چهارشنبه 7 آذر 1403

حجم تجاری ایران و سوریه به یک میلیارد دلار می رسد

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
حجم تجاری ایران و سوریه به یک میلیارد دلار می رسد

به گزارش اکوایران: طی سالهای اخیر تلاش های بسیاری برای توسعه حجم مبادلات تجاری بین ایران و سوریه صورت گرفته این اقدامات موجب شد تا حجم مبادلات میان دو کشور 2 برابر شود، اما هنوز حجم مناسبات به سطح مطلوب نرسیده است. در حالی که دو طرف از نامطلوب بودن سطح تجاری گلایه دارند در همایش توسعه روابط اقتصادی ایران و سوریه هدف گذاری یک میلیارد دلاری با نقش آفرینی بخش خصوصی در مورد توجه قرار گرفت. از دیگر مواردی که امروز به آن اشاره شد می توان به تدوین نقشه راه و چشم‌انداز سطح روابط تجاری هم‌تزار با سطح مناسبات سیاسی و میدان دادن به بخش‌خصوصی دو کشور اشاره کرد.

در همایش توسعه روابط اقتصادی و تجاری ایران و سوریه ضمن تاکید بر لزوم تهیه نقشه راه و چشم‌انداز تبادلات تجاری بین دو کشور، شناسایی مشکلات و موانع از طریق برگزاری سمینارهای مشترک و اعزام و پذیرش هیات‌های تجاری بین دو کشور مورد توجه قرار گرفت.

غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در این همایش زمینه ارتقای سطح روابط تجاری را همراه با پیشرفت توصیف کرد و افزود: در مسیر توسعه سطح مناسبات تجاری به حمایت بیشتر دولت‌ها به منظور ایجاد زیرساخت‌ها و اجرایی شدن توافق‌ها در حوزه تجارت آزاد، حمل‌ونقل، روابط بانکی و غیره نیاز داریم.

رئیس اتاق ایران پیام روشن این نشست را اشتیاق واقعی فعالان اقتصادی برای همکاری گسترده‌تر بین ایران وسوریه دانست و تصریح کرد: رسیدن به مبادلات تجاری به بیش از یک میلیارد دلار بین ایران و سوریه به نقش‌آفرینی بیشتر بخش خصوصی و برنامه‌ریزی برای حضور ایران در روند بازسازی سوریه نیازمند است. افزایش ارتباط‌های صنعتی، کشاورزی و پیوند تشکل‌های این دو حوزه به انتقال دانش بین دو کشور کمک می‌کند.

شافعی ادامه داد: اتاق‌های مشترک به عنوان بازوان اجرایی نقش مهمی در توسعه مبادلات تجاری دارند و بنابراین پیشنهاد می‌شود اتاق‌های مشترک دو کشور با نقشه عملی، گام‌های موثری بردارند و با توجه به پیشرفت‌های کشاورزی در ایران و وجود زمین‌های حاصلخیز در سوریه، امکان همکاری و کشت فراسرزمینی و استفاده از صنایع بسته‌بندی در سوریه در دستورکار دو کشور قرار گیرد.

او از آمادگی بخش خصوصی ایران برای همکاری با طرف‌های سوریه برای بازسازی زیرساخت‌ها و بخش‌های صنعتی و سرمایه‌گذاری این کشور که به دلیل جنگ از بین رفتند در حوزه‌های عمرانی ساخت‌وساز، سدسازی، صنایع تولیدی، آب و فاضلاب، نیروگاه‌های برق و انرژی خبر داد.

تجار ایرانی و سوری برای رویارویی با تحریم‌ها

شفیق دیوب سفیر سوریه در ایران با اشاره به برنامه‌های دولت‌های ایران و سوریه برای گسترش روابط دو طرفه تأکید کرد: باید هر دو طرف تلاش کنند تا سطح روابط در حوزه‌های تجاری، اقتصادی، بهداشتی و رسانه‌ای را نیز به سطح روابط سیاسی دو طرف برسانند.

او با اشاره به تحریم دو کشور ایران و سوریه بیان کرد: برای رویارویی با تحریم‌ها و برای بازسازی سوریه بعد از جنگ تجار دو کشور باید در کنار هم باشند.

سفیر سوریه در ایران با ابراز امیدواری از اینکه نتایج این همایش تجاری به نقشه راهی عملی و قابل اجرا میان تجار دو کشور تبدیل شود گفت: وزارت خارجه سوریه و سفارت این کشور در ایران آماده است تا گام‌های عملی در راستای تسهیل تجارت میان دو کشور برداشته و همه موانع پیش روی گسترش روابط تجاری ایران و سوریه را برطرف کند.

او با بیان اینکه در یک سال گذشته حجم مبادلات تجاری دو کشور به دو برابر افزایش یافته تأکید کرد: این میزان هنوز از ظرفیت‌های تجاری دو کشور فاصله زیادی دارد.

تقویت سرمایه گذاری ایران در سوریه با استفاده از قانون جدید تجاری 2021 در این کشور، گسترش سرمایه گذاری‌های مشترک میان شرکت‌های ایرانی و سوری، مشارکت گسترده در بازسازی سوریه، برگزاری همایش‌های تخصصی مشترک، تقویت حمل و نقل و ترانزیت میان دو کشور، رفع موانع گمرکی و غیرگمرکی برای عرضه کالاهای سوری در بازار ایران، رفع موانع تهاتر کالا میان دو کشور، امضای توافقنامه‌های گمرکی میان دو کشور و اجرای توافقنامه میان دو کشور (که این توافقنامه در سال 2011 منعقد شد و طی آن عوارض گمرکی میان دو کشور تا 40 درصد کاهش خواهد یافت) از از دیگر پیشنهاداتی که سفیر سوریه به آن اشاره کرد.

در ادامه عباس اکبری، مشاور معاون اول رئیس‌جمهور و دبیر ستاد همکاری‌های اقتصادی ایران با سوریه نیز نسبت به اجرایی شدن آنچه در این نشست‌ها مورد توافق قرار می‌گیرد، گفت: کارهایی در مسیر توسعه سطح مناسبات تجاری بین دو کشور انجام شده؛ اما کافی نیست. امروز ایران و سوریه، دشمنانی دارند و مجبور هستند با شرایط تحریمی به حرکت خود ادامه دهند، با این شرایط دو کشور باید بر اساس اقدامات کارشناسی، روابط خود را توسعه دهند و مشکلات موجود را از سر راه خود بردارند.

او به ضرورت ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تقویت مناسبات تجاری بین ایران و سوریه اشاره کرد و گفت: روند ایجاد زیرساخت‌های اولیه برای توسعه سطح روابط تجاری، شروع شده، اما تکمیل نشده است. امروز فعالان اقتصادی برای همکاری با هم دچار مشکلات و کمبودهایی هستند. دولت‌ها باید تصمیمات لازم را در این رابطه اتخاذ کرده و راهکار ارائه دهند، به همین منظور مدیریت واحد برای مسائل اقتصادی بین دو کشور از سوی دولت ایران شکل گرفته است که امیدواریم به نتیجه برسد. الان با همه مشکلات مانند تحریم‌ها، نماینده ویژه‌ای از سوی ایران تعیین شده تا نواقص و موانع را شناسایی کرده و برای حل آنها راهکار ارائه دهد.

فضا برای مشارکت فعالان اقتصادی ایرانی

محمد ابوالهدی اللحام رئیس هیات اتحادیه اتاق‌های بازرگانی سوریه نیز با اشاره به اینکه ظرفیت‌های بلااستفاده زیادی در حوزه اقتصادی و تجاری میان دو کشور باقی مانده است گفت: متأسفانه تجار دو کشور آن‌طور که باید روابط منسجمی با یکدیگر ندارند. امروز 45 تاجر و فعال اقتصادی سوری از بخش‌های مختلف در این هیات حاضر شده‌اند تا با شناخت بیشتر همتایان خود در ایران و برقراری روابط مستقیم امکان مبادلات تجاری بیشتر در آینده میان دو کشور را فراهم کنند.

او با بیان اینکه دولت‌های ایران و سوریه باید امکانات و تسهیلات مناسب بانکی برای بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور با هدف توسعه روابط اقتصادی تعریف کنند بیان کرد: مشکلات بر سر راه توسعه روابط اقتصادی ایران و سوریه بسیار است اما می‌توان این مشکلات را با امضای موافقت‌نامه‌های مشترک و عملیاتی کردن آن‌ها کاهش داد.

اللحام با اشاره به بحران اقتصادی ایجاد شده در جهان گفت: در این شرایط فضا بیش از گذشته برای مشارکت فعالان اقتصادی ایرانی در سوریه و حضور شرکت‌های بخش خصوصی در بازسازی سوریه فراهم شده است.

تعرفه‌های ترجیحی بین ایران و سوریه

کیوان کاشفی، رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه و عضو هیات رئیسه اتاق ایران از افزایش 60 درصدی سطح تبادلات تجاری بین دو کشور طی سال گذشته خبر داد و گفت: این حجم از تبادلات، سقف اهداف دو کشور نیست بلکه برای رسیدن به حجم یک میلیارد دلار در سال برنامه‌ریزی می‌کنیم. خوشبختانه در این مسیر بخشی از خواسته‌ها مانند تسهیل رفت‌وآمدهای تجار بین دو کشور محقق شده و سایر انتظارات نیز در حال بررسی هستند.

او با بیان این مطلب که استقبال بخش خصوصی دو کشور برای توسعه همکاری‌ها بسیار بالاست، تاکید کرد: در این مسیر به شتاب‌دهنده واقعی نیاز داریم و آن حل وضعیت تعرفه‌های ترجیحی است. باید در این رابطه بازنگری صورت گیرد تا سطح روابط توسعه پیدا کند.

این فعال اقتصادی بخش کشاورزی را نیز یکی از زمینه‌های مناسب برای همکاری بین فعالان اقتصادی دو کشور دانست و از غفلت نسبت به این مسئله انتقاد کرد.

در این راستا او از فعالان اقتصادی ایران خواست با اتاق مشترک ایران و سوریه در ارتباط مستمر باشند و راهنمایی لازم را درباره حضور موثر در این بازار دریافت کنند، چراکه اعتقاد دارد با تولید مشترک می‌توانیم، بازار منطقه را در اختیار گرفته و از ظرفیت موجود در آن بهینه بهره برد.

از شعار فاصله بگیریم

محمد کشتو رئیس اتحادیه اتاق کشاورزی سوریه نیز در این نشست تأکید کرد: وقت آن رسیده که موضوع ارتقا روابط اقتصادی دو کشور به سطح روابط سیاسی از شعار به عمل تبدیل شود. جلسات بعد از این همایش تجاری باید جلسات عملیاتی باشند که روابط اقتصادی را توسعه دهند. ما نباید همان حرف‌های دو سال گذشته را تکرار کنیم و باید گام‌های عملیاتی برداریم.

او با بیان اینکه ایران و سوریه در کنار هم d; جنگ سخت را پشت سر گذاشتند گفت: ما در کنار هم پیروز شدیم و حالا باید این پیروزی را به پیروزی بر بحران غذا در جهان پیوند بزنیم. ما آماده‌ایم در این حوزه با شرکت‌های ایرانی وارد طرح‌های مشارکتی شویم. چرا که کار مشترک بهترین مسیر در پیشرفت روابط دو کشور است.

فهد درویش، رئیس اتاق مشترک سوریه و ایران نیز با اشاره به جنگ اقتصادی که در سطح منطقه شاهد آن هستیم، تصریح کرد: در این بین به عنوان بخش خصوصی باید به دو دولت کمک کنیم هرچند خوشبختانه تاکنون اقدامات خوبی صورت گرفته و با همکاری هم کارخانه‌هایی در سوریه مجدد راه‌اندازی شدند؛ اما برای ادامه راه به نقشه‌راه نیاز داریم تا اهداف خود را اجرایی کنیم. باید نواقص، کارشکنی‌ها، موانع و مشکلات را حل کنیم و روابط اقتصادی را هم سطح روابط سیاسی ارتقا دهیم.

او ادامه داد: از دو دولت می‌خواهیم از این نقشه راه حمایت کرده و زیرساخت‌های لازم را برای تقویت مناسبات تجاری فراهم کنند.

درویش در نهایت خواستار کاهش میزان تعرفه‌های گمرکی از 4 به صفر، تسهیل روند واردات از سوریه به ایران و برعکس شد.