جانشین مهران مدیری و رامبد جوان لو رفت
بعد از پایان برنامه «خندوانه» شبکه نسیم دست به دامان شبکه سلامت شده تا از جذابیت مسابقه «شهروند و مافیا» به نفع جذب مخاطب استفاده کند.
بعد از پایان برنامه «خندوانه» شبکه نسیم دست به دامان شبکه سلامت شده تا از جذابیت مسابقه «شهروند و مافیا» به نفع جذب مخاطب استفاده کند و هفته گذشته سری جدید مسابقه «شهروند و مافیا» در صداوسیما شروع شد تا رقابت میان تلویزیون و پلتفرمها در همه عرصهها ادامه داشته باشد؛ مسابقهای که نقطه آغاز آن در شبکه سلامت بود و حالا با اندکی تغییرات به شبکه نسیم رسیده است. در ابتدا بهنام تشکر اجرای آن را برعهده گرفت سپس علیرام نورایی سکاندار آن شد که تا به امروز همکاری او با این پروژه ادامه دارد.
در این مسابقه افراد بهصورت پنهانی بین دو گروه شهروند و مافیا تقسیم میشوند و شهروندان بایستی با آزمون و خطا افراد گروه مافیا را شناسایی و آنها را حذف کنند. در این بازی نکات روانشناسی بسیاری وجود دارد که آن را از یک بازی صرف و ساده تبدیل به یک رقابت آموزشی میکند؛ از جمله تمرین گوش دادن، توجه به زبان بدن، تقویت بیان و قدرت استنتاج و... بنابراین کسانی که علاقهمند هستند آدرنالین خونشان بالا برود، میتوانند بیننده این برنامه تلویزیونی باشند.
سری جدید مسابقه شهروند و مافیا از اول بهمن روی آنتن شبکه نسیم رفتهاست. علیرضا سلطانی، تهیهکننده برنامه در پاسخ به این سؤال که در کنار کلیت مسابقه چه آیتمهایی به آن اضافه کردهاید و شامل چه تغییراتی است، به جامجم میگوید: ما در سری جدید بحث پشتصحنه را بهطور جدیتر دنبال کردهایم و میتوانم بگویم یکی از بخشهایی است که به این مسابقه اضافه کردهایم. چون یک سری اتفاقات جالب در پشتصحنه رخ میدهد که میتواند برای مخاطب جذاب باشد. طراحی دکورمان هم به نسبت سری قبل خیلی متفاوت شده و سعی کردهایم تغییرات بصری هم در برنامه ایجاد کنیم. به هر حال هر برنامهای نیاز به تزریق ایدههای جدید دارد تا بتواند سر پا بماند. ما هم به سهم خودمان سعی کردیم این برنامه را برای مردم همچنان جذاب نگهداریم تا از تماشای آن لذت ببرند و با علاقه پیگیر آن باشند.ماجرای تقلید شبکه نمایشخانگی
اکنون ممکن است این سؤال برای مخاطبان مسابقه شهروند و مافیا پیش بیاید که این فصل از سری جدید مسابقه چند قسمت است. تهیهکننده برنامه در این باره عنوان میکند که این فصل از مسابقه 111 قسمت است که در سه فصل پخش میشود.
سلطانی در پاسخ به این سئوال که شبکه نمایش خانگی به تقلید از شما چنین رقابتی را با چهرههای سرشناس هنر راه انداخت، چقدر این قضیه روی برنامه و مخاطبان شما تاثیرگذار بود و اینکه تفاوت عمده مسابقه شما با نمونههای تقلید شده نمایشخانگی در چیست؟ توضیح میدهد: این مسابقه حدود پنج سال است که از تلویزیون پخش میشود و ما به عنوان اولین گروهی که این بازی را در رسانه آوردهایم، توانستیم نظر مخاطبان بسیاری را از سراسر ایران به این مسابقه جلب کنیم. شبکه نمایشخانگی وقتی این اقبال را از مردم دید، اقدام به تقلید از شهروند و مافیا کرد و متاسفانه این جریان را با سلبریتی زدگی به قهقرا برد. همچنان هم میبینیم که ساترا با این قضیه مخالفت میکند که این مجموعه نمایشی مشابه مسابقه ما در تلویزیون است.
مسابقهای همراه با ملودرام
این تهیهکننده عنوان میکند: ما در سری جدید سعی کردیم قصههای مرتبط با بازی مافیا را درگیر کنیم. در واقع هر قسمت یک ماجرا و داستانی دارد و مثل سریهای قبل نیست که صرفا یک مسابقه بود. بلکه قصه ها، ماجراها و روایتهایی را میبینیم؛ بهگونهای که با این بازی ترکیب شدهاست. بنابراین من فکر میکنم اولین گروهی هستیم که یک مسابقه تلویزیونی را با یک ملودرام جلو میبریم و سعی کردیم فضا را از یک مسابقه صرف خارج کنیم.
ابعاد روانشناسی مسابقه
علیرضا سلطانی در پاسخ به اینکه با این بازی که ابعادی روانشناسانه هم دارد، به نظر شما چه نکات مهم آموزشی را میتوان به مخاطبان منتقل کرد، تصریح میکند: نکته بسیار مهم و جذابی که این بازی دارد، این است که در حقیقت میتوان گفت بازی مافیا مثل زندگی است. چون ما در روابط خانوادگی و اجتماعی و کاریمان خیلی وقتها آدمهایی میبینیم که خود واقعیشان نیستند و شاید به ظاهر دوست هستند اما در باطن علیه ما کارهایی انجام میدهند. اینکه ما نمیتوانیم آدمها را از ظاهر قضاوت کنیم و بلکه باید فرآیندشان و عملکردشان و بر اساس تناقضهایشان آنها را شناسایی کنیم.
سلطانی میافزاید: کسانی که در این بازی حضور دارند باید مهارت پیدا کردن تناقضها را داشته باشند. چون هیچ کسی از نقش دیگری خبر ندارد. این بچهها به قدری بازی کردهاند که بر اساس زبان بدن و حافظه بسیار بالا میتوانند برنده این بازی باشند. بازیکنها نمیدانند چه کسی نقش مافیا یا نقش شهروند را دارد. بنابراین مخاطب در این برنامه دانای کل قرار میگیرد. درست مثل نقشی که آقای نورایی در این بازی دارد. چون اوست که میداند چه کسی مافیا و چه کسی شهروند است و به طور کلی عملکرد آنها را میبیند. این نکته برای مخاطب هم جذاب است. اینکه همه چیز را میداند و جبهه شر و خیر را میشناسد و برایش جالب است که این آدمها چگونه به سمت پیروزی یا شکست میروند. این بزرگترین دستاوردی است که در این بازی وجود دارد. از طرفی میتوان گفت این بازی مثل فوتبال غیرقابل پیشبینی است.
نورایی، یک گرداننده مناسب
وی عنوان میکند: اگر به عنوان بیننده برنامه را دنبال کرده باشید احساس میکنید که این بچهها اصلا دوربین را حس نمیکنند و این هم زحمت بچههای کارگردانی و عوامل تولید است. در حقیقت ما یک سبکی در برنامهسازی داریم که منحصر به خودمان است. یعنی ما روی ذهن شرکتکنندگانمان کار میکنیم و بعد آنها را جلوی دوربین میآوریم. این گونه آنها با آمادگی بیشتر مقابل دوربین میآیند و گاهی دوربینها را فراموش میکنند. در مجموع میتوانم بگویم ما یک ماه قبل از فیلمبرداری همه تکنیکها را بررسی میکنیم و سپس بچهها با آمادگی مقابل دوربین میروند.
این تهیهکننده درباره اینکه شهروند و مافیا خیلی برنامه مجریمحوری نیست. بااینحال چطور شد که از یک چهره شناختهشده برای اجرای آن دعوت به همکاری کردید؟ میگوید: بههرحال این بازی دارای قواعدی است که نیاز به یک گرداننده دارد. آقای نورایی هم در این بازی گرداننده آن است و نظم بازی را حفظ و نقشها را بیدار میکند. درحقیقت این راوی است که بازی را مدیریت میکند. بنابراین ما مجری نداریم. البته آقای نورایی هم خیلی خوب از پس این کار برآمده است.
مافیاباز نیستم
«شهروند و مافیا» یک گردانندهای دارد که کار مدیریت بازی را برعهده دارد. بهنام تشکر در سری اول این مسئولیت را برعهده داشت و بعد از آن چند سالی است علیرام نورایی این مسابقه را اجرا میکند. این بازیگر توانای سینما و تلویزیون که این روزها مجموعه «تمامرخ» را نیز در شبکه سه دارد از چالشهای اجرا و جذابیتهای این بازی میگوید. نورایی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه مسابقه شهروند و مافیا، مجری به معنای متداولی که در مسابقات تلویزیونی میبینیم ندارد و به نوعی شما ناظر و گرداننده این بازی هستید و آن را مدیریت میکنید، از همان ابتدا که اجرای آن به شما پیشنهاد شد با چه چالشهایی مواجه شدید؟ به جامجم عنوان میکند: البته همانطور که میدانید 17 فصل از این مسابقه از شبکه سلامت پخش شد و سری جدید روی آنتن شبکه نسیم است. بنابراین پیشنهاد اجرای این برنامه حدود سه چهار سال پیش به من شد و اولین چالشی که من با این مسابقه داشتم، همین مسأله اجرا بود. چون خیلی عنوان مجری بازیگر را دوست ندارم و اصلیترین دغدغه من حضور در بحث بازیگری و پیشرفت و رشد و تعالی در این زمینه است.