تولید دانش بنیان؛ ترسیمکننده تحول اقتصادی کشور
تولید دانشبنیان و علممحور، فضای نوینی است که در صورت تحقق و پیاده سازی عملاً یک میانبر بسیار مهم و مستحکم برای ارتقای سطح تولید و تحول اقتصادی کشور تلقی خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، موضوع تولید دانش بنیان که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال مطرح و پیاده سازی آن در کشور مطالبه شد، نشان از آن دارد که باید از مسیر اقتصاد سنتی و مرسوم فاصله گرفت و با یک انقلاب صنعتی و تحولی در راستای شعار سال گامی عملی و به دور از شعار زدگی انجام داد.
ولی فقیه از موضع حکمرانی دینی هم مسئله تولید و هم راه حل برون رفت از آن را بیان کردند، ایشان در این تبیین جهادی خود برای دولت و سایر نهادها حاکمیتی ماموریت های مهمی را تعریف کردند، شاید بتوان گفت که مهم ترین بخش این ماموریت ها مربوط به دانشگاه ها می شود.
دانشگاه متولی پردازش و ترویج دانش بنیان ها است، در این راستا، به نظر می رسد مهم ترین ماموریت دانشگاه ها عبارت از " جهاد تبیین دانش بنیان " است. یعنی همان بحث های فنی که ولی فقیه طرح آنها را به اهل تخصص واگذار کرده است. ایشان در این سخنرانی وجه حکمرانی دانش بنیان سازی تولید را به خوبی توضیح داده است لکن توضیح جهات فنی آن بر عهده دانشگاه ها است تا معلوم کنند که از جهات فنی و عملی، دانش بنیان سازی تولید ملی چیست و چگونه تحقق می یابد.
در واقع تولید دانشبنیان و علممحور، فضای نوینی است که در صورت تحقق و پیاده سازی عملاً یک میانبر بسیار مهم و مستحکم برای ارتقای سطح تولید ناخالص کشور تلقی خواهد شد.
ذکر یک نکته در تشریح و تبیین سخنان معظم له لازم و ضروری است که رهبر انقلاب در بحث تولید دانشبنیان بهصورت ویژه روی بحث اشتغال تأکید داشتهاند، که این مهم نشان از آن دارد که لزوم دانش بنیان بودن تولید تنها تقویت تولید در چند شرکت دانشبنیان خلاصه نمی شود، بلکه هر تلاش مبتنی بر دانش برای ارتقای بهرهوری نیروی کار، کاهش هزینهها و افزایش تولید را باید برای تحقق عملی شار سال باید در نطر گرفت.
اگر چه پیشبینیها حاکی از رشد تولید در بخشهای مختلف است، اما حاکمیت برای بهبود وضع فقرا و عموم مردم، باید بیش از همه برای تحریک تولید در بخشهایی تلاش کند که بیشترین اشتغال را ایجاد میکنند و البته ارزش افزودهی نسبتاً مناسبی نیز دارند.
به فرض مثال صنعت خودروسازی در چهل سال اخیر نتوانسته آنطور که بایدو با وجود حمایت های دولتی انتظارات را برآورده سازد و متاسفانه مدیران فاسد جنجال های زیادی را به وجود آورده اند که باید با یک نگاه تحولی به این صنعت فرتوت کشور با ورود بخش خصوصی تحولی دوباره آفرید.
در تمام این سال ها که معظم له بارها بر شعار تولید و حمایت از کالای ایرانی تمرکز داشتهاند، بهجز بحث سیاستهای اقتصاد مقاومتی که عملاً ترسیم فضای گفتمانی در حوزه اقتصادی انقلاب اسلامی است، در حوزه اجرایی و حل مشکلات مردم در بحث اقتصاد شاهد اتفاق تحولآفرینی نبودهایم.
تمرکز و درایت مقام معظم رهبری در ریشه یابی مشکلات کشور و مورد توجه قرار دادن بحث تولید نشان از آن دارد که اگر گره تولید و اشتغال بازشود به همراه آن صد ها مشکل دیگر در کشور مرتفع خواهد شد.
در نهایت باید دانست تولیدی که مد نظر مقام معظم رهبری است باید در مسیر بهبود مستمر قدم بردارد و در فضای رقابت جهانی که شاهد تحولات عظیم در حوزه علم و فناوری هستیم بتواند نتیجه بلندمدت مطلوبی برای مردم و اقتصاد ایران در پی داشته باشد.
محمدرضا سبزعلیپور؛ دکتری اقتصاد
انتهای پیام /