جمعه 5 بهمن 1403

جریان شعری مقاومت فلسطین نیرومند است / شاعران زبان تاریخ در بیان اتفاقات غزه

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
جریان شعری مقاومت فلسطین نیرومند است / شاعران زبان تاریخ در بیان اتفاقات غزه

دبیر علمی کنگره طریق‌القدس در نشست خبری این رویداد جریان شعری مقاومت فلسطین را نیرومند توصیف کرد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری کنگره شعر طریق‌القدس با حضور محمدکاظم کاظمی، مرتضی امیری‌اسفندقه، محمدمهدی سیار، علی‌محمد مودب‌، حجت‌الاسلام والمسلمین مودب در مکتب حاج قاسم برگزار شد.

محمد‌کاظم کاظمی دبیر علمی این نشست در سخنانی با اشاره به انتخاب داوران از میان شاعران مطرح و شناخته شده معاصر هستند، گفت: مقاومت یا پایداری موضوعی تازه در شعر فارسی است، رویدادهایی در تاریخ انقلاب اسلامی بعد از جنگ اتفاق افتاد که بی‌سابقه بود و شعرهایی نیز سروده شد که بی‌سابقه بود. آنچه ما به عنوان شعر جنگ و دفاع مقدس بعد از انقلاب در شعر فارسی می‌بینیم، در تاریخ شعر کلاسیک فارسی شاهد نیستیم، چون جنگ ما هم متفاوت‌ترین بود. چرا که موضع ما عدالت‌طلبی بود نه کشورگشایی. موضع در جنگ‌های تاریخی قبل از انقلاب ایران کشورگشایی بود. بعد از دفاع مقدس‌، شعر مقاومت و پایداری که می‌توانست، خاموش شود، در حوزه شعر اعتراض ادامه پیدا کرد، شعر اعتراض که شاخه‌ای از شعر پایداری در برابر ناملایمات‌ها، ناعدالتی‌ها و... است.

کاظمی گفت: پس از آن پرچم شعر پایداری در دست جریان‌های عدالت‌خواه بود و حالا در دست مقاومت‌های جهان اسلام است و شعرهای بسیاری درباره شهدای جنگ با داعش سروده می‌شود. اما از ابتدای انقلاب تاکنون یک جریان شعر ثابت وجود داشته و آن جریان شعر فلسطین است که در بستر تحولات غزه نیز آن را شاهد هستیم، این جریان شعری هر چند گاهی فراز و فرود داشته است و افت‌و خیزهایی نیز در شعرها شاهد بوده‌ایم‌، اما هیچ وقت خاموش نشده است.

شب شعر مقاومت غزه برگزار شد

وی با اشاره به اینکه پرچم شعر فلسطین امروز در دست شاعران جوان است، گفت: اگر شعر شاعران جوان امروز درباره فلسطین را با شعرهایی که در دهه 60 و 70 سروده شده است، مقایسه کنیم، خواهیم دید که شعر شاعران جوان امروز بسیار فاخرتر است، اکنون جا دارد بخش جدیدی به شعر مقاومت درباره نقش شهید سلیمانی در مقاومت مردم فلسطین اضافه شود.

کاظمی با بیان این مطلب که ما ما جریان شعری نیرومندی در این حوزه داریم، گفت: کنگره شهید‌القدس بازتاب‌دهنده این جریان شعری است، اگر ما کنگره برگزار می‌کردیم، ولی جریان شعری وجود نداشت، حاصلش یکسری شعر سفارشی می‌شد.

محمدمهدی سیار داور کنگره شهیدالقدس نیز در سخنانی گفت: امیدوارم این کنگره بتواند بخشی از عواطف و عقلانیت مردم ایران را که از اول آغاز طوفان الاقصی متوجه فلسطین شده را بازتاب دهد، اتفاقات غزه تاریخ ساز است در چنین دقایق و ساعاتی شاعران هستند که می‌توانند زبان تاریخ باشند، هم ببینند، هم بگویند به گونه‌ای که نتوان تاریخ را تحریف کرد. البته همه ما دچار نوعی استیصال هستیم که چه می‌توانیم در برابر این فجایع بکنیم؟ این پرسشی است که با آن مواجه هستیم، شعر گفتن در شرایطی که روزی 80 تا 2 هزار نفر کشته می‌شوند، کاری محسوب می‌شود؟ شعر آغاز کارهاست، ما اگر بتوانیم این ذهنیت را در جهان اسلام روشن کنیم که ظالم و مظلوم کیست؟ و چاره ای جز از بین بردن این غده سرطانی وجود ندارد، راه درست را پیش رفته‌ایم‌، شاعران کار دشواری پیش رو دارند، آنقدر حجم اتفاقات زیاد است که انسان در برابر آن لکنت زبان می‌گیرد و بر سر دوراهی می‌ماند، اگر از تلخ‌کامی بگوییم پس حماسه چه می‌شود؟ اگر از حماسه بگوییم و رجزخوانی کنیم ممکن است برداشت شود که فقط رجزخوانی کرده‌ایم. شعر گفتن و شعر خوب گفتن در این شرایط ساده نیست.

وی ادامه داد: شعرهای خوبی سروده شده اما حق مطلب هنوز ادا نشده است، به نظر می‌رسد، هنوز در بهت هستیم، این کنگره با همه جشنواره‌ها فرق دارد، موضوعش کشنده است، موضوع امروز و آینده است و باید درست بازنمایی کنیم، امیدوارم در قالب این کنگره بشود به نوحه‌ها، ترانه‌ها و تصنیف‌ها نیز پرداخت.

سیار بزرگترین اقدام در این زمینه را متوجه سردار سلیمانی دانست و گفت: آنچه زمزمه درونی سردار سلیمانی بوده و در سخنرانی هایش نیز منعکس شده است، بخش زیادی شعر بوده است، سردار سلیمانی هم از شعر مولانا و هم از شعر شعرای معاصر بهره برده‌اند. شعر عملیات ساز و انگیزه ساز است و نباید آن را دست کم گرفت.

مرتضی امیری اسفندقه دیگر داور این کنگره نیز در این نشست در سخنانی کوتاه گفت: درباره فلسطین عزیز همه آن‌هایی که طبع شعر داشتند، حساسیت نشان دادند. روزگاری است که از پیکر مجروح فلسطین شب و روز خون می‌ریزد، در این زمانه شاعرانی عاشقانه سرا چون سایه نیز کوتاهی نکرده‌اندو شعرهایی سروده‌اند، حتی شاعران عرب زبان منطقه نیز که عاشقانه سرا بودند، کوتاهی نداشتند.

محمود اکرامی‌فر: محتاج به نیاز سنجی، نظرسنجی و اثرسنجی در حوزه هنر و ادبیات دفاع مقدس هستیم

علی‌محمد مودب دیگر داور این کنگره نیز در سخنانی گره خوردن یاد و گرامیداشت حاج قاسم را با یاد قدس اتفاق مبارکی دانست و گفت: برگزاری این کنگره اتفاق مبارکی برای حوزه شعر ماست. شهید سلیمانی شهید نبردهای بزرگ چند دهه اخیر ایران بوده و حضور جدی در این نبردها داشته است، برای وضعیت امروز زندگی ما توجه به این شهید پر از برکات است، چرا که خرمشهرهای بسیاری در حوزه اندیشه، فرهنگ و عمر هستند که برای آزاد کردن این خرمشهرها نیاز به توجه این شهدا و توجه به شهدا داریم.

وی با اشاره به نقش 4 مسجد مهم در دین اسلام گفت: ما کمتر مسجد‌الاقصی را از این منظر نگاه کرده‌ایم، شناخت ما از مفهوم مسجد‌الاقصی و جایگاهش در اندیشه دینی مسلمانان کامل نیست، متفکران ما باید قدس را از این منظر بشناسند و معرفی کنند.

حجت الاسلام حسین مودب دبیر اجرایی کنگره نیز در سخنانی گفت: حاج قاسم برای من سفیر امید است در روزگاری که خیلی‌ها بهانه می‌گیرند کاری از ما برنمی‌آید می بینیم شهید سلیمانی چه کارهایی کرده‌اند. در این کنگره اشعاری که شاعران به ویژه درباره نقش شهید سلیمانی در مقاومت مردم فلسطین داشته‌اند، را بررسی خواهیم کرد، علاوه بر این برنامه‌های جانبی مانند برگزاری شب‌های شعر خواهیم داشت. مهلت ارسال آثار تا 20 فروردین ماه است و شاعران می‌توانند آثار خود را در دو بخش کلاسیک و نیمایی و سپید ارسال کنند.