تنها 3.5 درصد از اهداف مولدسازی در 1402 محقق شد / تالاری که ماههاست در حال به روز رسانی است!
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: ایده مولدسازی از سالهای گذشته و با نامهای متفاوت مطرح شده بود و داستان پر فراز و نشیبی دارد. هرسال و در قوانین بودجه، عددی برای مولدسازی اموال دولت تعیین میشد اما هیچوقت میزان محقق شده آن از 18 درصد تجاوز نکرده است. در قانون بودجه سال 1402، این هدفگذاری با رشد چهار برابری از سال پیش خود، روی عدد 109 هزار میلیارد تومان تصویب شد. با نگاه...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: ایده مولدسازی از سالهای گذشته و با نامهای متفاوت مطرح شده بود و داستان پر فراز و نشیبی دارد. هرسال و در قوانین بودجه، عددی برای مولدسازی اموال دولت تعیین میشد اما هیچوقت میزان محقق شده آن از 18 درصد تجاوز نکرده است. در قانون بودجه سال 1402، این هدفگذاری با رشد چهار برابری از سال پیش خود، روی عدد 109 هزار میلیارد تومان تصویب شد. با نگاه اول به این عدد میشد به جدی بودن این امر برای دولت سیزدهم پی برد اما از روندی که درحال حاضر دولت در پیش گرفته است، میتوان فهمید این فرایند نتیجهای که دولت و مردم انتظار داشتند را به دنبال ندارد. بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی مسؤولان در 8 ماهه 1402 تنها 3.5 درصد از اهداف مولدسازی داراییها محقق شده است. بعبارت دیگر از 109 هزار میلیارد تومانی که قرار بود در سالجاری مولد سازی رخ دهد تنها 4 هزار میلیارد تومام محقق شده است. جالب اینجاست که طراحی روش جدید مولدسازی داراییها هزینههای بسیاری را بر دوش نظام و دولت تحمیل کرد اما با این وجود وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان خصوصی نتوانستند در این رابطه قدم از قدم بردارند.
آقای خاندوزی چه خبر از مولدسازی؟ سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در تاریخ 12 بهمن سال گذشته در جلسه هیات دولت به این اشاره کرد که مدیران دستگاههای دولتی سالها مقاومت میکردند تا زمینها و ساختمانهای متروک خود را از دست ندهند. وی در ادامه توضیح میدهد که برای رفع این موضوع هیچ راهی جز این نبود که از طریق یک اختیار ویژه و البته در کمال شفافیت و با پایبندی کامل به کارشناسی رسمی دادگستری، در قیمتگذاری و امثال آن عمل شود. باوجود اختیار ویژهای که وزیر اقتصاد از آن صحبت کرد اما باز هم اتفاقی که برای مولدسازی در سالهای قبل افتاده بود، امسال نیز تکرار شد. طی یک دهه گذشته تاکنون هیچگاه بیش از 20 درصد از مولدسازی محقق نشده است. بیشترین میزان آن برای سال گذشته بود؛ بطوریکه سال 1401، میزان تصویب شده برای مولدسازی اموال دولتی 26 همت بود که تنها 18 درصد از آن، یعنی 4.7 همت محقق شد. با این حال و وجود این آگاهی از سمت دولت که میزان مولدسازی درهیچ سالی بر پایه توانایی دولتها نبوده، دولت سیزدهم مقدار آن را برای سال جاری در بودجه، 109 هزار میلیارد تومان تعیین کرد. درواقع تنها کارکرد تعیین این عدد فضایی برای مولدسازی، کسری بودجهای است که دولت نهایتا از جیب مردم برداشت خواهد کرد. آخرین آماری که از فروش اموال مازاد دولتی در دسترس است، از عدد 4 همت حکایت میکند. 4 همتی که نشان از کسری 105 هزار میلیارد تومانی دولت، آن هم صرفا از بخش مولدسازی دارد. بنظر میرسد موانعی که باعث عدم مولدسازی در سالهای گذشته میشده، امسال نیز وجود دارد، درحالی که باید با توجه به حجم و تفاوت فاحش آن با سالهای گذشته، توجه بسیار بیشتری به این بخش میشد.
تالار اسرار سازمان خصوصیسازی! یکی از اتفاقات دیگر، ایجاد تالار مولدسازی توسط دولت بود. تالار مولدسازی دولت به آدرس talar.ipo.ir جهت پیشبرد هرچه سریعتر این امر، در 21 تیر ماه امسال رونمایی شد. اما چند هفتهای میشود که سایت در حال بروزرسانی است!
مدیران ناکارآمدی که به دلیل تسریع در فروش اموال مازاد دولت عزل شدند؛ شفافیتی که در بحث مولدسازی به دلیل اهمیت آن توسط وزیر اقتصاد "شفافیت بیرحمانه" نام گرفت؛ تالار مولدسازی که صرفا برای این کار ایجاد شد؛ همه و همه توسط دولت برای اجرای هرچه بهتر مولدسازی انجام شد، ولی حتی میزان مولدسازی سال جاری از سال گذشته هم کمتر بوده است؛ به شکلی که فقط 3.5 درصد از هدفگذاری دولت در سال 1402 محقق شد. حتی بقدری عدد تعیین شده برای سال جاری غیرواقعی بود که در لایحه بودجه سال 1403 به 60 هزار میلیارد تومان تقلیل پیدا کرده است. نکته جالب توجه این است که براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، باوجود کاهش بیش از 40 هزار میلیاردی عدد مولدسازی در لایحه بودجه 1403، این عدد با بیشبرآوردی همراه است؛ به عبارت دیگر احتمالا در سال 1403 از سمت مولدسازی باز هم کسری بوجود میآید؛ بنابراین به طور حتم میتوان گفت 109 همت سال جاری جهت مولدسازی، آرزویی بوده که هزینه آن را باید مردم بدهند.