حضور کودکان در یک فضای فرهنگی آنها را به کتابخوانی تشویق میکند
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، محمود پور وهاب؛ نویسنده و شاعر کودک و نوجوان در گفتوگو با ستاد خبری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بیان کرد: اختصاص یارانه به نویسندگان، دانشجویان و دانشآموزان در این شرایط اقتصادی به رونق نمایشگاه کمک میکند. به یاد دارم در سالهای قبل جدا از مسئولان برگزاری نمایشگاه، غرفهداران نیز بسیاری از هنرمندان و نویسندگان را به بهانههایی...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، محمود پور وهاب؛ نویسنده و شاعر کودک و نوجوان در گفتوگو با ستاد خبری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بیان کرد: اختصاص یارانه به نویسندگان، دانشجویان و دانشآموزان در این شرایط اقتصادی به رونق نمایشگاه کمک میکند. به یاد دارم در سالهای قبل جدا از مسئولان برگزاری نمایشگاه، غرفهداران نیز بسیاری از هنرمندان و نویسندگان را به بهانههایی همچون نشست و جشن امضای کتاب به نمایشگاه دعوت میکردند که مخاطبانی از طیفهای مختلف جامعه داشتند. اکنون به دلیل مشکلات اقتصادی، کمتر شاهد چنین حرکتهایی که میتواند نمایشگاه را به اهدافش نزدیکتر کند، هستیم. مشکلات اقتصادی باعث شده ناشران فقط به فروش کتاب اکتفا کنند و از برنامههای فرهنگی صرفنظر کنند. از طرفی افزایش هزینههای ایاب و ذهاب، حضور فیزیکی در نمایشگاه کتاب را برای دانشجویان، نویسندگانی و علاقهمندان به کتاب که در شهرستانها زندگی میکنند، سخت کرده و آنها ترجیح میدهند بهطور مجازی خرید کنند.
نویسنده کتابهای «با تو هوا خوب است» و «قصه پیامبران» با بیان اینکه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به نوبه خود در معرفی ایران به جهان نقشآفرینی کرده است، گفت: بسیاری از ناشران و نویسندگان خارجی در نمایشگاه کتاب شرکت میکنند و در جریان فضای فرهنگی ایران قرار میگیرند. شرکتکنندگان خارجی با ادبیات و فرهنگ ما آشنا میشوند و بهنوعی تبادل فکری و فرهنگی در نمایشگاه کتاب صورت میگیرد. نشستهای مختلفی نیز با حضور نمایندگان و ناشران کشورهای خارجی در نمایشگاه کتاب برگزار میشود و این عوامل در گسترش ارتباطات فرهنگی و معرفی ایران به کشورهای دیگر تاثیرگذار است.
پوروهاب در بخش دیگری از سخنانش حضور کودکان به همراه والدین را در نمایشگاه کتاب تهران ارزشمند دانست و افزود: همین که بچهها به نمایشگاه بیایند و کتابها را ببینند در یک فضای فکری و فرهنگی قرار میگیرند و بهنوعی به کتابخوانی تشویق میشوند. دیدن غرفههای مختلف با رنگها و دکوربندیهای متنوع و جذاب برای بچهها خاطرهساز و خوشایند است و همین باعث میشود که مشتاق شرکت در نمایشگاه بعدی شوند. ممکن است پدر و مادری به نمایشگاه بروند، چندین کتاب برای فرزند خود بخرند، اما اگر کودکان و نوجوانان را با خود ببرند و حتی یک کتاب بخرند، تاثیر بیشتری دارد.
وی بیان کرد: در مورد ترغیب بچهها به مسائل دینی توصیه میشود که والدین آنها را همراه خود به مسجد ببرند. برای کتابخوان شدن بچهها نیز باید آنها را به مکانهای فرهنگی برد و چه جایی بهتر از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران. معتقدم باید در آستانه برگزاری نمایشگاه کتاب به همه دانشآموزان یارانه کتاب اهدا شود. با این کار به کودکان و نوجوانان شخصیت میدهیم و غیرمستقیم به آنها میگوییم که مهم هستند و برایشان ارزش قائلیم. همین کار باعث میشود، بچهها با شوق و رغبت همراه با پدر و مادر در نمایشگاه کتاب همراه شوند و در بین غرفهها جستوجو کنند، کتاب بخرند و مطالعه کنند.
نویسنده کتاب «فواره گنجشکها» با تأکید بر اینکه فضای نمایشگاه بهویژه بخش کودک و نوجوان باید بهگونهای طراحی شود که کودکان دلزده نشوند، ادامه داد: خوشبختانه غرفهداران توانستهاند محیط خوب و دلچسبی را با برنامههایی مثل مسابقه، نقاشی، رنگآمیزی و نمایش برای کودکان و نوجوانان فراهم کنند. ناشران کودک و نوجوان شرکتکننده در نمایشگاه کتاب هر سال برای جذب بچهها تلاش میکنند و ایدههای جدیدی بهکار میبرند و تاکنون نیز در ایجاد فضایی خوب و دلچسب موفق بودهاند.
پوروهاب با اشاره به ضرورت فراهم کردن تسهیلاتی برای راحتی بازدیدکنندگان و خانوادهها در نمایشگاه کتاب گفت: باید تعداد ماشینها برای جابهجایی بازدیدکنندگان بهویژه در روزهای تعطیل زیاد شود. افزایش سرویسدهی خطوط اتوبوس و مترو برای رفاه بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب نیز ضروری است. همچنین باید توجه داشته باشیم که شلوغی باعث خستگی و دلزدگی بچهها میشود. تدارک یک پذیرایی ساده در کنار برگزاری برنامههای جنبی مانند مسابقه و نمایشهای شاد میتواند خاطرهای خوش در ذهن بچهها ایجاد و آنها را نسبت به کتاب و کتابخوانی مشتاق کند.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» 20 تا 30 اردیبهشتماه 1402 در مصلی امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار خواهد شد.