یک‌شنبه 4 آذر 1403

تیم ملی والیبال ایران چگونه «ضعیف» شد

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
تیم ملی والیبال ایران چگونه «ضعیف» شد

نرسیدن والیبال ایران به المپیک و کسب یکی از ضعیف‌ترین نتایج در لیگ ملت‌ها زنگ خطر برای رشته رو به پیشرفت را به صدا در آورد. هر چند تغییر مدیریت، تغییر نسل و تغییر سرمربی چنین تبعاتی هم دارد.

تیم ملی والیبال ایران درحالی که با رؤیای صعود به المپیک پاریس قدم در بازی‌های لیگ ملت‌های 2024 گذاشت، اما در اکثر بازی‌ها نتایج را به رقبا واگذار کرد تا رؤیای دست یابی مجدد به المپیک برای والیبال کشورمان این دوره محقق نشود و نهایتاً تیم ملی ایران در رده پانزدهم لیگ ملت‌های والیبال جهان قرار بگیرد.

خداحافظی با المپیک

شاگردان پائز در این دوره از رقابت‌ها ابتدا به چهار تیم صربستان، ایتالیا، کوبا و آرژانتین باختند. در هفته دوم نیز با هدایت مربی فرانسوی خود مقابل ژاپن، برزیل و بلغارستان تن به شکست دادند تا رئیس فدراسیون والیبال با برکناری پائز؛ پیمان اکبری را به صورت موقت به عنوان سرمربی تیم ملی معرفی کند؛ هر چند ملی پوشان والیبال در بازی آخر هفته دوم هم مقابل ترکیه مغلوب شدند، اما در هفته سوم شروع خوبی داشتند و مقابل دو تیم آمریکا و هلند به پیروزی رسیدند.

خودباوری که نتیجه نداد

در روز‌های پایانی هفته سوم و درحالی که به نظر می‌رسید بازیکنان جوان ایران با کسب دو پیروزی به یک خودباوری رسیدند، اما شکست مقابل فرانسه و آلمان کار را تمام کرد تا همچنان در مورد عملکرد ضعیف تیم ملی والیبال سوال‌های زیادی در ذهن مخاطبان و کارشناسان این رشته محبوب ایجاد شود که در حال حاضر جایگاه ایران در میان قدرت‌های دنیا کجاست؟ با این روند آیا همچنان می‌توان امیدوار بود والیبال ایران بازهم به روز‌های اوج خود بازگردد؟

کواچ در مسیر رستگاری بعد از ولاسکو

والیبال ایران برای اولین بار در سال 2013 با سرمربیگری خولیو ولاسکو سهمیه حضور در لیگ جهانی را به دست آورد؛ ملی پوشان کشورمان در نخستین تجربه حضور خود در لیگ جهانی عنوان نهمی را کسب کردند. پس از آن و درست در سال 2014 و با هدایت اسلوبودان کواچ به نیمه نهایی صعود کرد و چهارم شد. ماحصل تلاش شاگردان رائول لوزانو در سال 2016 نیز نتیجه‌ای جز هشتمی نبود. تیم ملی والیبال ایران در این دوره از مسابقات که در پایان دور گروهی بالاتر از لهستان هفتم شده بودند در رده بندی کلی این بازی‌ها به دلیل اینکه لهستان به عنوان میزبان مرحله نهایی راهی این مرحله شده بود یک پله سقوط کرد و در پایان ایران در لیگ جهانی 2016 هشتم شد.

کولاکوویچ در حسرت تکرار روز‌های خوش

در سال 2017 هدایت تیم ملی به ایگور کولاکوویچ سپرده شد. تیم ملی والیبال ایران با کولاکوویچ حضور در یک دوره لیگ جهانی (2017) و دو دوره لیگ ملت‌ها (2018 و 2019) را تجربه کرد. اولین آزمون ایگور لیگ جهانی 2017 بود، که خرداد 96 برگزار شد کولاکوویچ این دوره هدایت تیمی را به عهده گرفته بود که با لوزانو جواز حضور در المپیک را کسب کرده بود و انتظار می‌رفت در لیگ جهانی نتیجه‌ای بهتر از سال قبل (رده هشتم) کسب کند، اما تیم کولاکوویچ در حالی به کار خود در این رقابت‌ها پایان داد که با چهار پله سقوط در رده یازدهم قرار گرفت.

این مسابقات که تا سال 2017 تحت عنوان لیگ جهانی برگزار می‌شد از سال 2018 به لیگ ملت‌ها تغییر نام داد، اما تغییر نام و روند مسابقات هم نتوانست تغییری در نتیجه‌گیری تیم والیبال ایران ایجاد کند و این‌بار هم ایران با قرار گرفتن در رده دهم به کار خود پایان داد. سال 2019 شرایط کمی فرق کرد و ایران به دلیل میزبانی دو هفته این رقابت‌ها در ارومیه و اردبیل نمایش مناسب‌تری داشت و در نهایت نیز موفق شد در جایگاه پنجم رده بندی قرار بگیرد.

کرونا و کمبود وقت بلای جان مرد یخی

سال 2020 هم لیگ ملت‌های والیبال به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار نشد. سال 2021 ولادمیر آلکنو به ایران آمد تا هدایت تیم ملی کشورمان را در این برهه حساس به عهده داشته باشد، ولی مرد یخی هم جایگاهی بهتر از دوازدهمی برایمان به ارمغان نیاورد.

«مربی خارجی» سطح اول؛ شاید وقتی دیگر

تیم ملی والیبال ایران لیگ ملت‌های 2022 و 2023 را بعد از سال‌ها حضور مربیان خارجی روی نیمکت تیم ملی با یک مربی ایرانی پشت سرگذاشت. نتایج به دست آمده توسط آلکنو مسئولین فدراسیون والیبال را مجاب کرد تا بعد از سال‌ها دست روی مربی ایرانی بگذارند و نیمکتی که پیش از این دست مربیان مطرح خارجی بود را تقدیم بهروز عطایی کنند. تیم ملی با هدایت عطایی در لیگ ملت‌های 2022 در جایگاه هفتم قرار گرفت و در مسابقات لیگ ملت‌های 2023 نیز در بین شانزده تیم در رتبه چهاردهم ایستاد.

پائز مربی اشتباهی

پس از جدایی بهروز عطایی از تیم ملی والیبال ایران، با توجه به پیش رو بودن المپیک پاریس فدراسیون به دنبال جذب مربی طراز اول خارجی رفت، چرا که لیگ ملت‌های والیبال 2024 آخرین فرصت والیبال ایران برای المپیکی شدن بود و در نهایت بعد از ماه‌ها تحلیل و بررسی موریس موتا پائز برزیلی - فرانسوی را به عنوان سرمربی تیم ملی معرفی کرد، اما سیر ناکامی والیبال ایران با حضور این مربی کم نام و نشان هم ادامه پیدا کرد تا تیم ملی ایران در پایان این دوره از لیگ ملت‌ها ضعیف‌ترین نتیجه ممکن را کسب کند و بعد از ترکیه تازه وارد در جایگاه پانزدهم قرار بگیرد. تیم ملی والیبال ایران در تمام ادوار برگزاری لیگ ملت‌ها، نتایج و عملکردی مثل سال 2024 نداشت؛ تنها 2 پیروزی و فقط 14 ست برده!

عملکرد تیم ملی ایران در مرحله گروهی ادوار مختلف لیگ ملت‌ها به شرح زیر است:

لیگ ملت‌های 2018 (دهم) 7 پیروزی، 9 شکست، 29 ست برده، 30 ست باخته

لیگ ملت‌های 2019 (دوم) 12 پیروزی، 3 شکست، 38 ست برده، 15 ست باخته

لیگ ملت‌های 2020 (دوازدهم) 5 پیروزی، 10 شکست، 25 ست برده، 32 ست باخته

لیگ ملت‌های 2022 (هفتم) 7 پیروزی، 5 شکست، 22 ست برده، 19 ست باخته

لیگ ملت‌های 2023 (چهاردهم) 2 پیروزی، 10 شکست، 16 ست برده، 31 ست باخته

لیگ ملت‌های 2024 (پانزدهم)

2 پیروزی، 10 شکست، 14 ست برده، 34 ست باخته

سه تغییر تأثیرگذار و کار سخت تقوی

در دهه گذشته تیم ملی والیبال ایران مسیر پیشرفت را به خوبی و با سرعت طی کرد تا به عنوان یکی از قدرت‌های برتر والیبال آسیا شناخته شود. همین مسئله انتظارات از این رشته المپیکی را هم به شدت بالا برد، اما نتایج به دست آمده در لیگ ملت‌های 2024 نشان داد که دیگر والیبال ایران جایی در میان قدرت‌های جهان ندارد و در آسیا نیز این روند سقوط به سرعت ادامه دارد. آن چیزی که مسلم است تیم ملی والیبال ایران نیاز به ترمیم دارد و انتظار می‌رود فدراسیون والیبال حالا که تا المپیک بعدی چهار سال زمان کافی دارد اصلاحات کامل در این خصوص را انجام دهد. هر چند تغییرات مدیریت، تغییر نسل و تغییر سرمربی تأثیر زیادی در ضعیف شدن والیبال ایران دارد، اما با پتانسیلی که این رشته دارد می‌تواند دوباره به روز‌های اوج برگردد.

منبع: خبرگزاری مهر از میان اخبار

توافق علیرضا بیرانوند با تراکتور؛ 60 میلیاردتومان ناقابل!

شوک سوم به پرسپولیس بعد از اوسمار و بیرانوند؟

اظهارات عجیب پیمان اکبری پس از شکست تیم ملی والیبال مقابل آلمان

(عکس) پایان شایعات درباره یحیی؛ گل‌محمدی سرمربی فولاد شد