تفاوت قابل توجه عملکرد دانشآموزان ثروتمند و فقیر در آزمون بینالمللی "پرلز"
یک استاد دانشگاه گفت: تفاوت نمرات طبقه پایین و بالای اقتصادی دانشآموزان ایران در آزمون پرلز 112 نمره بود در حالیکه تفاوت معدل این طبقات در کل آزمون پرلز 86 نمره بود و این نشان میدهد دانشآموزان طبقات پایین نمیتوانند رشد کنند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، خسرو باقری؛ دکترای فلسفه تعلیم و تربیت در هماندیشی عدالت آموزشی در حکمرانی آموزش و پرورش با اشاره به اینکه عدالت به معنای برابری است، گفت: اگر در جامعه شاهد نابرابری در رفع نیازهای پایه باشیم به عنوان مثال افراد به دنبال آب و نان باشند، دیگر عدالت وجود ندارد همچنین نابرابری در ارائه فرصتها به نفع برخی افراد مقولهای ضد عدالت است.
وی با اشاره به اینکه در آزمون پرلز (سواد خواندن دانشآموزان پایه چهارم دبستان) در سال 2021 وضع ایران بدین گونه بود که 7 درصد دانشآموزان از طبقه بالای اقتصادی، 38 درصد طبقه متوسط و 55 درصد طبقه پایین بودند، گفت: تفاوت نمرات طبقه پایین و بالای اقتصادی 112 نمره بود در حالیکه تفاوت معدل این طبقات در کل آزمون پرلز 86 بود، این نشان میدهد دانشآموزان طبقات پایین ایران که در تأمین نیازهای پایه مشکل دارند، نمیتوانند رشد کنند.
براساس نتایج آزمون پرلز؛ کیفیت آموزش ایران جزو ضعیفترین ها در جهان!نخستین وظیفه دولت عدالت خواه، رفع نیازهای پایه است
باقری تأکید کرد: وقتی در تأمین نیازهای پایه برابری نباشد، برابری فرصت هم وجود ندارد، در این وضعیت فعالیت جبرانی کفایت نمیکند بنابراین نخستین وظیفه دولت عدالت خواه، رفع نیازهای پایه است هم اکنون در برنامه هفتم توسعه از عدالت جبرانی صحبت شده است اما آیا بدون برابری پایه، عدالت جبرانی کفایت میکند؟
این دکترای فلسفه تعلیم و تربیت گفت: در کل برنامه هفتم توسعه یکبار به موضوع تقویت مدارس دولتی اشاره شده است آن هم با فرض رشد اقتصادی 8 درصد، اما آیا این اتفاق میافتد؟
همچنین حجتالاسلام رضا غلامی؛ رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا در این نشست اظهار کرد: دانشآموزی که در استان کردستان یا خوزستان زندگی میکند با دانشآموز تهران هیچ تفاوتی ندارد و همه آنها حقوق برابر دارند بنابراین باید مسئله بالای شهر و جنوب شهر پایان یابد چون این طبقهبندی ناعادلانه است.
وی افزود: توزیع عادلانه معلمان و مدیران توانمند در میان مدارس دولتی عادی و احصاء دغدغههای تربیتی والدین در مدارس دولتی به ویژه در موضوع پیشگیری از آسیبهای اجتماعی مهم است هم اکنون برخی افراد به دلایل تربیتی و فرهنگی تمایل به ثبتنام در مدرسه دولتی ندارند که بخشی از این نگرانی صحیح و بخشی ناشی از جو روانی است.
غلامی گفت: شفافسازی عملکرد مدارس دولتی یک ضرورت است همه خانوادهها باید بدانند مدارس دولتی چقدر بودجه دریافت و چگونه آن را مصرف میکنند، این حق مردم است که بدانند مدرسه چه کار میکند.