سه‌شنبه 6 آذر 1403

تعرفه‌گذاری پلکانی در مدیریت مصرف گاز مؤثر است / وظایف دولت در بهینه‌سازی مصرف حامل‌های انرژی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تعرفه‌گذاری پلکانی در مدیریت مصرف گاز مؤثر است / وظایف دولت در بهینه‌سازی مصرف حامل‌های انرژی

دبیر نهاد مردمی، اقتصاد مقاومتی با اشاره به لزوم الگوسازی در مصرف گاز بر ایجاد تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها به‌طوری‌که پرمصرف‌ها هزینه بیشتری برای گاز مصرفی خودپرداخت کنند، تأکید کرد و گفت: البته وظایف دولت در بهینه‌سازی مصرف حامل‌های انرژی باید در جای خود اجرا شود؛ ولی با تعرفه‌گذاری پلکانی در کوتاه‌مدت مصرف گاز مدیریت خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ آمار و ارقام موجود نشان از این دارند که میزان مصرف گاز طبیعی در کشور ما چندین برابر استانداردهای جهانی است. همین آمارها حاکی از این موضوع هستند که بیشترین اضافه مصرف را خانواده‌های مرفه در کشور دارند. به طور مثال، شهرهای توریستی و ویلایی چالوس و محمودآباد که هر دو شهر در اقلیم 3 آب‌وهوایی کشور قرار دارند، هرکدام بیش از 8% از مشترکینشان در پله‌های پرمصرف جای می‌گیرند.

لزوم بهینه‌سازی مصرف حامل‌های انرژی با استناد به آمارهای جهانی

درحالی‌که شهر سنندج واقع در اقلیم 2 آب‌وهوایی و سرمایی که قاعدتاً باید مصرف بیشتری نصبت به اقلیم 3 داشته باشد تنها 2% مشترک پرمصرف را به ثبت رسانده است. از این منظر می‌توان استدلال کرد که عموماً هرچه سطح رفاهی بالاتر می‌رود، الگوی مصرف مشترکین پرمصرف‌تر می‌شود. باتوجه‌به آمارهای ذکر شده ازآنجائی‌که یارانه به‌صورت غیرمستقیم در بخش انرژی ارائه می‌شود، استفاده بیشتر از گاز طبیعی به معنای استفاده بیشتر از یارانه است. بیشتر بخوانید: لزوم مدیریت مصرف گاز با تعرفه‌گذاری پلکانی / تعطیلی صنایع در اثر مصرف بالای گاز در بخش خانگی با این تفاسیر به نظر می‌رسد، معقول‌ترین راه‌حل کاهش مصرف گاز طبیعی خانگی در کشور، تمرکز بر آن دسته از مشترکین پرمصرفی است که خارج از الگوی مصرف قرار دارند. با این نگاه، وضعیت مطلوب را می‌توان در بالابردن هزینه گاز طبیعی برای این دسته از مشترکان دانست، به شکلی که جنبه بازدارندگی داشته باشد و انگیزه کافی برای اصلاح مصرف ایجاد شود. در این روش، کم‌مصرف‌ها و افرادی که در چارچوب الگوی معمول مصرف قرار دارند، متحمل هزینه‌های بالا نمی‌شوند. اما پرمصرف‌ها بهای اضافه مصرف خود را به‌صورت واقعی‌تری پرداخت می‌کنند.

بر اساس ماده 25 قانون بهبود فضای کسب‌وکار، اولویت قطع یا کاهش مصرف گاز با صنایع نیست

علی‌اکبر لبافی، دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی را دراین‌خصوص به راه دانا؛ اظهار کرد: ماده 25 قانون بهبود فضای کسب‌وکار کشور تصریح می‌کند که وقتی با کمبود انرژی اعم از گاز، برق و... روبرو می‌شویم، اولویت قطع یا کاهش مصرف با صنایع نیست. وی ادامه داد: در این ماده (25) تکلیف شده است که اگر قرار شد این کار به هر دلیلی صورت بگیرد و قطع برق یا گاز صنایع را داشته باشیم، برای یک الی دو روز باید این کار انجام و نهایتاً برای یک روز دیگر تمدید شود. اما آنچه در عمل رخ می‌دهد و در حال حاضر در کشورمان تبدیل به رویه شده، خلاف این قانون است. وی توضیح داد: این اولویتی که قانون‌گذار مشخص کرده در راستای نفع تولید است و به افزایش تولید و ثروت منجر می‌شود، ولی در عمل این قانون مغفول مانده است. امروز مصارف خانگی در اولویت قرار دارد و هروقت با کمبود گاز یا برق مواجه می‌شویم، انرژی موردنیاز صنایع را قطع می‌کنیم. وی در ادامه گفت: متأسفانه در حوزه مصرف گاز خانگی الگوسازی‌های لازم را انجام نداده‌ایم، تا جایی که امروز آثار سوء این مصرف بی‌رویه بر صنایع و حذف منابع ارزی برای کشور و نابودی ثروت ملی کاملاً مشهود است.

قیمت نامتعادل بر مصرف گاز موثر است

رئیس دبیر نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: اگر قیمت‌های متعادلی در حوزه انرژی نداشته باشیم، قطعاً این موضوع بر میزان مصرف تأثیرگذار است. باید الگوسازی داشته باشیم و مشخص کنیم که خانوارها می‌توانند تا میزان خاصی از گاز با قیمت یارانه استفاده کنند و کسانی که از آن الگوی مصرف عبور می‌کنند باید قیمت گاز را به‌صورت آزاد و واقعی بپردازند. وی در زمینه قانون تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها گفت: در این نوع سیاست اقتصادی حتماً کسانی که مصرف معقولی دارند، باید هزینه‌اش را با قیمت یارانه‌ای بپردازند، تا این طرح در مدیریت مصرف گاز و کاهش ناترازی در زمستان اثرگذار باشد و تبعاتی نداشته باشد.

وظایف دولت در بهینه‌سازی مصرف حامل‌های انرژی

وی تأکید کرد: البته باید در کنار این راهکارها حتماً به بهینه‌سازی ساختمان‌ها و وسایل گرمایشی بپردازیم. این مسائل مربوط به دولت است که باید آن‌ها را مدیریت و اجرایی کند. این سیاست‌ها در کنار همدیگر می‌توانند به مدیریت مصرف کمک کنند. در بحث مصرف بی‌رویه گاز در بخش خانگی نباید فقط به وظایف مردم در زمینه صرفه‌جویی تأکید کنیم و عمده فشار را به آن‌ها بیاوریم. وی در پایان افزود: دولت نیز وظایفی دارد و باید آن‌ها را به‌درستی انجام دهد. فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف صحیح انرژی، آگاه‌سازی مردم در مورد لطمات بد مصرفی و بهینه‌سازی وسایل گرمایشی و ساختمان‌ها از جمله وظایف دولت است.