جشنواره جوان از اتفاقهای مثبت موسیقی کشور است
تهران - ایرنا - عضو شوراهای تخصصی، هیئت انتخاب و داوران با اشاره به نحوه بازبینی آثار مرحله اول چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان و فعالیتهای اخیرش، از جشنواره جوان به عنوان اتفاقهای مثبت موسیقی کشور یاد کرد.
به گزارش روابط عمومی انجمن موسیقی ایران، حسین علیزاده درباره بازبینی آثار چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان، گفت: اولین موردی که به محض شنیدن آثار تصمیم میگیریم این است که آیا آثار ارسالی در سطح جشنواره هستند یا خیر. معمولا تعداد نوازندگان برجسته سهتار در سنین پایین کماند. از بین افرادی که در جشنواره شرکت کردهاند، تعداد زیادی نوازندگیشان در سطح راهیابی به جشنواره نیست.
وی ادامه داد: خوشحالیم که تعداد زیادی به ساز سهتار علاقهمندند، اما احساس میکنم بهخاطر شرایط موجود بهدلیل بیماری کرونا راهنمای کمتری داشتهاند و کیفیت آثار در این دوره در بخش سهتار کمی پایین است.
این هنرمند آهنگساز کشور همچنین در توصیه به برگزیدگان مرحله اول جشنواره عنوان کرد: بهنظرم برگزیدگان با توجه به قطعاتی که در مرحله نهایی برایشان تعیین شده است، یادشان باشد باید خودشان را به روح آن قطعات نزدیک کنند. وقتی شعری را با درک موضوع آن بخوانید مشخص میشود شعر را فهمیدهاید، ولی وقتی کلمات را همینطور ادا کنید مشخص میشود با مضمون آن رابطه برقرار نکردید. در نواختن نیز همینطور است. علیزاده در مورد مرحله نهایی گفت: انتظار داوران از کسانی که به مرحله نهایی راه پیدا کردهاند چندین برابر کسانی است که در مرحله اول حضور داشتهاند. برگزیدگان در این فرصت میتوانند از معلمین خود راهنمایی بگیرند. بسیاری از شرکتکنندگان تکنیک خوبی دارند ولی از نظر ذهنی برای آن چیزی که اجرا میکنند هنوز آماده نشدهاند. به هر حال موسیقی باید تأثیرگذار باشد و حس داشته باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که جشنواره موسیقی جوان چقدر توانسته مؤثر باشد توضیح داد: بهنظرم وجود این جشنواره یکی از اتفاقهای مثبت موسیقی کشور است. همه اهالی موسیقی بر سر این موضوع همنظرند. واقعا جنبه معنوی آن بسیار قوی است و شرکتکنندگان زیادی از سراسر ایران در آن حضور پیدا میکنند. جرئت و جسارتشان بسیار ستودنی است.
به گفته این نوازنده موسیقی، شرکتکنندگان قطعا به این موضوع واقفاند که همه برنده نخواهند شد ولی برای کسب تجربه باز هم در این جشنواره شرکت میکنند. معمولا در ساز سهتار، نوازندههای جوان دیرتر به پختگی میرسند.
این آهنگساز برجسته نقش ردیف در فراگیری موسیقی ایران را پررنگ دانست و گفت: شما هر رشتهای را که بخوانید باید از گذشتهای عبور کنید تا تجربه بهدست بیاورید. جوانها قطعا باید پایهها را خوب بشناسند. شما در ادبیات نمیخواهید تبدیل به سعدی شوید ولی به هر حال باید سعدی را خوب بشناسید.
وی افزود: اگر میخواهید بیان متفاوتی داشته باشید، باید بیانهای دیگر را هم بشناسید. اگر ردیف را بهعنوان حصار ببینیم و بگوییم همه تفکرتان صرفا باید تقلید از این موضوع باشد، بهنظرم نتیجه خوبی نخواهد داشت.
علیزاده در رابطه با آموزش موسیقی به صورت آنلاین اظهار داشت: من مخالفتی با آموزش آنلاین ندارم ولی خودم در فضای آنلاین حضور ندارم. هر از گاهی به بهانه رفع دلتنگیهایی که داریم، یک سری کلیپ ضبط میکنم و برای هنرجویانم میفرستم.
عضو شوراهای تخصصی، هیئت انتخاب و داوران، همچنین درباره جدیدترین فعالیتهای خود عنوان کرد: در چند ماه گذشته سه موسیقی فیلم کار کردهام و یک سری کار از گذشته دارم که آنها نیاز به ضبط دارند و اگر فرصت شود آنها را ضبط میکنم. اما به هر صورت در حال حاضر به دلیل بیماری کرونا شرایط خاصی را تجربه میکنیم که قبلا تجربه نکردهایم.
چهاردهمین جشنواره موسیقی جوان در یک نگاه
چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی جوان با دبیری هومان اسعدی و مشارکت استادان موسیقی کشور توسط انجمن موسیقی ایران با حمایت دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
جشنواره ملی موسیقی جوان به مثابه آزمونی هنری است که امکانی برای ارزیابی وضعیت کمی و کیفی آموزش موسیقی در کشور فراهم میکند. این رویداد طبق تعاریف بینالمللی یک مسابقه موسیقایی است و در سه بخش موسیقی دستگاهی ایران، موسیقی کلاسیک، و موسیقی نواحی ایران برگزار میشود.
در بخش موسیقی دستگاهی ایران خوانندگان و نوازندگان سازهای تار، تنبک، دف، سنتور، سهتار، عود، قانون، کمانچه، نی، در بخش موسیقی کلاسیک نوازندگان سازهای ابوا، پیانو، ترومبون، ترومپت، فلوت، کلارینت، کنترباس، گیتار، ویلن، ویلنسل، ویولا، هورن و در بخش موسیقی نواحی ایران خوانندگان و نوازندگان سازهای زهی، بادی و کوبهای از مناطق مختلف کشور به رقابت خواهند پرداخت. همچنین، در حوزه موسیقی دستگاهی، بخشی برای حفظ کل ردیف موسیقی ایرانی و بخشی نیز با عنوان بخش ویژه موسیقی دستگاهی: آفرینش در تکنوازی در نظر گرفته شده است.
این جشنواره در قالب سه گروه سنی الف (15 تا 18 سال، متولدین سالهای 1381 تا 1384)، ب (19 تا 23 سال، متولدین سالهای 1376 تا 1380) و ج (24 تا 29 سال، متولدین سالهای 1370 تا 1375) برگزار میشود. متقاضیانی که سن آنها از 15 سال کمتر است نیز در صورت آمادگی و تمایل، میتوانند آثار خود را برای بررسی در گروه الف ارسال کنند.
جشنواره ملی موسیقی جوان در دو مرحله برگزار خواهد شد. در مرحله اول باید رپرتوار مشخصشده برای هر بخش به صورت ویدئویی ضبط و در موعد مقرر (حداکثر تا 1399/2/31)، همراه با فرم ثبتنام و مدارک مندرج در فراخوان، به صورت الکترونیکی در سایت انجمن موسیقی ایران در بخش «بانک اطلاعات موسیقی کشور» یا بامک بارگذاری شود.
پذیرش آثار در سامانه بامک از 1399/1/16 تا 1399/2/31 فعال خواهد بود. پس از بررسی و ارزیابی آثار ارسالی، توسط هیئتهای داوری، از منتخبان برای شرکت در مرحله نهایی و اجرای صحنهای در جشنواره (از اواخر تیر تا اواخر مرداد 1399، در تهران) دعوت میشود. تغییر احتمالی در زمان و نحوه برگزاری مرحله نهایی جشنواره از طریق سایت رسمی انجمن موسیقی ایران اطلاعرسانی خواهد شد.
*س_برچسبها_س*