شنبه 3 آذر 1403

تغییرات قانون و لایحه بودجه 1402/ رشد تراز عملیاتی

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
تغییرات قانون و لایحه بودجه 1402/ رشد تراز عملیاتی

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره قانون بودجه 1402، تراز مالی و تراز عملیاتی طی تغییرات مجلس، نسبت به لایحه اولیه ارسالی از سوی دولت با افزایش مواجه شده است.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره قانون بودجه 1402، تراز مالی و تراز عملیاتی طی تغییرات مجلس، نسبت به لایحه اولیه ارسالی از سوی دولت با افزایش مواجه شده است.

به گزارش اکوایران، تراز مالی و عملیاتی بودجه در قانون بودجه 1402 نسبت به لایحه افزایش پیدا کرده است. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس قانون بودجه امسال نسبت به لایحه در بخش درآمد‌ها و هزینه‌ها هر دو افزایش داشته، اما این افزایش در درآمد‌ها بیشتر بوده که باعث رشد تراز عملیاتی شده است. در سوی دیگر تراز سرمایه‌ای بودجه قرار دارد که در قانون بودجه 1402 نسبت به لایحه با کاهش همراه بوده است.

آشنایی با ساختار بودجه

ساختار بودجه به دو بخش منابع و مصارف تقسیم می‌شود. در بخش منابع سه نوع عایدی برای دولت در نظر می‌گیرند. بخش اول درآمد‌های دولت است که شامل مالیات‌ها می‌شود. بخش دوم واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای است که درآمد حاصل از فروش نفت و میعانات گازی در آن قرار می‌گیرد. سومین بخش واگذاری دارایی‌های مالی بوده که شامل عرضه اوراق قرضه دولتی و کسب درآمد از این راه است.

در بخش مصارف نیز سه نوع خرج برای دولت پیش‌بینی می‌شود. اولین آن هزینه‌های دولت هستند که هزینه حقوق و مزایای کارکنان از جمله آنان است. دومین بخش، تملک دارایی‌های سرمایه‌ای است. این قسمت در حقیقت همان هزینه‌های عمرانی است که دولت قصد انجام آن‌ها را دارد. بخش سوم مصارف دولت به تملک دارایی‌های مالی باز می‌گردد که مربوط به عملیات ریپو می‌باشد.

از لایحه تا قانون بودجه 1402

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از قانون بودجه 1402، بودجه امسال نسبت به لایحه آن 98 همت افزایش داشته است. طبق این گزارش بودجه آورده شده در لایحه 1984 هزار میلیارد تومان بوده که با تغییرات مجلس به 2082 همت رسیده است.

بررسی دقیق بخش منابع قانون بودجه 1402 نشان می‌دهد درآمد‌های عنوان شده در لایحه از 978 همت به 1054 همت در قانون بودجه تغییر پیدا کرده است. همچنین می‌توان مشاهده کرد مجلس شورای اسلامی 20 هزار میلیارد تومان به واگذاری دارایی سرمایه‌ای و 2 هزار میلیارد تومان به واگذاری دارایی‌های مالی افزوده است.

از سوی دیگر در بخش مصارف، 1454 هزار میلیارد تومان هزینه در لایحه برآورده شده بود که با افزایش 55 همتی به 1509 هزار میلیارد تومان در قانون بودجه امسال رسیده است. در این میان مجلس شورای اسلامی میزان برآورد تملک دارایی‌های سرمایه‌ای را 47 همت افزایش و میزان تملک دارایی‌های مالی را 4 همت کاهش داده است.

تراز سرمایه‌ای لایحه بودجه 1402؛ شاهد بیشترین تغییرات توسط مجلس

نکته دیگری که در بودجه حائز اهمیت است سه تراز عملیاتی، سرمایه‌ای و مالی است. تراز عملیاتی در حقیقت همان اختلاف میان درآمد‌ها و هزینه‌های دولت است. این تراز در لایحه بودجه منفی 476 همت درنظر گرفته شده بود که پس از تغییراتی در مجلس به منفی 455 همت رسید.

تراز دیگری که مورد بررسی قرار می‌گیرد تراز سرمایه‌ای است. این تراز فاصله میان واگذاری دارایی سرمایه‌ای و تملک دارایی سرمایه‌ای توسط دولت را نشان می‌دهد. این تراز در قانون بودجه 1402، نزدیک به 357 هزار میلیارد تومان برآورد شده که 27 همت کمتر از میزان برآورد شده در لایحه بودجه بوده است.

در آخر تراز مالی بودجه قرار گرفته که نشان از اختلاف میان واگذاری دارایی‌های مالی و تملک آن دارد. در لایحه بودجه 1402 این اختلاف 92 همت برآورد شده بود که پس از بررسی‌های مجلس به 98 هزار میلیارد تومان تغییر پیدا کرد.

به طور کلی مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه 1402، اقدام به افزایش در تراز عملیاتی و مالی و کاهش تراز سرمایه‌ای کرده است.

از میان اخبار

سه پرده از مقایسه جک S3 و X22 پرو

جای خالی توازن درآمد و هزینه در برنامه هفتم توسعه