»

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
تدوین سند «اهداف راهبردی همکاری اقتصادی 2035»

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، دکتر اسد مجید خان در مراسم گرامیداشت چهل‌ویکمین سالروز تأسیس این سازمان که روز دوشنبه 10 آذر 1404 در تهران برگزار شد، ضمن دیدار و گفتگو و خوشامدگویی به میهمانان و شرکت کنندگان این رویداد مهم به ایراد سخنرانی پرداخت: میهمانان عزیز؛

برای من افتخار بزرگی است که در روز اکو، خدمت همه شما خوشامد بگویم. امروز، ما شکل گیری سازمانی را جشن می گیریم که در سال 1964 تحت عنوان سازمان همکاری منطقه ای (RCD) تاسیس شد، در سال 1985 نامش به سازمان همکاری اقتصادی اکو، تغییر کرد و در نهایت، در سال 1992 با پیوستن اعضای جدید، گسترش یافته و به ساختار فعلی خود رسید.

در ابتدا مایلم از جمهوری اسلامی ایران، به ویژه از مدیریت باشگاه دیپلماتیک، به خاطر حمایت های سخاوتمندانه شان در فراهم آوری این مکان باشکوه برای برگزاری مراسم امروز تشکر ویژه ای داشته باشم.

همچنین اجازه میخواهم تا از وزیر محترم میراث، فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران، جناب آقای دکتر سید رضا صالحی امیری تشکر ویژه ای داشته باشم. بی شک حضور ایشان به عنوان مهمان ویژه امروز ما مایه امتنان و افتخار بزرگی برای سازمان اکو است.

شرکت کنندگان محترم مستندی که مشاهده فرمودید، روایتگر تاریخچه، وضعیت و اولویت های مختلف اکو در بخش های مختلف است. اینجانب مایلم برای صرفه جویی در زمان و جلوگیری از تکرار، تنها بر فعالیت های سازمان در سال بگذشته تمرکز کنم امسال اکو شاهد احیای چشمگیر نشست های وزارتی و مشارکتهای عالیرتبه ای بود که حضور گسترده همه کشورهای عضو را به همراه داشت هفدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی در خانکندی با موضوع «سند چشم انداز جدید سازمان همکاری اقتصادی برای آینده ای پایدار و تاب آور در برابر تغییرات اقلیمی» نقطه عطف مهمی در تاریخ سازمان بود.

این اجلاس همچنین به معرفی نخستین هفته اکو پرداخت که طی آن طیف وسیعی از ذینفعان، از جمله، زنان جوانان و جوامع تجاری گردهم آمدند تا در مورد تبادل نظر کنند.

امسال همچنین شاهد برگزاری موفقیت آمیز نشست های مختلف وزارتی سازمان همکاری اقتصادی بودیم.

نشست وزرای کشور، که در تاریخ 128 اکتبر 2025 در تهران و پس از یک وقفه 15 ساله برگزار شد. در این نشست ضمن تصویب بیانیه تهران بر تعهد مشترک کشورهای عضو را برای مبارزه با تروریسم، جرائم سازمان یافته و تهدیدات امنیتی نوظهور از طریق تقویت همکاری های اجرایی و پیشگیری از جرایم تأکید گردید.

نشست وزرای تجارت، که در استانبول و پس از 14 سال برگزار شد، تصمیمات مهمی از جمله تصویب راهبرد مذاکرات برای اصلاح اکوتا را اتخاذ نمود. این دستاوردها، به دستور کار ما در زمینه یکپارچه سازی تجارت منطقه ای شتاب تازه ای خواهد بخشید.

سیزدهمین نشست وزرای حمل و نقل در ماه ژوئن در تهران نیز بیانیه تهران را تصویب نمود. این سند، نقشه راهی آینده نگر برای تقویت اتصال منطقه ارائه می دهد.

پیشنهادات ارائه شده برای تأسیس صندوق ویژه سازمان همکاری اقتصادی برای توسعه حمل و نقل و برنامه ریزی برای کنفرانس سرمایه گذاری در پروژه های حمل و نقل، بیانگر تمایل عمیق و فزاینده به ایجاد ارتباطات مدرن، سبز و دیجیتال در منطقه ماست ششمین نشست وزرای گردشگری در شهر ارزروم ترکیه به بهار دستاوردهای قابل توجهی نایل آمد.

انتخاب شهرهای لاهور (2027)، ماری (2028) و کاراکول (2029) به عنوان پایتخت های گردشگری بعدی سازمان همکاری اقتصادی و راه اندازی راهنمای سرمایه گذاری گردشگری سازمان همکاری اقتصادی برای جذب سرمایه گذاری و ترویج گردشگری بین مرزی از جمله دستاوردهای این نشست وزارتی بود.

حضار گرامی؛ در حوزه انرژی و محیط زیست، مرکز انرژی پاک اکو (CECECO) در باکو بطور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد و بازار برق منطقه ای اکو (ECO - REM | گامی رو به جلو در مسیر اجرایی شدن برداشت.

نقشه راه پنج ساله همکاری در حوزه مواد معدنی (2026- 2030 که نخستین سند در نوع خود میباشد به همراه طرح ابتکاری RESCUE در حوزه بهره وری منابع و اقتصاد چرخشی، بیش از پیش بر پیگیری جمعی ما برای دستیابی به رشد پایدار و تاب آور تأکید می ورزند.

امسال دستور کار کشاورزی و صنعتی ما نیز با پیشرفت هایی همراه بوده است و تدارکات برای برگزاری هشتمین نشست وزارتی کشاورزی که قرار است در 17 فوریه 2026 در ایران برگزار شود در حال انجام است.

همچنین تدارکات برای برگزاری چهارمین نشست وزرای صنعت در تاجیکستان در سال آینده ادامه دارد.

برگزاری اولین مجمع توسعه پایدار اکو در آرکاداغ، و تأسیس گروه کاری عالیرتبه در زمینه توسعه پایدار منجر به تقویت یکپارچگی سیاست ها در این حوزه شده است.

در حوزه کاهش خطرات بلایای طبیعی نیز بسیار پیشرفت های خوبی از طریق برگزاری جلسان افنی و تمرینات منطقه ای حاصل شده که منجر به روزآمد کردن چارچوب منطقه ای اکو در این حوزه شده است.

علاوه بر نشستهای وزارتی فوق در سال گذشته، اکو همچنین فعالیتهای بخش محور متعددی را در سطح کارشناسی برگزار کرده و توافق نامها، تفاهم نامها و برنامه های عملیاتی جدیدی را به امضا رسانده است.

اینجانب ماه گذشته به کشور عربستان سعودی سفر کردم و تبادلات سازنده ای با دولت این کشور، بانک توسعه اسلامی سازمان همکاری اسلامی، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری دیجیتال داشتم.

این ارتباطات ضمن تقویت تعهد اکو در ایجاد همکاری های عملی، بخشی از تلاش های گسترده ما برای تثبیت جایگاه اکو به عنوان یک شریک فعال و پاسخگو در ساختار منطقه ای خواهد بود تا از این طریق، کشورهای عضو اکو بتوانند با اتصال قوی تر و پشتوانه مالی مناسب تر از فرصت های نوظهور بهره برده و در موقعیت بهتری قرار گیرند.

حضار ارجمند،

سال 2026، سال اجرایی سازی و تحکیم برنامه ها خواهد بود. کشورهای عضو از هم اکنون آمادگی خود را برای میزبانی نشست های وزارتی در سال 2026 در حوزه های محیط زیست (ازبکستان) صنعت (تاجیکستان)، انرژی (ترکیه)، گردشگری آذربایجان)، کشاورزی (ایران)، کاهش خطر بلایا (پاکستان)، فناوری اطلاعات و ارتباطات (پاکستان)، حمل ونقل (قزاقستان) و کشور (پاکستان) اعلام کرده اند.

در مجموع، این نشست های عالیرتبه، تعهدات مشترک ما را به دستاوردهای عملی تبدیل کرده و با پیشبرد اهداف، منافع ملموسی را برای مردمان منطقه اکو به ارمغان خواهند آورد.

در حال حاضر، ما در حال تدوین سند «اهداف راهبردی همکاری اقتصادی 2025» هستیم. این سند که چشم انداز جدیدی برای سازمان خواهد بود به دستور وزرای اکو تهیه خواهد شد و به عنوان راهنمای مسیر بلندمدت اکو عمل خواهد کرد.

همان طور که در مستند ویدیویی ملاحظه فرمودید، هدف این راهبرد آینده نگر، تقویت همکاری ها در حوزه های دارای اولویت خواهد بود.

برای نخستین بار، این فرایند از طریق رایزنی های گسترده با کشورهای عضو و ذینفعان مختلف شکل می گیرد در تدوین این سند مطمئن خواهیم شد که چهارچوبی جامع و عملی که شکل میگیرد به درستی از تجربیات سند چشم انداز 2025 استفاده خواهد نمود. پیش بینی می کنیم که این سند مهم سازمان تا نیمه سال 2026 نهایی شود.

میهمانان گرامی؛

پیش از پایان سخنانم، صمیمانه به جمهوری اسلامی پاکستان بخاطر بر عهده گرفتن ریاست این سازمان در سال 2026 تبریک میگویم. همه ما اطمینان داریم که تحت رهبری توانمند پاکستان سازمان همکاری اقتصادی با توانی تازه به پیشبرد اهداف خود و دستیابی به دستاوردهای بزرگ تر ادامه خواهد داد.

از همه شما برای حضور با ارزش تان در این مراسم سپاسگزارم. مشارکت شما عزیزان، ارزش مضاعفی را به جشن ما داده و ما را در مسیر بهبود همکاریهای منطقه ای درجهت توسعه و پیشرفت در تمامی کشورهای عضو، متعهدتر می نماید. دکتر اسد مجید خان  دبیرکل سازمان همکاریهای اقتصادی اکو