توضیح خانواده پوراحمد میتوانست موج اخبار کذب را خنثی کند
استاد علوم ارتباطات دانشکده فرهنگ وارتباطات، دانشگاه سوره میگوید خانواده و نزدیکان مرحوم پوراحمد میتوانستند با صدور بیانیهای رسمی موج اخبار کذب برخی رسانهها را خنثی کنند.
استاد علوم ارتباطات دانشکده فرهنگ وارتباطات، دانشگاه سوره میگوید خانواده و نزدیکان مرحوم پوراحمد میتوانستند با صدور بیانیهای رسمی موج اخبار کذب برخی رسانهها را خنثی کنند.
خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: مرگ کیومرث پوراحمد کارگردان سینما و تلویزیون، خودکشیبودن، خودخواستهبودن و نوع اینمرگ یکی از موضوعاتی است که طی چندروز گذشته علاوه بر پوشش رسانهای، دستاویز دیگری برای دشمنیها و دمیدن در آتش اینتنور بوده است. همانطور که طی سالهای گذشته و در نمونههای مختلف دیگر دیدهایم، همیشه رسانهها و عدهای پیادهنظام وجود دارند که در انتظار طعمهای حاضر و آماده نشسته و هیچفرصت مغتنمی را از دست نمیدهند. خودکشی کیومرث پوراحمد یکی از اینطعمهها بود تا به موضوعات سیاسی مرتبط شود.
با وجود بدخواهی و فعالیت رسانههای معاند که دیگر فرمول و روشهایش برای عموم مردم هم افشا شده، مرگ کارگردانی که آثارش امیدبخش و شادیآفرین بودند و خود نیز معتقد بود باید آثاری از ایندست ساخت، باعث شد سراغ اساتید حوزه رسانه و ارتباطات و روزنامهنگاری برویم و با آنها درباره اینمساله و مانور رسانههای دشمن و فعالیت پیادهنظام مورد اشاره در فضای مجازی گفتگو کنیم.
اولینگفتگوی اینپرونده با داود نعمتی انارکی عضو هیأت علمی دانشگاه صداوسیما انجام شد که متن آن در پیوند: «رسانههای خارجی مرگ پوراحمد را به مسائل روز گره زدند» قابل دسترسی و مطالعه است. دومینقسمت پرونده «مرگ کیومرث پوراحمد در آینه رسانه» با امیدعلی مسعودی استاد ارتباطات و سواد رسانه است که مشروح آن را در ادامه میخوانیم:
مسعودی درباره نحوه اعلام و دلیل مرگ کیومرث پوراحمد و موج سواری برخی از رسانههای داخلی و خارجی در فضای مجازی به خبرنگار مهر گفت: در وهله اول من هم به محض شنیدن این خبر ناگوار بسیار متعجب شدم و و تا مدتی درباره خودکشی، نحوه آن و حتی دستنوشته های مرحوم که کنار جسد کشف شده بود، با اما و اگرهای فراوانی همراه بودم.
وی افزود: متأسفانه بلافاصله بعد از این خبر با تفسیرهای مختلف از دلایل و چرایی خودکشی وی مواجه شدیم. برخی آنرا به بیانگیزگی و ناامیدی ربط دادند و برخی دیگر از افسردگی و حتی مشکلات سیاسی سخن به میان آوردند. آنچه مسلم است این است که پس از انتشار خبر نمیتوان جلوی تفسیرها را گرفت؛ به ویژه آنکه چگونگی این اتفاق هنوز بهطور رسمی و دقیق از سوی خانواده یا دوستان نزدیک مرحوم پوراحمد که آخرین روزها در کنارش بودند، بیان نشده است.
اینپژوهشگر رسانه در ادامه گفت: خانواده مرحوم میتوانست پس از این اتفاق با صدور بیانیه یا اطلاعیهای رسمی پاسخ بسیاری از ابهامات را داده و راه را به روی انتشار شایعات و اخبار جهتدار برخی رسانههای خارج از کشور ببندد؛ چراکه شایعه زمانی بهوجود میآید که اطلاعات کافی از یک اتفاق در اختیار نیست و سوالات فراوانی در شرح یک رویداد این چنینی به وجود میآید.
مسعودی با اشاره به جمله معروف «خبر مقدس است و تفسیر آزاد» گفت: شما باید در خبر واقعیت را بگویید چون در تفسیر همه آزاد هستند با دیدگاه و اهداف خاص و شخصی خود با موضوع برخورد کنند. شاید اصلاً مرحوم پوراحمد تحت درمان بوده و یا اصلاً دچار افسردگی شده که دست به چنین کاری زده که این موارد نیز جزو همان مسائلی است که در فضای اطلاع رسانی مبهم بهوجود میآید.
وی گفت: در بحث خودکشی هم چندین نوع و انگیزه وجود دارد؛ نوع اول خودکشی دگرخواهانه، نوع دوم خودخواهانه و نوع سوم ناهنجاری اجتماعی است. در نتیجه با ذکر صرف «خودکشی» برای توضیح نوع و دلیل مرگ، نمیتوان ابهامات را از بین برد و باید دلایل آن مشخص و اعلام شود. طبیعتاً اعضای خانواده یا دوستان نزدیک مرحوم با سکوت خود به روند شایعه پراکنی و موج سواری برخی رسانهها دامن زدند و شرایط را برای تفسیرهای نادرست فراهم کردند.
مسعودی در پایان با بیان اینکه سکوت نزدیکان مرحوم پوراحمد، جفا به جامعه و حتی خود اوست گفت: من سابقه همکاری با مرحوم پوراحمد را داشتم و مصاحبه من در خصوص شهید آوینی در یکی از مستندهای او وجود داشت. برای همین مستند نیز چند ماه با او در ارتباط بودم و به واقع او را انسان والا، منطقی و با اخلاقی دیدم. به همین دلیل من هم از مرگ او بسیار شوکه شدم.