جمعه 2 آذر 1403

تصمیمات خلق‌الساعه مهم‌ترین عامل برهم‌خوردن میزان عرضه و تقاضا / افزایش قیمت پیاز حاصل تصمیم صادرات بدون برنامه است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تصمیمات خلق‌الساعه مهم‌ترین عامل برهم‌خوردن میزان عرضه و تقاضا / افزایش قیمت پیاز حاصل تصمیم صادرات بدون برنامه است

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به این موضوع که تصمیمات خلق‌الساعه مهم‌ترین عامل برهم‌خوردن میزان عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی است گفت: حفظ جایگاه صادراتی کشور پس از تأمین نیاز داخلی بسیار اهمیت دارد و اگر قانون کامل اجرا شود هیچ نوسان قیمتی نخواهیم داشت.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ با برهم‌خوردن نظام عرضه و تقاضا، در هفته‌های گذشته شاهد افزایش قیمت شدید پیاز در بازارهای تره‌بار کشور هستیم تا جایی که طی هفته گذشته فروش پیاز در سطح خرده‌فروشی‌های سطح شهر حتی به کیلویی 40 هزار تومان نیز رسید.

علت افزایش قیمت پیاز، افزایش هزینه تولید، سرما و صادرات است

هرچند قیمت پیاز نسبت در هفته جاری یک‌روند نزولی با شیب ملایم پیدا کرد، اما همچنان ارزش آن نسبت به آذرماه هنوز بیش از دوبرابر است. بیشتر بخوانید: صادرات محصولات کشاورزی بهانه‌ای برای قیمت‌ها در بازار / ضعف بازرسی و نظارت جهادکشاورزی بر بازار میوه و تره بار مسئولان درباره این موضوع اعلام کرده‌اند که عرضه پیاز در میدان تره‌بار کیلویی 28 هزار تومان است؛ اما بعد از ورود به خرده‌فروشی‌ها به 37 هزار تا 38 هزار تومان می‌رسد. مصطفی دارایی نژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان، در چند روز گذشته دلیل افزایش قیمت پیاز را صادرات عنوان کرده بود و گفت: علت افزایش قیمت پیاز، صادرات است و اکنون روزانه 2000 تن صادرات پیاز به کشور پاکستان را در دستور کار داشته‌ایم و موضوع صادرات به کشور عراق هم تقریباً مشابه همین روند است. مشاهدات حاکی از این است که در مهرماه امسال 101 هزار تن پیاز به ارزش 14 میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر شده درحالی‌که کشت پیاز در سال جاری به نسبت سال گذشته کاهشی بوده و بر اساس مقایسه سال زراعی 1400 - 1401 نسبت به سال زراعی 1399 - 1400 حدود 6 هزار هکتار کاهش سطح زیر کشت و نزدیک 400 هزار تن کاهش تولید داشته‌ایم که علت این امر وقوع خشکسالی و کمبود منابع آبی عنوان شده است.

تصمیمات خلق‌الساعه مهم‌ترین عامل برهم‌خوردن میزان عرضه و تقاضا

محمدجواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با راه دانا؛ درباره موضوع افزایش مقطعی و فصلی برخی محصولات کشاورزی مثل پیاز که این روزها با افزایش قیمت شدیدی روبه‌رو شده اظهار کرد: آنچه را که باید در نظر داشت این است که مجلس مصوب کرده تا در قالب قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی انجام شود و نکته دوم این است که صادرات تحت هیچ شرایطی به‌صورت کامل مسدود نشود. وی ادامه داد: بر اساس قانون احکام اجرایی در برنامه پنجم و ششم اعلام شده که تعرفه بر صادرات محصولات کشاورزی تحت هر شرایطی ممنوع است و در بودجه 1401 هم دربند شین تبصره 8 اعلام کردیم که هرگونه تعرفه بر صادرات کشاورزی ممنوع است مگر اینکه مقامات مسئول به‌عنوان نمونه، وزارت کشاورزی از 6 ماه قبل اعلام کنند که این تعرفه قرار است لحاظ شود. وی افزود: ما در مجلس سازوکارهای متعدی را مصوب کرده‌ایم و طبق قانون بر اساس قانونی که برای کشاورزی صادر شده است تصمیمات این حوزه باید منطقی و عقلایی باشد؛ ولی بعضی از مواقع گروهی از مسئولین تصمیمات خلق‌الساعه می‌گیرند که موجب التهاباتی می‌شود و نظر کمیسیون کشاورزی این است که راه صادرات باز باشد و صادرات انجام بشود؛ ولی پیش از آن میزان مصرف داخلی کشور مشخص شود تا صادرات از میزان مازاد صورت پذیرد.

اگر قانون کامل اجرا شود هیچ نوسان قیمتی نخواهیم داشت

عسگری توضیح داد: نظر ما در کمیسیون کشاورزی این است که ما صادرات را انجام دهیم و تولیدکننده تولیدات خود را داشته باشد و اگر لازم شد واردات هم انجام شود؛ ولی مهم است که بازار صادرات از دست نرود و تولیدکننده ما انگیزه صادرات خود را از دست ندهد؛ بنابراین تصمیمات خلق‌الساعه نباید موجب ایجاد بی‌انگیزگی برای صادرات و تولیدکننده شود. وی افزود: بر اساس قانون، تعرفه بر صادرات محصولات کشاورزی ممنوع است و چه کسی مسئول اجرای این قانون است؟ مشخص است که وزارت کشاورزی مسئولیت را به عهده دارد و درصورتی‌که این قانون به‌صورت کامل اجرا شود بنده تنظیم می‌کند که هیچ‌یک از این نوسانات قیمت بازار اتفاق نخواهد افتاد. رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: در نهایت باید این نتیجه را گرفت که درصورتی‌که هم مسیر صادرات باز باشد و هم مسیر تولید حتماً قیمت ثابت خواهد ماند افزایش‌های این‌چنینی اصلی‌ترین عاملشان تصمیماتی است که گروهی از مسئولین در جهت افزایش صادرات می‌گیرند امروز مشاهده می‌کنیم که با تغییر فصل سرما، هزینه‌های تولید به‌عنوان نمونه در تولید پیاز افزایش‌یافته است و در کنار این موضوع صادرات نیز زیاد شده است. وی در پایان افزود: بر اساس قانون ابتدا نیاز کشور در استفاده از محصولاتی مثل پیاز باید محاسبه شود و سپس میزان تولید اضافه بر این نیاز صادر شود که این اتفاق نیفتاده و موجب افزایش قیمت این محصول در بازار شده است؛ پس با افزایش قیمت نباید ناگهان جلوی صادرات گرفته شود تا هم بازار صادرات از دست نرود و هم قیمت داخلی تثبیت شود و در چنین مواردی فقط صادرات مدیریت شود و قطع نشود تا کشورهای دیگر جای صادرات ما را نگیرند.