شنبه 3 آذر 1403

حکم محارب در قانون مجازات اسلامی اعدام است / حامیان اعدام نکنید در جرم آن ها شریک هستند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حکم محارب در قانون مجازات اسلامی اعدام است / حامیان اعدام نکنید در جرم آن ها شریک هستند

کارشناس مسائل حقوقی گفت: حکم محارب در قانون مجازات اسلامی با توجه به حکم قاضی اعدام است و حامیان اعدام نکنید در جرم آن ها شریک هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ "علی کدیوریان"، کارشناس مسائل حقوقی در گفتگو با خبرنگار ایلام بیدار گفت: در تبیین مفهوم محاربه، تفاوت‌های آن با مفاهیم دیگری از جمله افساد فی الارض، بغی و نافرمانی مدنی توضیح داده شده است؛ از جمله آنکه محارب با مردم می‌جنگد، اما باغی به‌دنبال جنگ با حاکم است. فقیهان شیعه برآنند که اگر محارب پیش از دستگیری توبه کند، مجازات محاربه بر او اجرا نمی‌شود، اما اگر حق‌الناسی بر گردن وی باشد، همچنان پابرجاست و باید به آن رسیدگی شود.

وی افزود: مُحاربه در فقه به‌معنای سلاح کشیدن به روی مردم، به قصد ترساندن آنان است. به فتوای فقیهان هر کس که آشکارا و به‌زور، مال دیگری را بگیرد یا مردم را به اسارت ببرد، محارِب است. مراد از سلاح هر ابزاری است که در درگیری بین انسان‌ها استفاده می‌شود؛ مانند شمشیر، کمان و همچنین سلاح‌های امروزی.

کدیوریان در ادامه گفت: ماده 279 قانون مجازات اسلامی، مقرر می دارد:"محاربه، عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آن ها است، به نحوی که موجب نا امنی در محیط گردد." همچنین، ماده 281 قانون مجازات اسلامی، در خصوص محارب، مقرر می دارد: "راهزنان، سارقان و قاچاقچیانی که دست به سلاح ببرند و موجب سلب امنیت مردم و راه ها شوند، محاربند." بر اساس این ماده، هر شخصی که به قصد جان و مال و ناموس مردم یا به قصد ارعاب مردم، دست به سلاح ببرد و موجب سلب امنیت محیطی که در آن، دست به سلاح برده شود، همچنین، هر راهزن و سارق و قاچاقچی ای که دست به سلاح ببرد و امنیت مردم یا راه ها را سلب کند، محارب است. شایان ذکر است، کسی که در برابر دفاع از محارب، دست به سلاح می شود، محارب محسوب نمی شود.

کارشناس مسائل حقوقی یادآور شد: بر اساس ماده، 282 قانون مجازات اسلامی چنانچه شخصی، مرتکب جرم محاربه شود و بدین ترتیب، با دست بردن به اسلحه به قصد ارعاب و ترساندن یا به قصد جان و مال و ناموس مردم، موجب سلب امنیت محیط گردد، به انتخاب قاضی، به صلب، اعدام، قطع دست راست و پای چپ یا نفی بلد، محکوم خواهد شد.

وی تصریح کرد: کسانی که امنیت مردم را به خطر می اندازند و اقدام به آتش کشیدن خیابان ها یا به شهادت رساندن نیروهای امنیتی می کنند باید بدانند که قانون برخورد قاطع با آن ها را در نظر گرفته و حامیان آن ها هم با شعار اعدام نکنیدبه مخالفت با قوانین جمهوری اسلامی ایران پرداخته در جرم آن ها شریک هستند.

انتهای پیام / ر