حمایت از شرکتهای دانشبنیان در «رینکست»/ اعطای تسهیلات مالی در قالب وام کمبهره
گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، شهین مردانی: مشکل واقعی شرکتهای دانشبنیان این است که برای غلبه بر شرایط سخت اقتصادی کنونی نیاز به حمایتهای مالی و تسهیلاتی دارند. البته انتظار این نمیرود که به این شرکتها تسهیلات بلاعوض داده شود اما شرکتهای دانشبنیان تولیدی با توجه به عدم نقدینگی کافی برای رفع مشکلات عدیده خود، نیاز دارند که از تسهیلات مناسب و مدتدار استفاده کنند تا چرخه کسب و کار آنها به درستی طی شود و پس از طی دوره مربوطه، تسهیلات اخذ شده را تسویه کنند، برای تسهیل و حمایت از فرآیند تحقیق و توسعه با محوریت فناوری نانو هفته گذشته رویدادی به نام رینکست به میزبانی پژوهشکده علوم و فناوری انرژی دانشگاه صنعتی شریف برگزاری شد تا روند حمایت از شرکتهای دانشبنیان و شرایط عطای تسهیلات به آنها بررسی شود.
* رینکست چیست؟
برنامه توسعه درونزا یا رینکست یکی از برنامههای حمایتی کارگروه صنعت ستاد توسعه فناورینانو است که تسهیلات مادی و حمایتهای معنوی را به صاحبان صنایع ارائه میکند تا ریسک ورود به حوزه نانو به طور ویژه در فرایند تحقیق و توسعه برایشان کاهش پیدا کند. این حمایتها به قصد تقویت ظرفیتهای درونی شرکتها به آنها ارائه میشود تا بتوانند با فرایند توسعه و تحقیقات، زایش و نوآوری محصولات نانومحور را از درون مجموعه خود شاهد باشند. رینکست با ارائه این حمایتها به صاحبان صنایع کمک میکند تولیدات نانومحور را نیز در سبد محصولات خود داشته باشند.
* تسهیلات مالی در قالب وام کمبهره
مهمترین بخش حمایتی رینکست ارائه تسهیلات مالی در قالب وام کمبهره است. رینکست همچنین با قرار دادن معیارهای ارزیابی تشویقی این امکان را برای شرکتها فراهم میکند تا در صورت پیشرفت در مراحل تحقیق و توسعه، اخذ مجوزهای مربوطه برای تایید نانومقیاس بودن محصول یا پروتوتایپ نهایی و در نهایت تجاریسازی محصول درصدی از تسهیلات را به صورت بلاعوض دریافت کنند یا بازپرداخت وام با بهره کمتری صورت گیرد.
* هدف؛ تقویت تولیدات نانویی
سعید سلیمی، مدیرعامل کارگزاری ارزیابان فناوری امیرکبیر و کارگزار برنامه رویداد «رینکست 2022» میگوید: «بعد از حدود سهسال که از اجرای این برنامه میگذشت، نخستین رویداد «رینکست» را برگزار کردیم. در این رویداد دو پنل تخصصی هم از جنس «استخر ایده» وجود دارند که شامل ایدههای فناورانه در حوزه نانو و مبتنیبر تکنولوژیهای نانو هستند و ما قصد داریم آنها را معرفی کنیم تا شرکتهای توانمندی که دارای واحد R&D و توانایی تحقیق و توسعه بوده و از پیش توانستهاند محصولات هایتکی را توسعه دهند، توان R&D و تحقیق و توسعه خود را روی محصولات نانویی بگذارند تا به دانش فنی آن دست پیدا کنند و با حمایت سازمانها، فاز تجاریسازی را طی کنند. درواقع ما با این کار به توسعه سبد محصولات نانویی شرکتها کمک میکنیم تا بتوانند تولیدات بیشتری در این حوزه تولید کنند. شرکتهایی هم که تولیدات نانویی نداشتهاند، با این کار وارد حوزه تولید محصولات نانویی شده و این محصولات را نیز در سبد محصولات خود قرار میدهند.
* سقف ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان
شرکتهای دانشبنیان و فناوران طی سالهای اخیر توانستهاند در عرصههای زیادی حضور پیدا کنند و با بومیسازی محصولات در راستای کاهش خروج ارز قدم بردارند، اما ادامه این مسیر نیازمند در اختیار داشتن سرمایه و بودجه کافی برای به سرانجام رساندن آزمایشهای لازم است. علیاصغر نجیمی، دبیر کارگروه صنعت و بازار ستاد فناوری درباره حمایت از شرکتهای دانشبنیان به خبرنگار فارس گفت: ما دو نوع اکتساب فناوری داریم که در یک مدل، شرکتها از طریق تحقیق و توسعه داخلی به فرآیند توسعه فناوری خود میپردازند. در مدل دوم، ما از طریق مکانیسمهای نوآوری باز، برای ارائه فناوری به یک مجموعه اقدام میکنیم و برای هر دو مورد در ستاد فناوری نانو برنامههایی وجود دارد. در رویداد «رینکست»، مدل توسعه داخلی شرکتها را ارائه میدهد که در این برنامه، هم ایدههای فناورانه به شرکتها معرفی میشود و هم اینکه تسهیلات و حمایتهایی را در اختیار قرار میدهیم تا بتوانند با کمک تیم R&D خود را انجام دهند». در مدل دوم که به آن شبکه تبادل گفته میشود، تقاضاهای صنعتی را به شرکتهای دانشبنیان معرفی میکنیم یا شرکتهای دانشبنیان بزرگی که قصد دارند R&D محصولات را برونسپاری میکنند، به شرکتهای توانمند دیگر معرفی میکنیم تا با یکدیگر توافق کنند و اقدامات لازم انجام شود. تسهیلاتی که به شرکتهای دانشبنیان اعطا میشود، براساس پروژه آنها است؛ با توجه به تقاضاهای زیاد و منابع محدود در حال حاضر سقف ارائه تسهیلات یک و نیم میلیارد تومان است که اگر محصول شرکت به نتیجه برسد قرضالحسنه در نظر گرفته میشود و بخشی از آن بلاعوض میشود؛ ضمن اینکه تلاش میشود برای پروژههای مهم و استراتژیک از منابع دیگر هم تامین مالی انجام شود که طرح حتما عملیاتی شود.
* امضای تفاهمنامه برای جذب شرکتهای نانویی در پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت
میان ستاد ویژه توسعه فناورینانو و پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت یک تفاهمنامه به امضا رسیده که هدف از آن جذب شرکتهای معرفی شده از برنامه رینکست به پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت است. در صورت انطباق موضوع فعالیتهای شرکتهای معرفی شده با محورهای موضوعی مورد قبول پارک، این شرکتها با شرایط ویژهای جذب میشوند؛ از جمله این شرایط ویژه میتون به تسریع فرآیند پذیرش شرکت در پارک، کمک به توسعه بازار محصولات در شبکه شرکتهای وزارت نفت، امکان قرار گرفتن در اولویت دریافت خدمات و تسهیلات اعطایی پارک است. محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز به خبرنگار فارس گفت: ما در تلاش هستیم تا فناوری نانو بیش از قبل وارد حوزه نفت و گاز شود و درهمین راستا تفاهمنامه امضا شده کمک میکند تا شرکتهای دانشبنیان به توسعه نانوفناوری در حوزههای نفت و گاز و همچنین بهینهسازی کمکهای موثری کنند. شرکتهای معرفی شده پتانسیل اجرا پروژههای نفتی را دارند و ما امادگی مذاکرات و و درصورت شرایط امکان معرفی انها به قسمتهای مختلف پارک را داریم.
به طورکلی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در تلاش است تا شرکتهای دانشبنیان را به سمت تولیداتی هدایت کند که بیشتر متناسب با نیاز بازار باشند و به این صورت کمک کند تا فروش آنها با شرایط بهتری صورت بگیرد؛ در چنین شرایطی علاوه بر حمایت از فناوران نیاز بارا به واسطه نخبگان داخلی تامین شده و چرخه اقتصاد دانشبنیان در جریان است.
انتهای پیام /