حجازی فر مطرح کرد: کیفیت در اولویت تئاترهای جشنواره هامون
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، «هادی حجازی فر»، دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون صبح امروز (یکشنبه) در نشست خبری این جشنواره اظهار کرد: در بخش آثار صحنهای 649 نمایش تا پانزدهم آذر ماه ثبت نام کردند که با وجودی که فراخوان دیر منتشر شد، از برآورد اولیه ما بیشتر بود. وی در ادامه گفت: برخلاف خیلی از جشنوارهها از آنجا که خودم در گذشته در جشنوارههای مختلف شرکت میکردم و مشکلاتی...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، «هادی حجازی فر»، دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون صبح امروز (یکشنبه) در نشست خبری این جشنواره اظهار کرد: در بخش آثار صحنهای 649 نمایش تا پانزدهم آذر ماه ثبت نام کردند که با وجودی که فراخوان دیر منتشر شد، از برآورد اولیه ما بیشتر بود.
وی در ادامه گفت: برخلاف خیلی از جشنوارهها از آنجا که خودم در گذشته در جشنوارههای مختلف شرکت میکردم و مشکلاتی در آن وجود داشت و برخی آثار حتی از بازبینی هم به دلیل یکسان بودن متن جا میماندند، اجازه ندادیم این اتفاق در جشنواره تئاتر هامون بیافتد و همه کارهای متقاضی بازبینی شدند و حتی کسانی که معترض بودند که چرا در مرحله اول بازبینی کارشان منتخب نشد نیز کارهایشان مورد بررسی مجدد قرار گرفت.
حجازی فر افزود: قطعا ممکن است نقصهایی در فرایند بازبینی و داوری وجود داشته باشد، اما ما در ستاد برگزاری جشنواره همه تلاشمان را کردیم که عادلانه همه کارها را بازبینی و داوری کنیم.
نهایتا 20 کار توسط هیات انتخاب، برگزیده شدند، اما از آنجا که شرط موجود در فراخوان این بود که کارهای متقاضی پیشتر اجرای عمومی نداشته باشند و بعدا متوجه شدیم که آثار شهرستانی به خاطر اینکه بتوانند در جشنوارهها شرکت کنند باید چند روز اجرای عمومی داشته باشند، اعلام کردیم که اگر آثار شهرستان تا 10 روز اجرای عمومی رفته باشند، ایرادی ندارد، اما بعدا در گزارشهای نهایی مشخص شد که دو کار منتخب، دوازده اجرا داشته اند و از آنجا که نمیخواستیم به دیگر آثار ظلم شود این دو اثر را که اتفاقا جزو کارهای خوب و منتخب بودند را به آنها اضافه کردیم و نهایتا 22 کار در این رقابت در بخش صحنهای قرار گرفتند.
*س_
*کیفیت در اولویت تئاترهای جشنواره هامون_س*
دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون همچنین درباره هدف از برگزاری این جشنواره این گونه توضیح داد که همیشه دنبال این هستیم که استعداد خاص یا لحظهای خاص را بتوانیم در متن، بازیگری، کارگردانی و اجرا شناسایی و معرفی کنیم و مطمئنیم حداقل 10 کار در این جشنواره جزو تئاترهای پنج ستاره است و این مساله خودم را نیز غافلگیر کرد چرا که تصورم بر این بود حتی اگر 10 کار خوب هم به این جشنواره بیاید میتواند امیدوار کننده باشد، اما جدیت و کیفیتی که شرکت کنندگان در این جشنواره از خود نشان دادند من را هم شگفتزده کرد.
حجازی فر با بیان اینکه 22 اثر منتخب در بخش صحنهای از پانزدهم تا بیست و پنجم بهمن ماه امسال در ساعتهای 18:30 و 21 اجرا خواهند داشت، گفت: همه تلاش مان این است که به گونهای هماهنگیها انجام شود تا فضای رفاقت و صمیمیت بین گروههای اجرایی و تیم ستادی جشنواره ایجاد شود چرا که این حالت خانوادگی باعث میشود آنها احساس کنند که این جشنواره تئاتر برای آن هاست و همین گونه هم باید باشد.
*س_
*معرفی هیات داوران نخستین جشنواره تئاتر هامون_س*
وی درباره چگونگی انتخاب هیات داوران نخستین جشنواره تئاتر هامون، اظهار کرد: در چینش ترکیب هیات داوران برخلاف برخی از جشنوارههای برگزار شده، سعی کردیم که به گونهای این کار انجام شود که ترکیب هماهنگی باشد و اینطور نباشد که یک نفر تاثیرگذار روی رای بقیه اثر بگذارد؛ بنابراین به نظر خودم ترکیب داوران به خوبی چیده شده است.
به گفته مدیر هنری تئاتر هامون، در نخستین دوره این جشنواره، پیام لاریان، علی سرابی، ژاله صامتی و فرهاد مهندس پور و هادی حجازی فر در بخش نمایشهای صحنهای اعضای هیات داوران هستند و جضور حجازیفر در هیات داوران نیز به خاطر این است که نماینده سالن در هیات حضور داشته باشد و سیاستهای مورد نظر جشنواره در رای هیات داوران نماینده داشته باشد.
*س_
*مشارکت مخاطبان حرفهای تئاتر در جشنواره_س*
دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون ادامه داد: یکی از طرحهای مهمی که در این دوره جشنواره اجرایی میشود این است که گروهی از تماشاگران حرفهای تئاتر که در طول سال تعداد زیادی از نمایشهای روی صحنه را میبینند را با همکاری مجموعه تیوال شناسایی کردهایم که قرار است به صورت فشرده با ما همکاری کنند و به آنها اختیار تام دادیم که فارغ از هر جانبداری هر نظری در مورد آثار حاضر در جشنواره ما دارند را بنویسند و این طور نیست که بخواهیم به آنها خط و جهت بدهیم.
در این راستا به ترکیبی از تماشاگران حرفهای رسیدیم تا تیمی شامل 10 نفر از آنها بتوانند به آثار این جشنواره ستاره بدهند و یکی از معیارهای انتخاب اثر برگزیده هم تماشاگران حرفهای تئاتر هستند چرا که آنها بیشتر از بقیه نبض تئاتر را در دست دارند.
*س_
*نحوه انتخاب آثار برگزیده_س*
به گفته حجازی فر، به جز بخشهای بهترین کارگردانی، بهترین بازیگران و بهترین متن که با رای تخصصی هیات داوران انتخاب خواهد شد، در بخش "بهترین اثر" به مفهوم مطلق، سازوکاری طراحی شده که انتخاب این اثر با ترکیبی از رای هیات داوران، رای تیم مخاطبان حرفهای تئاتر و رای تماشاگران هر اثر انجام شود.
بر این اساس جایزه بزرگ نخستین جشنواره تئاتر هامون به یکی از آثاری که بالاترین امتیاز را داشته باشد، ارائه میشود. همچنین جایزه بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن، بهترین متن و بهترین کارگردانی را هم در این جشنواره اهدا خواهیم کرد و اگر در بخشهای دیگر مثل طراحی صحنه، نور، گریم و... نیز هیات داوران دستاورد خوبی مشاهده کنند نیز آن را هم مورد تقدیر قرار خواهیم داد.
حجازیفر اضافه کرد: در هر بخشی از این جشنواره سه کاندیدا و در صورت اصرار هیات داوران به دلیل نزدیکی آثار از نظر کیفیت تا پنج کاندیدا انتخاب میشوند و علاوه بر اینکه یکی از آنها برگزیده میشود، از بقیه آنها هم به گونهای حمایت خواهیم کرد. البته همه 22 کار شرکت داده شده در نخستین جشنواره تئاتر هامون به صورت حمایتی و درصدی در سالن تئاتر هامون اجرا خواهند داشت.
به گفته وی، به برگزیده نهایی در نخستین جشنواره تئاتر هامون 10 میلیون تومان جایزه نقدی به اضافه دیپلم افتخار و تندیس این جشنواره به عنوان جایزه بزرگ اهدا خواهد شد. همچنین جوایز این جشنواره در بخشهای دیگر پنج میلیون تومان به اضافه دیپلم افتخار و تندیس این جشنواره است.
*س_
*حمایت ویژه در بخش نمایشنامه نویسی_س*
حجازی فر ادامه داد: در حوزه نمایشنامه نامه نویسی نیز یک اثر انتخاب میشود که جایزه پنج میلیون تومانی دریافت خواهد کرد و امتیاز آثار برگزیده در حوزه نمایشنامه نویسی توسط کمپانی هامون برای چاپ و اجرا خریداری میشود و به گروههایی از جمله گروههای منتخب در حوزه صحنه پیشنهاد داده میشود.
مدیر هنری تئاتر هامون همچنین درباره بخش نمایشنامه نویسی نخستین جشنواره تئاتر هامون نیز اینگونه توضیح داد که در این بخش 440 نفر ثبت نام کردند که نهایتا 287 متن به دست ما رسید و هیات انتخاب در حال مطالعه آثار هستند و امیدواریم همزمان با اعلام کاندیداها در بخش صحنهای بتوانیم کاندیداهای بخش نمایشنامه نویسی را هم اعلام کنیم.
*س_
*نگاهی به درآمد از محل بلیت فروشی نداریم_س*
حجازی فر اظهار کرد: در این جشنواره برخی از آثار را خیلی دوست دارم و مطمئنم جزو استعدادهای برتر هستند شاید برخی از آنها به نظر از حال و هوای حرفهای تئاتر امروز دور به نظر برسند، اما در حوزههای مختلف طراحی، کارگردانی و... واقعا درخشان هستند. همچنین پیش فروش بلیت جشنواره از امروز به قیمت 25 هزار تومان آغاز شده است و یکی از دلایلی که قیمت بلیت نخستین جشنواره تئاتر هامون را پایین انتخاب کردیم این بود که هیچ حسابی تقریبا روی فروش بلیت باز نکردیم و حتی با این وجود برای تماشاگران نیز تخفیفهای مناسبی داریم چرا که میخواستیم کار گروههای اجرایی واقعا دیده شود.
دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون همچنین گفت: اختتامیه نخستین جشنواره تئاتر هامون نیز بیست و ششم بهمن ماه امسال برگزار خواهد شد و این اختتامیه به گونهای افتتاحیه رسمی سالن تئاتر هامون نیز محسوب میشود.
*س_
*جشنواره تئاتر فجر از مسیر اصلی خود خارج شده است_س*
دبیر نخستین جشنواره تئاتر هامون همچنین در پاسخ به سوالی درباره علت برگزاری نخستین جشنواره تئاتر هامون همزمان با جشنواره فجر تصریح کرد: جشنواره تئاتر فجر تا دورهای بهترین عملکرد خود را داشت و تقریبا هر سال چند چهره معرفی میشدند و همه به گونهای تلاش میکردند تا در این جشنواره منتخب شوند و بتوانند در آینده به راحتی در سالنهای تئاتر کارهایشان را اجرا کند و این امید را داشتند؛ اما سالهاست که دیگر جشنواره تئاتر فجر استعداد خاصی معرفی نمیکند و از مسیر اصلی خود خارج شده است چرا که اتفاقات عجیب و غریبی در این زمینه افتاده، به عنوان مثال ناگهان اعلام کردند که این جشنواره به صورت غیر رقابتی برگزار میشود در صورتیکه رقابتی بودن آن جذابیت اصلی جشنواره تئاتر فجر بود.
به نظر من جشنواره تئاتر فجر کارکرد اصلی خودش را از دست داده و تئاترهای خصوصی هم با مشکلات بسیاری از جمله تعطیلیهای زیاد در طول سال مواجه هستند و تقریبا سه ماه پایانی سال آنها به دلیل برگزاری جشنواره فجر و دیگر مسائل کار خاصی نمیتوانند انجام دهند.
*س_
*جشنواره تئاتر را با همکاری بخش خصوصی ادامه میدهیم_س*
وی ادامه داد: تا زمانی که سالنهای خصوصی به رسمیت شناخته نشوند نمیتوان کار خاصی انجام داد. امیدواریم با برگزاری نخستین جشنواره تئاتر هامون بتوانیم ضمن جلب اعتماد از سوی مخاطبان و هنرمندان تئاتر، این جشنواره را در سالهای آینده با همکاری سالنهای خصوصی در سطح ملی و بین المللی برگزار کنیم و روزی برسد که جشنواره فجر از سیطره دولت خارج شود و بخش خصوصی آن را بر عهده بگیرد.
البته به هیچ وجه با مدیران فعلی مرکز هنرهای نمایشی و ستاد جشنواره تئاتر فجر مشکلی ندارم بلکه مشکل اصلی من با نگاه دولتی است که روی این حوزه وجود دارد؛ چرا که تقریبا دولت از همه چیز حمایت میکند، اما از تنها جایی که حمایتش را برداشته، تئاتر است.
وی افزود: البته مسئولان تئاتر کشور و جشنواره تئاتر فجر نیز کار سختی پیش رو دارند چرا که باید به شرکت کنندگان، اجرا در سالن اصلی یا کمک هزینه بدهند و به گونهای همه را راضی نگه دارند و این کار بسیار سخت است، اما ما با برگزاری نخستین جشنواره تئاتر هامون استارت هدفی را زدیم تا بتوانیم در آینده با همکاری دیگر سالنهای خصوصی این جشنواره را بزرگتر و البته با نامی دیگر برگزار کنیم.
مدیر هنری سالن تئاتر هامون گفت: در این حوزه حجم استقبال از جشنواره و نیروهای داوطلب افتخاری برای برگزاری آن ما را شوکه کرد خوشحالم که مخاطبان تا این حد به ما اعتماد کردند و تلاش میکنیم تا با رعایت شفافیت بتوانیم اعتماد آنها را بیش از از پیش جلب کنیم.
*س_
*عملکرد مالی خود را شفاف اعلام میکنیم_س*
وی افزود: امیدوارم با برگزاری این جشنواره با هدفی که داریم کار به جایی برسد که همه به این باور برسند در کارهای دانشجویی آثار خوبی وجود دارد که البته میتوان به تئاتر لانچر 5 یا تئاترهای دانشجویی که در سالنهایی مانند مولوی نمایش داده میشود، اشاره کرد.