جمعه 2 آذر 1403

تمرکز روی همسایه‌ها / عمده تجارت ایران با کشورهای منطقه است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تمرکز روی همسایه‌ها / عمده تجارت ایران با کشورهای منطقه است

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: بهبود روابط تجاری و افزایش ارتباط با کشور‌های همسایه، از اولویت‌های دولت سیزدهم برای رشد و توسعه کشور بود. دولت سیزدهم برای کاهش وابستگی به درآمد‌های نفتی و توسعه اقتصاد کشور در طول مدتی که هدایت کشور را به عهده داشت، تلاش کرد که بیش از پیش روابط خود را با همسایگان بهبود ببخشد. از این طریق علاوه بر استفاده از ظرفیت بازار‌ها و تثبیت جایگاه خود...

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - ندا زارعی: بهبود روابط تجاری و افزایش ارتباط با کشور‌های همسایه، از اولویت‌های دولت سیزدهم برای رشد و توسعه کشور بود. دولت سیزدهم برای کاهش وابستگی به درآمد‌های نفتی و توسعه اقتصاد کشور در طول مدتی که هدایت کشور را به عهده داشت، تلاش کرد که بیش از پیش روابط خود را با همسایگان بهبود ببخشد. از این طریق علاوه بر استفاده از ظرفیت بازار‌ها و تثبیت جایگاه خود در منطقه، می‌توانست با واردات ارز روند رشد و توسعه اقتصاد کشور را تسریع کند.

در همین راستا سیاست افزایش دیپلماسی اقتصادی را در پیش گرفت و با سفر‌ها و رایزنی‌های متعددی که در طول دولت سیزدهم اتفاق افتاد، ایران توانست روابط تجاری خود را با کشور‌های همسایه توسعه دهد. آمار و ارقام صادرات غیرنفتی ایران در چند سال گذشته به کشور‌های دیگر، مهر تاییدی است که بر این ادعا صحه می‌گذارد.

میزان صادرات غیرنفتی ایران در سال 1400، 122 میلیون و 417 هزار تن، معادل 48 میلیارد و 440 میلیون دلار به ثبت رسیده است. این اعداد نسبت به سال 1399، از لحظ وزنی رشد بیش از 8 درصد و از لحاظ ارزشی رشد حدود 40 درصدی را کسب کرده است. همچنین در سال 1401 نیز میزان صادرات غیرنفتی به 124 میلیون و 252 هزار تن، معادل 54 میلیارد و 139 میلیون دلار بوده که که در مقایسه با سال گذشته، حاکی از رشد 1.14 درصدی وزن و 11.01 درصدی ارزش است. صادرات کالا‌های غیرنفتی در سال 1402 نیز روند رو به رشدی را طی کرد. این اعداد در این سال به 136 میلیون و 409 هزار تن، معادل 49 میلیارد و 330 میلیون دلار رسید.

در جدیدترین گزارشی که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است، میزان صادرات غیرنفتی ایران در پنج ماه ابتدای این سال به 43 میلیون و 579 هزار تن، معادل 26 میلیارد و 857 میلیون دلار رسیده است. اعداد مذکور نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر وزنی 10 درصد و از نظر ارزشی 16 درصد افزایش یافته است.

ایران با 15 کشور از جمله پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، روسیه، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، عراق، کویت، عربستان، قطر، بحرین، امارات متحده عربی و عمان مرز مشترک زمینی و دریایی دارد. بر اساس آماری که توسط گمرک منتشر شده است، کشور‌های امارات، ترکیه، عراق، پاکستان و فدراسیون روسیه پنج مقصد اصلی صادرات ایران بوده‌اند.

صادرات ایران به امارات متحده عربی 11 میلیارد و 9 میلیون دلار، به ترکیه 6 میلیارد و 10 میلیون دلار، به عراق 4 میلیارد و 825 میلیون دلار، به پاکستان یک میلیارد و 128 میلیون دلار و روسیه 968 میلیون دلار بوده است که به ترتیب افزایش 11، 23، 29 و 10 درصدی را نشان می‌دهد که البته صادرات به روسیه 19 درصد کاهش یافته است. کشور‌هایی از جمله عمان، افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و ارمنستان نیز به ترتیب در رده‌های پایین‌تر صادرات کالا قرار گرفته‌اند.

آمار‌های موجود به خوبی روند افزایش یافتن ارتباط تجاری ایران با کشور‌های منطقه و تحقق یافتن اهداف دولت سیزدهم را نشان می‌دهد. دولت چهاردهم نیز از ابتدای کار خود اعلام کرد که در این زمینه مانند دولت قبل ارتباط خود را با کشور‌های همسایه حفظ کرده و در ادامه توسعه خواهد داد.

تمرکز روی همسایه‌ها / عمده تجارت ایران با کشورهای منطقه است 2