تورم به روز؛ دستمزد به نرخ دیروز
نانوایان و شاغلان در واحدهای نانوایی خراسان شمالی نسبت به اعلام نشدن قیمت جدید نان در سال جاری و ادامه فعالیت با نرخ سال گذشته گلایه مند هستند و خواستار تعیین تکلیف قیمت نان برای امسال شده اند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک، بر کسی پوشیده نیست که نان، خوراک اصلی مردم ایران بر سر سفره ها است، همچنین بر کسی پوشیده نیست که پخت به موقع و هر روزه نان برای سفره ایرانی اهمیت بسیار مهمی دارد.
با توجه به اینکه مواد اولیه و کیفیت آن همچنین دستگاه های پخت نان از ابزار اصلی در تولید نان را تشکیل می دهند، افزون بر آن، وجود نیروی ماهر برای پخت نان نیز یک سوم از زنجیره تولید نان را تشکیل می دهد.
قطعا وجود و نقش شاطران ماهر در پخت نان که راضی از دستمزد زحمات خود در پای تنورهای داغ نانوایی ها باشند که بتوانند از پس هزینه های کرایه خانه و از پس برآورده کردن نیازهای یک زندگی معمولی برآیند بر روی پخت نانی با کیفیت و به موقع که حتی دغدغه دورریز شدن برکت سر سفره ها را کمتر کنند، بسیار پر رنگ است.
اما اگر شاطران و نانوایان و دیگر عوامل شاغل در نانوایی ها از درآمد و دستمزد خود راضی نباشند و تورم بسیار بیشتر از نرخ زحمات و دستمزد آنان باشد، قطعا علاوه بر پخت نانی بی کیفیت، شاهد مهاجرت آنان از این اشتغال و یا از محل کار خود خواهیم بود که یقینا تبعات این مهاجرت در آینده ای نه چندان دور بروز می کند.
حال، در خراسان شمالی یک هزار و 309 واحد نانوایی یارانه پز، یک و دو فعالیت می کنند که در هر یک از این نانوایی ها به طور میانگین چهار نفر فعالیت دارند.
در حال حاضر شاغلان این صنف در استان چندین ماه است که معطل اعلام رسمی قیمت جدید نان هستند.
با توجه به اینکه افزایش دستمزد شاغلان در این صنف به افزایش بهای نان بستگی دارد تا بتوانند از پس حداقل هزینه های زندگی خود برآیند، هنوز دولت برای امسال به این مطالبه (اعلام نرخ جدید نان) پاسخی نداده است.
این در حالی است که نانوایان، شاطران و دیگر عوامل شاغل در نانوایی ها از افزایش نرخ تورم و هزینه های زندگی همچنین اشتغال با نرخ دستمزد سال گذشته بسیار گلایه مند هستند.
حتی برخی عنوان می کنند که فقط دستمزد اصلی را دریافت می کنند و از دریافت عیدی و سنوات سالانه بی بهره هستند.
کارگروه آرد و نان استان معطل اجازه دولت
در این باره، الیاس رحمتی، رییس اتحادیه نانوایان شهرستان بجنورد اظهار کرد: افزایش دستمزد شاغلان در واحدهای نانوایی به افزایش قیمت نان بستگی دارد.
رحمتی گفت: از سال 95 به بعد، هر ساله فقط درصدی از مجموع آنالیز نهایی قیمت نان و سود آن برای واحدهای نانوایی به عنوان قیمت نان در کارگروه آرد و نان استان، مصوب و اعلام رسمی شده که این امر موجب شده است تا دستمزد شاطران و دیگر شاغلان در نانوایی های استان پایین باشد.
وی در ادامه درباره قیمت گذاری جدید نان در سال 1401 نیز بیان کرد: با توجه به اینکه اوایل هر سال آنالیز قیمت تمام شده و سود واحد نانوایی برای بررسی و تصویب در کارگروه آرد و نان استان تهیه می شود تا نانوایان و شاغلان در نانوایی ها به حق خود برسند، این امر در بهار سال 1401 در کارگروه آرد و نان استان انجام شده است، با این وجود، استان برای اعلام رسمی قیمت جدید نان برای سال جاری هنوز منتظر اجازه دولت است.
رییس اتحادیه نانوایان شهرستان بجنورد تصریح کرد: کارگروه آرد و نان استان عنوان می کند که اعلام قیمت جدید نان به اجازه دولت نیاز دارد.
وی در ادامه عنوان کرد: به طور کلی به علت اینکه در استان شاطران ماهر از میزان دستمزد خود که با نرخ تورم بسیار فاصله دارد، راضی نیستند، شاهد بوده ایم که برخی از آنان برای بهره مندی از دستمزد بیشتر به کلان شهرها مهاجرت می کنند.
رحمتی گفت: با توجه به پایین بودن دستمزد، طی چند سال اخیر نیروی جدیدی برای مهارت آموزی در پخت نان به این صنف وارد نشده است.
وی بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت هزینه های زندگی، نانوایان و شاغلان در نانوایی ها خواستار اعلام رسمی قیمت جدید نان هستند.
صنف نانوایان استان بدون مهارت آموزان جدید
جلال موسوی، مدیرکل غله و شرکت بازرگانی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: برای تهیه آنالیز قیمت نان و سود آن جدول نرخگذاری وجود دارد که مبتنی بر این جدول دستمزد شاطر، دستمزد نان درآ، دستمزد چونه گیر، دستمزد وردنه گیر، دستمزد فروشنده نان در بهای تمام شده تولید نان و سود نانوایی محاسبه می شود.
موسوی همچنین گفت: در زمینه محاسبه قیمت نهایی نان، بهای بیمه تامین اجتماعی شاغلان در نانوایی، عیدی دو ماه در سال چهار نفر نیرو، سنوات یک ماه در سال، بن خوار و وبار، بن نان در سه وعده، لباس کار، دو کارت بهداشت در سال، ابزار کار و لوازم بهداشتی نیز محاسبه می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه مواد اولیه، دستگاه های پخت نان و نیروی کار عوامل اصلی در پخت با کیفیت نان هستند که در زمینه ارتقای کیفیت پخت نان هر یک سهم 33 درصدی را دارند، تصریح کرد: درصورتیکه هر یک از سه عامل یاد شده، آماده نباشند بر روی کیفیت نان تاثیر می گذارند.
مدیرکل غله و شرکت بازرگانی خراسان شمالی گفت: یک سوم از کیفیت نان به رضایت و مهارت شاطرنانوایی بستگی دارد.
وی اذعان کرد: به علت اینکه دستمزد شاطران و دیگر شاغلان فعال در واحد های نانوایی با نرخ تورم سالانه فاصله قابل توجهی دارد، طی چند سال اخیر، در استان نیروی جدید برای مهارت آموزی و فعالیت در نانوایی های استان وارد نشده است.
موسوی گفت: در حال حاضر میانگین سنی شاطران شاغل استان بالا است و این شاغلان به دنبال بازنشستگی هستند.
وی همچنین با یادآوری این مطلب که در ابتدای سال جاری دولت 57 درصد به حقوق کارگران افزود، گفت: دولت، امسال برای واحدهای نانوایی فقط 15 درصد از کل قیمت تمام شده یک نان برای واحدهای نانوایی را لحاظ کرد تا به ازای فروش هر عدد نان، 15 درصد علاوه بر نان فروخته شده به حساب نانوایی را واریز کند.
مدیرکل غله و شرکت بازرگانی خراسان شمالی تصریح کرد: این در حالی است که به جز قیمت آرد، قیمت دیگر عوامل تولید نان افزایش یافته و پرداخت 15 درصد کارمزد به حساب نانوایی ها علاوه بر نان فروخته شده، نمی تواند موجب افزایش حقوق نیروهای کار شاغل در نانوایی باشد.
موسوی تاکید کرد: دغدغه کنونی واحدهای نانوایی استان افزایش دستمزد شاطران و دیگر نیروهایشان است که معطل اجازه و اعلام رسمی نرخ جدید نان از سوی دولت هستند.
فعلا افزایش قیمت نان در دستور کار نیست
محمدباقر باقر پور، فرماندار شهرستان بجنورد نیز در این باره اظهار کرد: در بهار امسال آنالیز نرخ نهایی قیمت نان، تهیه و در کارگروه آرد و نان استان بررسی شده است.
باقرپور گفت: اعلام رسمی نرخ جدید نان با دولت است و استان ها بدون اجازه دولت اختیار افزایش قیمت نان و اعلام آن را ندارند.
وی عنوان کرد: استان دغدغه دستمزد شاطران و مطالبه نانواییان مبنی بر اعلام قیمت جدید نان را به نهاد ریاست جمهوری انعکاس داده است.
فرماندار شهرستان بجنورد گفت: نهاد ریاست جمهوری اعلام کرده است که فعلا افزایش قیمت نان در دستور کار نیست.
انعکاس گلایه نانوایان به نهاد ریاست جمهوری
ناصر فخر موحدی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی نیز در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: امسال استانداری همچنین سازمان های جهاد کشاورزی و صمت استان بارها و بارها مطالبه اعلام قیمت جدید نان را به نهاد ریاست جمهوری انعکاس داده اند.
فخر موحدی گفت: دولت باید اجازه افزایش قیمت نان را به استان ها بدهد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر اختیاراتی که استان ها برای این صنف دارند افزایش سهمیه آرد برای نانوایی ها و نظارت بر آنها است.
انتهای پیام /