تیم ملی فوتبال در 1401؛ سال بر باد رفتن رویاها و بازگشت مربی دادگاهی!
سال 1401 برای تیم ملی فوتبال ایران سال از دست رفتن رویاها بود؛ یکی رویای حضور در جام جهانی را از دست داد و دیگری رویاهای یک ملت را.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، سال 1401 سال ویژه و خاصی برای تیم ملی فوتبال ایران بود، تیمی که در یک سال سه سرمربی به خود دید تا از این حیث رکورد جدیدی ثبت کند. تیم ملی تا اواسط شهریور ماه در اختیار دراگان اسکوچیچ بود، سپس با تصمیم فدراسیون فوتبال کارلوس کیروش هدایت تیم ملی را برای حضور در جام جهانی 2022 قطر برعهده گرفت و در نهایت چندی پیش نیز امیر قلعهنویی جایگزین کیروش شد.
شکست برابر کرهجنوبی؛ استارت انتقادها از اسکوچیچ با وجود اینکه تیم ملی با هدایت اسکوچیچ زودهنگامترین صعود به جام جهانی تاریخ را داشت اما شکست برابر کرهجنوبی در فروردین سال 1401 در مرحله گروهی مقدماتی جام جهانی، انتقادها از او را به اوج رساند. اسکوچیچ که تا قبل از بازی با کرهجنوبی سینه سپر کرده بود که بدون شکست ایران را هدایت میکند، به یکباره جو را علیه خود دید. اگرچه اسکوچیچ با تیم ملی بهترین عملکرد را ثبت کرد اما برخی از کارشناسان اعتقاد داشتند سرمربی کروات ایران کاریزما و قدرت مدیریت ندارد.
قرعهکشی و رویاهای اسکوچیچ برای تیم ملی دوازدهم فروردین ماه قرعهکشی جام جهانی 2022 قطر انجام و ایران با انگلیس، آمریکا و برنده ولز - اوکراین (بعدتر ولز صعود کرد) همگروه شد، گروهی که خیلیها امیدوار بودند ایران بتواند برای اولین بار از گروهش در تاریخ بازیهای جام جهانی صعود کند. اسکوچیچ پس از قرعهکشی خوابهای زیادی برای حضور در جام جهانی با ایران دیده بود، به خصوص اینکه تا قبل از هدایت تیم ملی در کارنامه او سرمربیگری خونهبهخونه بابل، ملوان انزلی، صنعت نفت آبادان و... دیده میشد و فکر اینکه روی نیمکت ایران در جام جهانی بنشیند، خواب و خیال را از مرد کروات گرفته بود اما او از تقدیرش خبر نداشت و در ذهنش تصور میکرد که چگونه میتواند روزهای خویش با تیم ملی را ادامه دهد.
اردوی جنجالی تیم ملی در قطر فدراسیون فوتبال در راه آمادهسازی تیم ملی اردویی در قطر ترتیب داد. این اردو خرداد ماه برگزار شد و صدای ملیپوشان در آمد که چرا باید در اوج گرما به قطر بروند. ایران در این اردو مقابل الجزایر به میدان رفت و در شرایطی که حریف نفرات سرشناس خود مثل ریاض محرز، بغداد بونجاح و یاسین براهیمی را در اختیار نداشت؛ با نتیجه 2 بر یک شکست خورد. در این اردو، اختلافنظرها بین ملیپوشان شنیده شد؛ تا جایی که بعدها مهدی محمدنبی، نایب رئیس فعلی فدراسیون فوتبال مدعی شد که به او اطلاع داده بودند بازیکنان قصد نداشتند به میدان بروند. از این بازی بود که برخی از بازیکنان سرشانس و لژیونر ایران مثل مهدی طارمی، علیرضا جهانبخش و... به این نتیجه رسیدند که باید دست به کار شوند تا درباره وضعیت سرمربیگری تیم ملی اقدامی کنند! در خبرها آمد که طارمی و جهانبخش به نهاد ریاست جمهوری رفتهاند تا مقدمات حضور کارلوس کیروش در تیم ملی را فراهم کنند. طارمی که یک سال قبل از آن به دلیل اظهارنظر اسکوچیچ درباره عدم تاکتیکپذیری بازیکنان ایرانی با این مربی کروات به اختلاف خورده بود، فرصت را غنیمت شمرد تا تلاش برای تغییر سرمربی را جدیتر دنبال کند.
تغییرات در فدراسیون فوتبال و آغاز فصل جدید تیم ملی با کیروش هشتم شهریور ماه، میرشاد ماجدی، سرپرست فدراسیون فوتبال جای خود را در انتخابات فدراسیون به مهدی تاج داد. از همان موقع مشخص بود که این فدراسیون فکرهایی برای نیمکت تیم ملی دارد، به خصوص اینکه کیروش در اقدامی عجیب در صفحه شخصیاش پیغامی برای تیم ملی منتشر کرد. تاج در اولین نشست خبری خود رسما اعلام کرد که کیروش جانشین اسکوچیچ خواهد شد. سرمربی پرتغالی که دو دوره قبلی جام جهانی روی نیمکت تیم ملی ایران نشسته بود، شانزدهم شهریور ماه به طور رسمی بار دیگر هدایت تیم ملی را برعهده گرفت تا ایران به گفته مسئولان فدراسیون با کیروش شانس بیشتری برای صعود از گروهش در جام جهانی داشته باشد.
بازگشت بازیکنان مغضوب با حضور کیروش با حضور کیروش، بار دیگر نفراتی مثل مرتضی پورعلیگنجی، رامین رضاییان، روزبه چشمی و... به تیم ملی دعوت شدند. این در حالی بود که اسکوچیچ زوج خط دفاعی را به محمدحسین کنعانیزادگان و شجاع خلیلزاده سپرده بود اما کیروش نقشههای دیگری در ذهن داشت. فدراسیون قبلی دو بازی تدارکاتی برای تیم ملی در کشور اتریش مقابل اروگوئه و سنگال در نظر گرفته بود و کیروش اولین محک جدیاش را در این اردو تجربه کرد. نمایش ایران در این دو بازی امیدها را برای موفقیت در جام جهانی بیشتر کرد. این در حالی بود که تیم ملی با حضور در کشور قطر، در آخرین بازی تدارکاتیاش برابر تونس شکست خورد.
آغاز سفر پرماجرای تیم ملی تیم ملی در شرایطی در اولین بازی مرحله گروهی جام جهانی مقابل انگلیس قرار گرفت که با شروع بازی، علیرضا بیرانوند از ناحیه بینی دچار مصدومیت شد و جای خودش را به سیدحسین حسینی داد. ترکیب عجیب کیروش و قرار گرفتن روزبه چشمی و مجید حسینی در قلب خط دفاعی باعث تزلزل دفاعی ایران شد. این بازی را تیم ملی با نتیجه 6 بر 2 واگذار کرد تا سنگینترین شکست تاریخ ایران در جام جهانی با هدایت کیروش ثبت شود.
برخلاف بازی با انگلیس، ورزشگاه احمد بن علی، محل دیدار تیمهای ایران و ولز شرایط متفاوتی برای ملیپوشان رقم زده بود. همه یکصدا نام ایران را از دقیقه یک تا پایان فریاد میزدند. نمایش خوب تیم ملی تا وقتهای اضافه نیمه دوم ادامه داشت تا روزبه چشمی که به عنوان بازیکن تعویضی به میدان رفته بود، قفل دروازه ولز را باز کرد و چند دقیقه بعد هم رامین رضاییان گل دوم را به ثمر رساند تا ایران با این دو گل برنده شود.
همه چشم انتظار صعود تاریخی ایران ایران برای صعود از گروهش تنها نیاز به یک تساوی برابر آمریکا داشت. هشتم آذر ماه میتوانست مثل 24 سال پیش روز خاطرانگیزی را برای ایران رقم بزند اما ایران نتوانست گل خورده را جبران کند و با یک گل آن هم با ارائه یک نمایش ضعیف و دور از انتظار شکست خورد تا اشکهای ملیپوشان سوژه عکاسان و گزارشگران بازی شود. در واقع دو هدفی که فدراسیون فوتبال با آوردن کیروش به دنبال آن بود، محقق نشد؛ فاجعه نباختن و صعود به دو دوم. ایران به انگلیس فاجعه باخت و در حالی که شرایط خوبی برای صعود داشت، این شانس بزرگ را از دست داد.
... و دوباره قلعهنویی پس از پایان جام جهانی، فدراسیون فوتبال تمایل داشت با کیروش تا جام ملتهای آسیا ادامه دهد اما این اتفاق نیفتاد و کیروش سرمربی قطر شد. فدراسیون چند ماه در کش و قوس انتخاب بین گزینه خارجی و داخلی بود تا در نهایت امیر قلعهنویی سرمربی تیم ملی شود. فدراسیون در ابتدا با چند گزینه از جمله سانچس، مونتلا و... مذاکره کرد اما به این نتیجه رسید که سراغ گزینههای داخلی برود. اگرچه آنها از نفراتی مثل حسین فرکی، جواد نکونام، فرهاد مجیدی، مهدی تارتار و... برنامه گرفتند اما مشخص بود که تنها قلعهنویی گزینه نهایی است. در نهایت قلعهنویی پس از 16 سال بار دیگر هدایت تیم ملی را برعهده گرفت و باید دید او این بار میتواند با تیم ملی نتایج مناسبی بگیرد یا باز هم تاریخ تکرار خواهد شد. قلعهنویی 59 ساله گفته بود در دوره قبلی او را دادگاهی کرده و حکم به برکناریاش داده بودند و حالا پس از 16 سال دوباره سکان هدایت تیم ملی را برعهده گرفته است؛ آن هم دوباره در آزمون بزرگ جام ملتهای آسیا.