دوشنبه 1 بهمن 1403

تعداد فدراسیون‌های المپیکی برای انتخابات کمیته ملی المپیک به حدنصاب می‌رسد؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تعداد فدراسیون‌های المپیکی برای انتخابات کمیته ملی المپیک به حدنصاب می‌رسد؟

انتخابات کمیته ملی المپیک در حالی قرار است 6 شهریور سال جاری برگزار شود که نگرانی‌هایی درباره به حد نصاب نرسیدن فدراسیون‌های المپیکی وجود دارد.

- اخبار ورزشی -

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، با تصمیم اعضای مجمع کمیته ملی المپیک در مجمع فوق‌العاده 3 خرداد ماه قرار شد انتخابات 6 شهریور ماه برگزار شود. اعضای مجمع همچنین به اعضای هیئت اجرایی و رئیس کمیته ملی المپیک این اختیار را دادند تا در خصوص ایرادی که IOC به یک بند از دستورالعمل برگزاری انتخابات گرفته است، رسیدگی کند.

به این ترتیب در زمان باقی‌مانده تا انتخابات کمیته لازم است بحث دستورالعمل برگزاری انتخابات نیز به موازات سایر موارد مربوط به انتخابات از جمله، ثبت نام از کاندیداها، تدوین آیین نامه انتخاب خبرگان ورزشی، ارسال دعوت نامه به اعضا و.... پیش برود چرا که عدم تایید این دستورالعمل تا قبل از آغاز فرایند ثبت نام می‌تواند باز هم بحث انتخابات را با چالش و حتی تعویق مجدد روبه‌رو کند.

از آغاز فرآیند تدوین آیین نامه تا تعویق انتخابات چه گذشت؟

دوره چهار ساله رئیس و اعضای هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک 25 دی سال 1400 به پایان رسید و قرار بود انتخابات 17 اسفند ماه سال 1400 برگزار شود اما در چند هفته قبل از آن موضوع عدم تدوین آیین نامه برگزاری انتخابات از سوی برخی اعضای هیئت اجرایی مطرح شد. در این شرایط مجمع انتخابات 17 اسفند به مجمع عمومی تبدیل شد و در آن آیین نامه برگزاری انتخابات به تایید اعضا رسید و سپس برای تایید نهایی به IOC ارسال شد. در همان مجمع قرار شد انتخابات کمیته بعد از رویدادهای مهم ورزشی ایران در سال 1401 و بازی‌های آسیایی هانگژو برگزار شود.

پس از تعویق بازی‌های آسیایی هانگژو، اعضای هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک به درخواست سیدرضا صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک و بلافاصله پس از بازگشت او، در نشستی فوق‌العاده حاضر شدند و دو تاریخ 20 تیر و 30 مرداد ماه را برای برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک تعیین کردند. قرار شد برگزاری انتخابات در یکی از این دو تاریخ در مجمعی که زمان آن 3 خرداد ماه تعیین شد، مورد بررسی قرار گیرد.

در مجمع فوق العاده کمیته ملی المپیک، نصر‌الله سجادی مشاور رئیس کمیته ملی المپیک اعلام کرد با توجه به اینکه کاروان ایران تقریبا تا آخر مرداد درگیر بازی‌های کشورهای اسلامی بوده و ممکن است برخی از روسای فدراسیون‌ها به موقع در کشور حاضر نشوند، به جای 30 مرداد، تاریخ 6 شهریور در کنار 20 تیر مورد رای‌گیری قرار گیرد. در نهایت برای انتخابات در تاریخ 20 تیر 15 و برای تاریخ 6 شهریور 41 نفر رای دادند و تاریخ دوم برای برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک نهایی شد.

ایراد IOC به آیین نامه برگزاری انتخابات چه بود؟

آیین نامه برگزاری انتخابات کمیته ملی المپیک پس از تایید در مجمع 17 اسفند ماه در روز 29 اسفند برای تایید به کمیته بین‌المللی المپیک ارسال شد. درست روز قبل از مجمع فوق‌العاده 3 خرداد ماه IOC نخستین پاسخ خود را درباره این آیین نامه به کمیته ملی المپیک ایران ارسال کرد که در آن 9 مورد اصلاحات از IOC اعلام و خواسته شد به جای ماده 5، متن کامل که در اساسنامه قرار داده شده، مطرح شود.

همچنین IOC برای تعیین صلاحیت نامزدهای انتخابات مداخله دولت را مطرح کرده است. در مجمع رای گیری در خصوص این بند از آیین نامه انجام شد که در آن 80 درصد به وجود این بند رای دادند. بنابراین قرار شد این بند در آیین نامه باقی بماند و کمیته ملی المپیک ایران، IOC را در مورد اینکه تعیین صلاحیت در ایران قانون و الزامی است، قانع کند.

نگرانی از به حداکثر نرسیدن اعضای المپیکی در انتخابات کمیته ملی المپیک

در مجمع 3 خرداد ماه یکی از روسای فدراسیون‌ها این مسئله را مطرح کرد که اگر تعداد فدراسیون‌ها و اعضای المپیکی با توجه به سرپرستی در برخی فدراسیون‌ها و به پایان رسیدن دوره ریاست چند فدراسیون دیگر، کمتر از اعضای غیر المپیکی شود، نتیجه چه خواهد شد؟ این مسئله با پاسخی در مجمع همراه نبود.

بر همین اساس نگاهی به وضعیت اعضای المپیکی مجمع انتخابات کمیته و احتمالات موجود در این زمینه خواهیم داشت.

طبق اساسنامه کمیته ملی المپیک اعضای مجمع 64 نفر هستند که 35 عضو آن یعنی 29 فدراسیون المپیکی و 6 ورزشکار منتخب کمیسیون ورزشکاران، اعضای المپیکی هستند. برای حضور در مجمع انتخاباتی کمیته ملی المپیک و با انجام رای‌گیری در کمیسیون ورزشکاران بهداد سلیمی، زهرا نعمتی، حمیده عباسعلی، مجتبی عابدینی، محمد باقری معتمد و سجاد گنج زاده انتخاب شدند.

همچنین با اضافه شدن شطرنج به عنوان رشته اعزامی به بازی‌های آسیایی به مجمع، 29 عضو دیگر حاضر در مجمع غیر المپیکی هستند. بر اساس اساسنامه کمیته ملی المپیک، نصف به علاوه یک عضو از اعضای مجمع را باید اعضای المپیکی تشکیل دهند.

در حال حاضر تکلیف ریاست 4 فدراسیون المپیکی (فوتبال، دوچرخه‌سواری، ژیمناستیک و شمشیربازی) هنوز مشخص نیست. دوره ریاست فدراسیون بدمینتون هم 3 مرداد و قبل از انتخابات به پایان می‌رسد و با توجه به اینکه جودو تعلیق است، احتمال دارد در مجمع حضور نداشته باشد. به این ترتیب با فرض اینکه تا زمان برگزاری مجمع انتخابات کمیته ملی المپیک، وضعیت این فدراسیون‌ها نامشخص باقی بماند، 23 فدراسیون المپیکی و 6 عضو کمیسیون ورزشکاران به عنوان اعضای المپیکی در مجمع حاضر می‌شوند. همچنین حمیده عباسعلی نیز به عنوان نماینده ورزشکاران در ایران حضور ندارد و مشخص نیست که در روز انتخابات در مجمع حاضر خواهد بود یا خیر. برخی معتقدند که با توجه به ارسال اسامی نمایندگان ورزشکاران به IOC امکان تغییر اسامی وجود ندارد اما برخی بر این باورند که اعضای کمیسیون ورزشکاران با برگزاری جلسه می‌توانند پس از رای گیری، نمایندگان ورزشکاران را در مجمع انتخابات تغییر دهند. با این شرایط و در صورت غیبت عباسعلی و جودو در مجمع، در واقع 28 عضو المپیکی در مجمع حضور خواهند داشت.

تعداد اعضای غیر المپیکی مجمع نیز با توجه به اینکه فدراسیون زنان رئیس ندارد و تکلیف این فدراسیون نامشخص است، 28 نفر خواهد بود. البته بحث حضور رئیس آکادمی ملی المپیک در مجمع نیز وجود دارد اما موضوع اینجاست که اعضای هیئت اجرایی در آستانه انتخابات حکم رئیس آکادمی را صادر خواهند کرد. همچنین در متن انگلیسی اساسنامه کمیته ملی المپیک، عنوان نماینده آکادمی ملی المپیک برای حضور در مجمع ذکر شده است. در مجموع باید گفت برای رای آکادمی ملی المپیک در مجمع مشکلی وجود ندارد.

در این شرایط با فرض غیبت عباسعلی و عدم حضور جودو در مجمع، تعداد اعضای المپیکی به غیر المپیکی 28 بر 28 خواهد بود و حضور حداکثری اعضای المپیکی در مجمع رعایت نخواهد شد. این البته در شرایطی است که اتفاق دیگری در فدراسیون‌های المپیکی یا غیر المپیکی تا آن زمان رخ ندهد و تعداد کمتر یا بیشتر از این نشود. در واقع یکی از نگرانی‌هایی که در فاصله دو سال تا المپیک 2024 پاریس وجود دارد این است که تعادل بین فدراسیون‌های المپیکی و غیرالمپیکی به هم بخورد و انتخابات بار دیگر عقب بیفتد.

ارسال آیین‌نامه انتخابات کمیته ملی المپیک به IOC