شنبه 10 آذر 1403

تهدید قاهره درخصوص آبگیری سد النهضه و واکنش اتیوپی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تهدید قاهره درخصوص آبگیری سد النهضه و واکنش اتیوپی

تهران - ایرنا - در ادامه مناقشه آبی میان مصر و اتیوپی بر سر سد النهضه و در حالی که وزیر خارجه مصر اعلام کرد، اگر شورای امنیت جلوی اتیوپی را برای عملیات آب‌گیری این سد نگیرد، قاهره به صراحت اقدام لازم را در این‌باره انجام خواهد داد، وزیر خارجه اتیوپی نیز گفت، هیچ قدرتی نمی‌تواند مانع آب‌گیری سد النهضه شود.

وزیر خارجه مصر در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس، گفت: قاهره مصر است که به توافقی درخصوص سد النهضه دست یابد به این شرط که مذاکرات با حسن نیت‌انجام شود.

وی افزود: اگر شورای امنیت قبل از مذاکره و دست‌یابی به اصولی برای آبگیری سد النهضه نتواند تلاش اتیوپی را برای عملیات آبگیری این سد متوقف کند، مصر به صراحت و قاطعیت اقدام لازم را دراین‌باره اتخاذ خواهد کرد.

اتیوپی جمعه گذشته اعلام کرد که قصد دارد ژوئیه (تیر / مرداد) و پس از بی‌نتیجه ماندن مذاکرات با مصر و سودان در رسیدن به توافق، عملیات آبگیری س0د النهضه را آغاز کند.

وزارت امور خارجه مصر نیز بامداد شنبه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست که برای ازسرگیری مذاکرات در خصوص سد النهضه مداخله کند.

شکری گفت: مسئولیت شورای امنیت حل تهدیدی است که صلح و امنیت بین‌المللی را به خطر می‌اندازد و قطعا اقدامات یک‌جانبه ای که اتیوپی در این باره اتخاذ می‌کند نمونه این تهدید به شمار می‌رود.

وی هچنین درباره آبگیری سد النهضه بدون دست‌یابی به توافق هشدار داد و آن را نقض مبانی اعلام‌شده سال 2015 دانست.

وزیر خارجه مصر تاکید کرد که دولت مصر به دنبال حل سیاسی این موضوع است و هرگز در طول شش سال گذشته حتی به طور غیرمستقیم به فکر عملیات نظامی و درگیری نبوده است.

وی از آمریکا و اعضای دیگر شورای امنیت خواست به کشورهای آفریقایی در دست‌یابی به توافقی که منافع سه کشور را تامین کند، کمک کنند.

«گیدو آندارگاشیو» وزیر امورخارجه اتیوپی نیز در واکنش به سخنان وزیر خارجه مصر تاکید کرد: اتیوپی هرگز توافقی را نمی‌پذیرد که حقوق آبی این کشور در رودخانه نیل را زیر پوشش مذاکرات محدود کند و نادیده بگیرد.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری رسمی اتیوپی با بیان اینکه هیچ قدرت داخلی یا خارجی نمی‌تواند مانع عملیات آبگیری سد النهضه شود، افزود: اتیویی و سودان و مصر با وجود تفاهم‌هایی که در مسائل فنی داشتند نتوانستند هنوز به توافقی دست یابند.

آندارگاشیو گفت: اتیوپی اکنون با این دو کشور فقط عملیات ساخت سد النهضه را مورد بررسی قرار می‌دهد و نه مسائل مربوط به حق‌وحقوقش در بهره‌برداری از آب رودخانه نیل برای توسعه کشور.

وی ادامه داد: مصر تلاش می‌کند در مذاکرات سه‌جانبه حقوق آبی اتیوپی در رودخانه نیل را محدود کند.

وزیر خارجه اتیوپی همچنین گفت که مصر مذاکرات سه‌جانبه طبق قوانین بین‌المللی آبی و مبانی استفاده عادلانه و معقول از آب‌های نیل را رد کرده است.

از سال 2011 که اتیوپی ساخت سد النهضه بر روی رود نیل را آغاز کرد، این موضوع به مناقشه آبی طولانی میان سه کشور مصر و اتیوپی و سودان تبدیل شده است.

چندین دور گفتگو بین مقامات سه کشور طی سال‌های گذشته با میانجیگری و ابتکار کشورهای مختلف از جمله آمریکا، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و اتحادیه عرب انجام شده اما تاکنون به هیچ نتیجه مثبتی نرسیده است.

مصر و سودان نگران هستند که با آبگیری سد النهضه، سهم آبی هر یک از این کشورها کاهش یابد.

مصر نیز از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته مانع اقدامات یک جانبه که می‌تواند فرصت دستیابی به یک توافق را تحت الشعاع قرار دهد، شود.

در بیانیه پیشین وزارت خارجه مصر آمده است: به دلیل آن که اتیوپی هیچ اراده سیاسی برای حل این بحران نداشته و اصرار دارد به صورت یکجانبه سد النهضه را آبگیری کند، تمام تلاش‌ها متوقف شده است.

*س_برچسب‌ها_س*