تعدد کاذب حسابهای بانکی در کشور و تبعات امنیتی آن

برخی فرآیندهای بانکی و پرداختی سبب میشود تا افراد ناچار به افتتاح حسابهای متعدد در نظام بانکی شوند که نتیجه آن تعدد کاذب حسابهای بانکی در کشور و پیچیدهتر شدن فرآیند حسابهای اجارهای است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، باید توجه داشت که چرخه مقابله با جرایمی مانند تامین مالی تروریسم، فرار مالیاتی، پولشویی و حتی شناسایی شرکتهای صوری به هم پیوسته است. علت این پیوستگی را نیز باید ارتباط این جرایم با یکدیگر دانست.
به طور مثال در عمده جرایم مرتبط با تامین مالی تروریسم پولشویی نیز رخ میدهد. به طور مشخص اگر پای پولشویی در میان باشد مسئله فرار مالیاتی و استفاده نامهای جعلی مانند سوء استفاده از شرکتها صوری نیز مطرح میشود. در این بین ممکن است که پای جرایم سنگینتری مانند تامین مالی تروریسم نیز به موضوع باز شود چرا که بستر آن در این محیط فراهم است.
هشدار دوباره درباره حسابهای اجارهای؛ ردپای یک پدیده کهنه در جنگ اقتصادی و امنیتی
در همین راستا هادی خانی رئیس مرکز اطلاعات مالی و دبیر شورای عالی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم تاکید کرده است که حسابهای اجارهای پدیده شوم کهنه است که هر زمانی به نحوی آزار و آسیبهایش ظهور و بروز پیدا کرده؛ یک زمانی در قالبهای مالیاتی ظهور کرد که یکسری افراد بیبضاعت هویتشان را اجاره میدادند به یکسری افرادی که سوداگریهای اقتصادی میکردند، یک زمانی در قالب شرکتهای صوری و کاغذی ظهور و بروز پیدا کرد، زمانی هم در قالب کلاهبرداریها و مباحثی مثل سایر جرائم منشأ پولشویی ازجمله قاچاق کالا، مواد مخدر، ارز و... و متأسفانه در قالب تأمین مالی اقدامات تروریستی هم ردپاهایش مشخص است.
وی با اشاره به نقش این حسابها در جنگ تحمیلی 12 روزه گفته است که این موضوع را نهفقط در طول جنگ بلکه همواره به عنوان یکی از بحثهای کلیدی مرکز اطلاعات مالی در مبارزه با جرائم منشأ پولشویی، نه صرفا جرم پولشویی بلکه جرائم منشأ پولشویی ازجمله قاچاق، ارتشا، فرار مالیاتی و... در دستور کار مالی داشتیم، اما در جنگ 12روزه مقداری نوع ورود متفاوت شد تا فرهنگسازی کنیم.
از ژست سرک نکشیدن به حسابها تا بزرگراهی برای تامین مالی تروریسممیانگین عجیب 10.5 حساب بانکی به ازای هر ایرانی
آمارهای مربوط به تعداد حسابهای بانکی برخی کشورهای مختلف نشان میدهد که تعداد حسابهای بانکی در ایران در نسبت با رتبه دوم فهرست که سنگاپور بوده است، اختلاف 5 برابری دارد. براساس این آمار به ازای هر ایرانی به طور میانگین 10.5 حساب بانکی فعال وجود دارد.
میانگین جهانی حساب بانکی در کل جهان به ازای هر فرد 1 و یا کمتر از آن است. همانطور که اشاره شده موضوع تعدد حسابها سبب تشدید چالشهای مربوط به حسابهای اجارهای و جرایمی است که در بستر آنها رخ میدهد.
حسابهای اجارهای ابزار پنهان پولشویی و تأمین مالی تروریسم
باید توجه داشت که بخشی از این اتفاق ناشی از فرآیندهای داخلی نظام بانکی است. در حقیقت برای موارد مختلف دریافت حقوق، برخی پرداختهای خاص، ضمانت وام و دریافت وام نیاز است تا در بانکهای مختلف حساب باز کنید.
همین مسئله سبب شده تا حتی افرادی که نیاز و تمایلی به داشتن حسابهای متعدد نداشتهاند نیز ناچار به ایجادهای حسابهای متعدد بعضاً در یک بانک شوند. به طور مثال شما برای دریافت برخی تسهیلات نیاز است تا حسابهای جداگانهای در بانک مورد نظر خود ایجاد کنید.
به این ترتیب ممکن است یک فرد در یک بانک، 3 حساب مختلف داشته باشد. حال همین اتفاق در دو بانک رخ دهد و سایر حسابهای فرد را نیز در کنار هم قرار دهیم به راحتی مشاهده میکنیم که تعداد حسابها به بیش از 10 مورد افزایش پیدا خواهد کرد.