دوشنبه 5 آذر 1403

"جهاددانشگاهی" تنها دروازه ورودی و مرکزی جامعه‌پذیری نخبگان در کشور

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"جهاددانشگاهی" تنها دروازه ورودی و مرکزی جامعه‌پذیری نخبگان در کشور

معاون مدیریت منابع جهاددانشگاهی گفت: قرار شده است با توجه به ظرفیتی که جهاددانشگاهی در سراسر در کشور دارد به‌عنوان تنها دروازه ورودی و مرکزی جامعه‌پذیری نخبگان در کشور عمل کند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سید رضی آقا سیدی؛ معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی، با تشریح دلایل تشکیل شورای راهبردی امور اقتصادی، سرمایه‌گذاری و تأمین سرمایه جهاددانشگاهی گفت: در طول فعالیت این نهاد با توجه به اقتضائاتی همچون ساختار مستقل و اختیارات واحدها، وجود تشکیلات یا نظام تصمیم مشخص و منسجمی برای موضوعات اقتصادی، مالی و سرمایه‌ای احساس نشده بود، اما در حال حاضر هم محیط و هم مقررات آمره در خصوص جهاددانشگاهی با تغییراتی همراه بوده و در زمینه‌های فعالیتی این نهاد نیز تغییرات بنیادی ایجادشده است.

وی بابیان اینکه جهاددانشگاهی در دهه اول فعالیتش متمرکز در درون دانشگاه و حوزه‌های فرهنگی بود ادامه داد: اما در ادامه به‌تناسب نیاز، اولویت‌ها، مطالبات رهبر معظم انقلاب و دولت‌های مختلف مبنی بر ورود این نهاد در حل مسائل فناورانه و پژوهشی کشور، مسیری را آغاز کرده است که برخی از آن‌ها به بلوغ رسیده‌اند.

دلایل تشکیل شورای راهبردی امور اقتصادی، سرمایه‌گذاری و تأمین سرمایه

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه طبیعتاً زمانی که شما در یک وضعیت حرفه‌ای و بر اساس یک بلوغ سازمانی فعالیت می‌کنید، اگر همه عناصر و جزئیات متناسب نباشد خروجی فعالیت هم‌خوانی لازم را ندارد ادامه داد: در حال حاضر پژوهشگر و فناور جهادی با تلاش، یک دانش فنی و یا محصول دانش‌بنیان را تولید کرده و تولید آزمایشگاهی و یا پایلوت را انجام می‌دهد، اما زمانی که می‌خواهد آن را تجاری کرده و به بازار عرضه کند و یا دانش فنی را واگذار کند، مبانی، ادبیات و زیرساخت‌های متناسب با آن وجود ندارد؛ لذا ما ضمن احترام به گذشته و درس‌آموزی از تجارب، اندوخته مقررات مرتبط و اتکا به فرصت‌هایی که با زحمات عزیزانمان در ادوار مختلف شکل‌گرفته، ضروری است بر اساس شرایط فعلی و بلوغ سازمانی و تحولات محیطی یک بازآفرینی در نظامات تصمیم‌گیری داشته باشیم.

آقا سیدی بابیان اینکه در حال حاضر برای بخشی از دارایی‌های موجود در جهاددانشگاهی نظام متمرکز تصمیم‌گیری وجود ندارد افزود: باتدبیر دکتر مسلمی نائینی رئیس محترم جهاددانشگاهی و مشاوره و مشورت متخصصان مقرر شد شورایی با حضور کنشگران حقیقی و حقوقی و صاحب‌نظران و خبرگان این حوزه تشکیل تا در قالب یک نظام تصمیم مشخصی برای مدیریت دارایی‌های جهاددانشگاهی ایجاد شود.

وی بابیان اینکه در حال حاضر با موضوعات و پروژه‌های متنوعی مواجه هستیم که به علت عدم انجام سرمایه‌گذاری مناسب توسط جهاددانشگاهی و یا جذب سرمایه‌گذار مطلوب آن پروژه‌ها با مشکلات فراوانی مواجه شده‌اند که این مشکلات در کنار تلاطم‌های اقتصادی و تغییرات محیطی و عدم حصول نتیجه مطلوب پژوهشگران و نخبگان ما را سرخورده می‌کند که این موضوع اهمیت این شورا را دوچندان می‌کند.

وی بابیان اینکه با تشکیل این شورا امیدواریم که نظام تأمین مالی پروژه‌ها و مشارکت سرمایه‌گذاران در زنجیره ارزشی فعالیت‌های جهاددانشگاهی، نقش وظایف خود را به‌درستی ایفا نماید افزود: در این صورت فناور، پژوهشگر و خبره‌ی فرهنگی ما در آن زمینه و صنعتی که فعالیت می‌کند با اطمینان بیشتری بر روی ایده پردازی و نوآوری متمرکز می‌شود. امیدواریم به نتایج خوبی هم برسد و تصمیمات درستی گرفته شود؛ ایرادات احتمالی نیز با حضور و مشارکت فعال صاحب‌نظران خبره برطرف خواهد شد.

آقا سیدی ادامه داد: برخی از پروژه‌های عمرانی و زیربنایی این نهاد از سال‌ها پیش و با اقتضائات و نیازهای آن زمان شروع‌شده‌اند که به دلیل نحوه‌ی تخصیص کامل اعتبار، تأمین منابع زیرساختی و تملک دارایی، سازه‌هایشان فرسوده شده و بعضاً موضوعی را که می‌خواستیم برایش زیرساخت تهیه کنیم، دیگر موضوعیتی ندارد و پیاده‌سازی آن نوآوری و فضای رقابت را ازدست‌داده است.

وی با تأکید بر اینکه باید معاونت پشتیبانی و مدیریت منابع در شرایط جدید از حالت پشتیبان صرف و انفعال به خط‌شکن و معبر بازکن و رویکرد پیش کنشانه برسند ادامه داد: امیدواریم تا پایان سال خروجی‌های این نظام سازی در حوزه‌های مأموریتی مدیریت منابع را با انجام بازآفرینی در حوزه صندوق‌ها و... مشاهده کنیم.

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی عنوان کرد: شفاف‌سازی در نظام تصمیم و تلاش برای گذر از این تعارض منافع و به هم تنیدگی نظام‌های تصمیم مختلف را در دستور کارداریم که امیدواریم به کمک همه اعضای محترم جهاددانشگاهی به اهداف پیش‌بینی‌شده برسیم.

مسائل پیش رو را نمی‌توانیم با راهکارها و ابزارهای گذشته حل کنیم

وی در پاسخ به سؤالی در زمینه اولویت‌های آن معاونت در استفاده از سامانه‌های الکترونیکی گفت: هرکسی در دوره مدیریتی خود تلاش کرده که بهترین تصمیم را بگیرد، اما متأسفانه هنوز در بخشی از حوزه‌ها گرفتار رفتارهای قدیمی و سنتی هستیم، درصورتی‌که چالش‌ها و مسائل پیش رو را نمی‌توانیم با راهکارها و ابزارهای گذشته حل کنیم، زیرا هم محیط نسبت به ما به تعبیری بی‌رحم‌تر شده است! و هم مقرراتی که در مورد جهاددانشگاهی وضع و محدودیت‌هایی که اعمال می‌شود باعث شده تا آن انعطاف جهاددانشگاهی رفته‌رفته دچار آسیب شود. در این شرایط اگر ما خودمان آرایش و نظام کار و فرآیندهای موجود را با استفاده از ابزارها و فناوری‌های روز هدایت و راهبری نکنیم، حتماً در این آشفتگی و تلاطم با عنایت به عدم شناخت دقیق از ظرفیت‌ها و اقتضائات نهادی، جهاددانشگاهی متضرر می‌شود.

آقا سیدی با اشاره به اینکه همواره تأکید ما بر این است که هر کاری را که ماشین و ابزار می‌تواند انجام دهد نباید سرمایه انسانی را آنجا مشغول کنیم افزود: سرمایه انسانی باید در جهاددانشگاهی مغز خلاق و متفکر سیستم باشد، نه اینکه کارهای روزمره و متداول را انجام دهد. نباید آن‌قدر درگیر بروکراسی شویم که از اهداف و مأموریت‌ها و هویت نهادی جهاددانشگاهی که همواره مورد تأکید «مقام معظم رهبری» قرار دارد و ایشان در سال‌های اخیر، هر جا که صحبت از خلاقیت و نوآوری و کار جهادی دانش‌بنیان بوده از جهاددانشگاهی و یا از مرحوم کاظمی آشتیانی نام‌برده‌اند، غافل شویم

روزمرگری، مطلوبیت نهاد جهاددانشگاهی را از بین می‌برد

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه باید این مطلوبیت‌های نهادی را حفظ کنیم که این موضوع امروزه در بستر هوشمند سازی، تعامل مؤثر و هم‌افزا با محیط و شاساندن اقتضائات کار جهادی و نهادی اتفاق می‌افتد گفت: در غیر این صورت اگر بخواهیم گرفتار نظامات بروکراتیک و یا رویه‌های سنتی شده و از فلسفه جهادیمان دور خواهیم شد. در فضای رقابتی امروز و تغییرات سریع محیطی که فناوری‌های نوین و شرکت‌های دانش‌بنیان حضور دارند و آرایشی که دولت در چارچوب اصلاحات نظام مدیریت منابع خود برحسب اقتضائات زمان به‌روزرسانی می‌کند ما حتماً دچار دولتی سازی شده و مطلوبیت ناشی از ماهیت نهادی این نهاد را از دست می‌دهیم.

داده‌های سازمانی یکپارچه‌سازی می‌شوند

وی با اشاره به اینکه به دنبال یکپارچه‌سازی در حوزه داده‌های سازمانی هستم گفت: داده‌ها باید تبدیل به اطلاعات سازمانی شوند و در زنجیره ارزش تبدیل به دانش سازمانی شود تا معرفت سازمانی و ماهیت نهادی را در این زنجیره ارزش بتوانیم رصد کنیم و مبتنی بر کلان داده تصمیم بگیریم.

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه نگاه محرمانه انگاری کاذب در این نهاد باید به حداقل ممکن برسد، به‌طوری‌که هر عضو از این نهاد با رعایت چارچوب‌های قانونی اجازه بهره‌برداری از اطلاعات موردنیاز خود را داشته باشد افزود: با سیستم‌های یکپارچه از این مشکل گذر خواهیم کرد و افرادی که در نظام تصمیم حضور دارند به‌موجب مقررات می‌توانند به اطلاعات موردنیاز خود دسترسی داشته باشند.

آقا سیدی با اشاره به اینکه یک‌راه برای تسهیلگری همین مسیر یکپارچه‌سازی و هوشمند سازی است که باقوت پیش می‌بریم گفت: قطعاً مقاومت‌هایی در این مسیر وجود دارد و با اصطکاک‌هایی مواجه می‌شویم، ولی به امید خدا این مسیر را با همکاری و همراهی همه اعضای این نهاد به نتیجه می‌رسانیم و تبدیل به یک سازمان به‌روزتر، کارآمدتر و مطلوب‌تر در جهت رفع نیاز و مشکلات کشور عزیزمان شویم

تربیت شخصیت‌های مؤمن و برجسته علمی و دلبسته به انقلاب در جهاددانشگاهی

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی در پاسخ به سؤال دیگری در رابطه با محدودیت‌های قانونی جذب نیروی انسانی در این نهاد گفت: در سال‌های اخیر شرایط فعالیت کاملاً تغییر کرده و دولت و مجلس به دنبال وضع قوانین و مقرراتی هستند که اگر ما هوشمندانه و با رویکرد تعاملی و پیش‌کنشانه نسبت به این محیط عمل نکنیم دچار آفت‌هایی خواهیم شد. به‌عنوان‌مثال استنادهای مکرر به مشمولین ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه و قوانین مختلف ازجمله بودجه سنواتی بدون لحاظ محدودیت‌ها و اقتضائات و تفاوت‌های ماهوی این ساختارها تبعاتی را خواهد داشت.

وی بابیان اینکه یکی از مهم‌ترین کارها در جهاددانشگاهی تربیت شخصیت‌های مؤمن و برجسته علمی و دلبسته به انقلاب نه‌تنها برای جهاددانشگاهی، بلکه برای حضور در همه جایگاه‌های موردنیاز حکمرانی است گفت: این پویایی لازمه جهاد است و بایستی اقدامات مناسبی به‌منظور تعامل و ایجاد هم‌افزایی در جهت رفع موانع ذکرشده صورت پذیرد

این نهاد، مرکزی برای جذب نخبگان به‌صورت جامع در کشور می‌شود

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی در ادامه با اشاره به جلسه اخیر رئیس جهاددانشگاهی با معاون علمی، فناوری و اقتصاددانش بنیان ریاست جمهوری گفت: در این جلسه مقرر شدبا توجه به ظرفیتی که جهاددانشگاهی در سراسر در کشور دارد به‌عنوان تنها دروازه ورودی و مرکزی جامعه‌پذیری نخبگان در کشور عمل کند و در این راستا قرار شد بین جهاددانشگاهی، معاونت علمی، بنیاد نخبگان و سازمان اداری استخدامی یک تفاهم و توافق مشترک شکل بگیرد که بتوان از محدودیتی که در جذب حوزه سرمایه انسانی با آن مواجه هستیم، گذر کنیم.

آقا سیدی افزود: در کنار این امر آن تعاملاتی را با تدابیر رییس جهاددانشگاهی، مستمراً در نهادهای تصمیم گیر و تصمیم‌ساز انجام می‌دهیم که ماهیت این نهاد انقلابی را به رسمیت بشناسند و ما را گرفتار بروکراسی زائد دولتی نکنند که طبیعتاً یک‌همت همه‌جانبه می‌خواهد که ان‌شاء الله بتوانیم به نتیجه برسانیم.

وی ادامه داد: استدعایی که از همه اعضای محترم جهاددانشگاهی، به‌ویژه نخبگان و خبرگان مرتبط با شش حوزه مأموریتی معاونت پشتیبانی دارم که در شرایط موجود پاسخگویی و چابکی لازم و متناسب با نیاز حوزه‌های تخصصی را ندارد و نیازمند بازآفرینی هستیم که لازمه این کار صبوری و مشارکت فعال همه همکاران است.

معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی با تأکید بر اینکه حتماً نیازمند مشارکت، ارائه پیشنهاد‌ها و انتقادات و همدلی و هم‌افزایی همه اعضای محترم جهاددانشگاهی در همه عناصر ساختاری در سراسر کشور هستیم گفت: امیدواریم در کنار هم با الگو گیری و استفاده از تجارب گذشته و حساسیت درست نسبت به تغییر و تحولات محیطی با تعریف تعاملات استراتژیک با نهادهای مؤثر در کشور بتوانیم شرایط مطلوبی را ایجاد کنیم و جهاددانشگاهی بیش‌ازپیش و درخشان‌تر از گذشته بتواند گام دوم خود را متناسب با گام دوم انقلاب اسلامی پیش ببرد.

مهم‌ترین داشته استراتژیک این نهاد سرمایه‌های انسانی جهاددانشگاهی است

وی با بیان اینکه در این مسیر صبوری اعضا را نیاز داریم و هم احساس مسئولیتشان نسبت به تحولی که مدنظر است تا کارهای خوبی را پیش ببریم گفت: در حوزه سرمایه انسانی چالش‌هایی را برحسب اضطرار محیطی شاهد بودیم، مانند محدودیت در جذب و نظام جبران خدمت که نظام سازی در این حوزه را جزو اولویت‌های خود قراردادیم، چراکه مهم‌ترین سرمایه راهبردی این نهاد، سرمایه‌های انسانی آن است.

آقا سیدی در پایان بابیان اینکه متأسفانه در مواردی یک دوگانگی‌های باطل و غیرواقعی مانند هیئت علمی و غیر هیئت علمی، صف و ستاد، آموزش و پژوهش و.... شکل‌گرفته است افزود: اگر مشغول این دوگانگی‌ها و دسته‌بندی‌ها نشویم و از وسوسه‌ها گذر کنیم و در کنار هم باروحیه جهادی برای خدمت‌رسانی به مردم شریف و منظومه شکوهمند انقلاب اسلامی می‌سازیم که لازمه آن پرهیز از حواشی و تمرکز به جنبه تحقق اهداف متعالی این نهاد و نقش راهبردی آن در حل مسائل مردم و تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی در حوزه‌های مأموریتی است.