جولان دلالان در گندمزارهای مازندران
ساری - ایرنا - نخستین برداشت گندم مازندران در حالی از شهرستان گلوگاه در شرق استان آغاز شده است که مسوولان جهاد کشاورزی و شرکت غله نسبت به افزایش تقاضا و ورود دلالان به بازار این محصول راهبردی ابراز نگرانی میکنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال 54 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیر کشت گندم رفته است و برداشت محصول در سطح 26 هزار هکتار از اراضی جلگه ای که عمدتا در شرق استان قرار دارد، آغاز شده است. اداره کل غله و خدمات بازرگانی مازندران نیز خرید تضمینی گندم را آغاز کرده است.
اگر چه بر اساس اعلام رسمی، گندم تولیدی کشاورزان مازندران به قیمت 11 هزار و 500 تومان شامل با چهار درصد افت مفید و یک درصد غیر مفید شامل 10 هزار و 500 تومان قیمت تضمینی برای هر کیلوگرم به اضافه یکهزار تومان تشویقی به صورت تضمینی از سوی دولت خریداری می شود، اما با توجه به اجرای طرح اصلاح و عادلانه سازی یارانه آرد و نان، دلالان از هم اکنون برای پر کردن جیبشان شال و کلاه کرده اند و کشاورزان را وسوسه می کنند تا گندمشان را تحویل مراکز خرید ندهند.
از آنجایی که کیفیت گندم تولیدی مازندران بالاتر از سایر استانهای کشور است، بخشی از محصول کشاورزان صرف خودمصرفی می شود ولی نگرانی این است که بخش دیگر محصول نصیب دلالانی شود که این روزها برای رقابت با دولت به صورت خزنده در گندمزارهای استان جولان می دهند.
با این که هر گونه جا به جایی گندم و یا داشتن انبار این محصول باید با مجوز رسمی باشد، اما وقتی پای سود بسیار بالا مطرح است، دلالان و واسطه ها که به نظر می رسد شبکه ای نیز عمل می کنند، این حصارها را چندان محکم نمی بینند و احتمالا حساب و کتاب کارشان را برای خرید گندم کشاورزان مازندران بیشتر از نرخ تضمینی از قبل انجام داده اند.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که نخستین برداشت گندم در شهرستان گلوگاه آغاز شده و عملیات خرید تضمینی گندم نیز به مقدار 132 تن در مرکز خرید گلوگاه عملیاتی شده است، گفت: اگرچه قیمت تضمینی امسال نسبت به سال گذشته بیشتر از 2 برابر شده است، اما بررسی ها نشان می دهد که اکنون تقاضا برای خرید گندم از سوی برخی افراد سودجو به قیمت بالاتر زیاد است.
خلیل حقیقی درگفت و گو با خبرنگار ایرنا با ابراز نگرانی از ورود دلالان و واسطه ها به بازار خرید گندم در استان، افزود: از آن جایی که کشاورزان حق انتخاب در فروش محصولشان به مشتریان را دارند و این که بخواهند آن را با قیمت بالاتری بفروشند، امری طبیعی است، ولی باید بپذیریم که با توجه به شرایط تولید و صادرات گندم در بازار جهانی که جنگ اکراین هم به آن دامن زده است، مدیریت صحیح خریداری گندم تولیدی داخل کشور بسیار با اهمیت است و ارتباط مستقیم با امنیت غذایی کشور دارد که باید همواره مورد نظارت و بررسی قرار گیرد.
وی تنها راه نظارت بر عرضه گندم در بازار استان را ذره بین انداختن بر جا به جایی و ورود و خروج این محصول در مناطق مختلف استان بویژه مبادی خروجی استان دانست و گفت: امیدواریم نطارت ها با همکاری خود مردم دو چندان شود و کشاورزان نیز نسبت به فروش محصولشان در قالب خرید تضمینی به دولت همکاری داشته باشند چون خودشان هم در صورت فروش محصول به دلالان بازنده خواهند شد.
خلیلی با اشاره به این که در سال زراعی جاری 54 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان زیر کشت گندم رفته است، پیش بینی کرد که مراکز خرید بیشتر از 130 هزار تن گندم مازاد بر مصرف گندمکاران را خریداری کنند.
پرداخت وجه فروش گندم در کمترین زمان به حساب کشاورزان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران هم از آغاز خرید تضمینی گندم در استان خبر داد و گفت: 30 مرکز شامل مراکز خرید ملکی و کارخانههای آرد سازی و سیلوهای بخش خصوصی و مراکز تعاونی روستایی برای خرید محصول گندم به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری تجهیز شدند و آماده برای عملیات خرید تضمینی گندم هستند.
عباسعلی وفائی نژاد افزود: امسال به گونه ای برنامه ریزی شده است که بلافاصله پس از تحویل گندم به مراکز خرید و ثبت اسناد مربوطه، فایل پرداخت وجه به بانک کشاورزی ارسال می شود و مبلغ خرید در کمترین زمان ممکن به حساب کشاورزان واریز خواهد شد.
وی با بیان این که قیمت خرید تضمینی گندم امسال نسبت به سال زراعی گذشته افزایش بسیار خوبی داشته است، ادامه داد: گندم تولیدی کشاورزان مازندرانی با چهار درصد افت مفید و یک درصد غیر مفید هر کیلو گرم 10 هزار و 500 تومان خریداری می شود و بابت هر کیلوگرم هم و مبلغ یکهزار تومان به عنوان تشویقی به کشاورزان پرداخت خواهد شد.
وفایی نژاد از کشاورزان خواست تا سطح زیر کشت گندم خود را در سامانه جامع پهنه بندی سازمان جهاد کشاورزی ثبت کنند و تاکید کرد: خرید تضمینی گندم از کشاورزانی که در سامانه ثبت نام نکرده اند، انجام نخواهد شد.
وی افزود: کشاوزران در زمان تحویل محصول کپی کارت ملی و شماره حساب بانک کشاورزی خود را هم به همراه داشته باشند تا بتوانند پول گندمشان را بدون تاخیر دریافت کنند.
دبیر کارگروه آرد و نان مازندران با بیان اینکه گندم و نان می تواند به عنوان کالایی جانشین برای سایر مواد غذایی و خوراک دام و طیور آسیب جدی به امنیت غذایی کشور وارد کند، تصریح کرد: کشاورزان از فروش غیرمتعارف گندم به افرادی که قصد انحراف در مصرف برای موارد غیرانسانی را دارند، جدا خودداری کنند. وفائی نژاد افزود: این پدیده نامتعارف موجب هدر رفت گندم مصرف انسانی که به عنوان مهمترین محصول استراتژیک کشور است، می شود.