جزییات ضوابط اعطای «پایه های تشویقی» به اساتید
انجام 40 ساعت خدمت و تمام وقت بودن عضو هیات علمی از ضوابط اعطای پایه های تشویقی به اعضا به شمار می رود و همچنین امکان اعطای پایه تشویقی در زمان مرخصی زایمان وجود دارد.
انجام 40 ساعت خدمت و تمام وقت بودن عضو هیات علمی از ضوابط اعطای پایه های تشویقی به اعضا به شمار می رود و همچنین امکان اعطای پایه تشویقی در زمان مرخصی زایمان وجود دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، ارتقای پیوسته کیفیت آموزشی، پژوهشی، فناوری، نوآوری، تکریم پژوهشگران و فناوران برجسته، ترغیب و تشویق اعضای هیئت علمی از برنامه های راهبردی وزارت علوم در دولت سیزدهم به شمار می رود؛ در همین راستا در دوره جدید بازنگری در بخشی از آیین نامه استخدامی اعضای هیات علمی (اعطای پایه های تشویقی به اعضا) صورت گرفته و این بازنگری ها و اصلاحات با توجه به تاکیدات رهبر انقلاب و پنج اولویت وزارت علوم یعنی مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، فرهنگ نوآوری و نوآوری فرهنگی، شاگردپروری و تولید ثروت از دانش انجام شده است.
در دوره جدید پایه های تشویقی به 60 پایه ارتقا یافته که اخیرا در هیات دولت نیز به تصویب رسیده است؛ محمد علی زلفی گل وزیر علوم در این باره توضیح داد و گفت: با حمایت معاون علمی ریاست جمهوری، افزایش پایه های تشویقی در هیات دولت مصوب شد تا مراحل قانونی آن مشکلی نداشته باشد. بخشهای عمدهای از پایه های تشویقی را به تحقیقات نیاز محور و شاخص های فناورانه اختصاص دادیم.
در اصلاحیه ماده 53 آیین نامه استخدامی اعضای هیات علمی، بیشترین امتیاز برای اعطای پایه های تشویقی به پژوهشهای کاربردی، ارتباط با صنعت و تأسیس شرکت دانش بنیان اختصاص داده شده است.
این پایه ها براساس فعالیت های شاخص آموزشی، فرهنگی و ترویج علم، بروندادها، پژوهش های شاخص بنیادی و همکاری های علمی بین المللی، بروندادها و پژوهش های شاخص کاربردی و توسعه ای، بروندادها و فعالیت های شاخص فناورانه و نوآورانه، مرجعیت علمی و مدیریت اجرایی و نشریه های علمی به اعضای هیات علمی اعطا می شود.
این پایه ها به عضو پیمانی، رسمی آزمایشی و رسمی قطعی شاغل در مؤسسه و یا عضو مامور به خدمت در سایر دانشگاه ها و مؤسسه های آموزش عالی، پژوهشی و فناوری دولتی یا دستگاه های اجرایی دارای مجوز از مراجع ذیصالح، بر اساس فعالیتهای شاخص علمی، آموزشی، پژوهشی، فناوری، فرهنگی، هنری و... اعطا خواهد شد.
لزوم انجام 40 ساعت خدمت و تمام وقت بودن عضو هیات علمی
در آیین نامه جدید ضوابط کلی اعطای پایه های تشویقی به اعضای هیات علمی تشریح شده است؛ یکی از شروط لازم برای دریافت پایه های تشویقی، انجام 40 ساعت خدمت در هفته و تمام وقت بودن عضو، انجام وظایف آموزشی و پژوهشی موظف تعیین شده و دریافت پایه استحقاقی سالیانه به شمار می رود. ضابطه دیگر این است که ماموریت عضو «مامور به خدمت» در سایر دانشگاه ها و مؤسسه های آموزش عالی، پژوهشی و فناوری دولتی یا دستگاه های اجرایی با حفظ وظایف آموزشی و پژوهشی و اخذ مجوز از مراجع ذیصالح انجام شده باشد.
همچنین شرط بهره مندی عضو از هر پایه تشویقی، داشتن صفحه خانگی حاوی کارنامه الکترونیکی بروندادهای (دستاورد) روزآمد در وبگاه مؤسسه، درگاه آشنایی با نخبگان و آینده سازان (دانا) و بین المللی است. مؤسسه موظف است شرط داشتن صفحه خانگی موضوع این بند را به اعضا ابلاغ کند.
شرط دادن پایه به افراد در آستانه بازنشستگی
به عضوی که در 2 سال منتهی به سن بازنشستگی مصوب با لحاظ مرتبه علمی است در صورت احراز شرایط لازم، بدون رعایت تعداد سقف سالیانه، تمامی پایه های بندهای مختلف این دستورالعمل اعطا خواهد شد.
براساس ضوابط مندرج در این آیین نامه، برای رساله و یا پایان نامه های دارای بیش از یک استاد راهنما، سهم هر یک لحاظ می شود. سایر پایههای استحقاقی از جمله پایه های ترفیع سالیانه، ایثارگری، خدمت سربازی، بورسیه به قوت خود باقی است و مشمول این دستورالعمل نمی شود.
به منظور تقویت ارتباط حوزه علمیه و مؤسسه، امتیازهای حاصل از بروندادهای مشترک بین حوزویان و اعضای مؤسسه، با تایید شورای پژوهشی و فناوری مؤسسه وابسته به وزارت علوم، با ضریب 1/25 اعمال می شوند.
امکان اعطای پایه تشویقی در زمان مرخصی زایمان
در این آیین نامه همچنین تاکید شده است که به عضو هیات علمی در ایام «تعلیق»، «آماده به خدمت»، «مرخصی بدون حقوق»، «انفصال موقت»، «مرخصی استعلاجی»، «ماموریت آموزشی» و «ماموریت به خدمت بدون حفظ وظایف آموزشی و پژوهشی» پایه تشویقی تعلق نمیگیرد. از سوی دیگر امکان اعطای پایه تشویقی به عضو (زن) در مدت مرخصی زایمان، مشروط به احراز شرایط مندرج در این دستورالعمل، امکانپذیر است.
برای رشته های علوم انسانی و هنر، امتیاز مقاله های منتشرشده در نشریه های علمی داخلی معتبر نمایه شده در پایگاه های اطلاعات علمی "اسکوپوس" و یا "واس" با یک رتبه ارتقای Q (چارک) درنظر گرفته می شوند. امتیاز مقاله های چارک اول (Q1) برای رشته های علوم انسانی و هنر با ضریب 2 در نظر گرفته می شود.
به دستاوردها و بروندادهای اساتید براساس شاخص های علم سنجی (ضریب تاثیر و کیفیت علمی و فناوری) امتیاز تعلق می گیرد.
سالیانه حداکثر 2 پایه به اساتید تعلق می گیرد
سقف پایه های تشویقی قابل اعطا به هر عضو به استثنای پایه تشویقی مربوط به «جایزه بین المللی مصطفی "ص"» و «استاد ممتاز» در طول یک سال، دو پایه تشویقی است و صرفا پایه های در نظر گرفته شده جایزه بین المللی مصطفی ص و استاد ممتاز، به صورت یکجا اعطا میشود.
فرایند بررسی و تایید اعطای پایه های تشویقی
تقاضای پایه تشویقی عضو به همراه مستندات و تاییدیه های لازم از سوی کمیته ترفیع یا منتخب دانشکده و یا پژوهشکده بررسی و به همراه تاییدیه های مورد نیاز به کمیته ترفیعات مؤسسه ارسال می شود و پایه تشویقی پس از تایید کمیته مذکور و تصویب هیئت ممیزه مؤسسه اعطا می شود.
مؤسسه (دانشگاه و یا موسسه پژوهشی و فناوری) مکلف است حداکثر ظرف 6 ماه بعد از ثبت درخواست پایه تشویقی از سوی عضو، نتیجه را به متقاضی اعلام کند. مؤسسه همچنین موظف است براساس معیارهای بیان شده در این دستورالعمل نسبت به اعطای امتیازها اقدام و در صورت عدم موافقت، دلایل آن را کتباً به عضو هیئت علمی متقاضی ارائه کند.
امکان درخواست تجدید نظر در صورت مخالفت با اعطای پایه
در صورت منفی بودن رأی هیئت ممیزه، عضو هیات علمی حق دارد ظرف حداکثر یک ماه پس از اعلام نتیجه، درخواست تجدید نظر خود را به کمیته ترفیعات تسلیم کند. مؤسسه موظف است ظرف سه ماه درخواست مزبور را رسیدگی و نظر قطعی خود را اعلام کند.