خانه موزه فروغ فرخزاد امسال بازسازی میشود
مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری گفت: در سال 1401 مرمت و بازسازی خانه فروغ فرخزاد در دستور کار شرکت فضاهای فرهنگی شهرداری قرار دارد.
اگرچه قانون حفاظت و حراست از خانههای تاریخی و آثار ملی را به عهده میراث فرهنگی قرار داده است، ولی شهرداری به عنوان یک نهاد خدماتی میتواند مرمت و نگهداری این خانهها را بعد از تملک در دستور کار قرار دهد. شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران در سال جدید بنا دارد مرمت و نگهداری خانه فروغ فرخزاد را به عهده بگیرد.
خانه فروغ فرخزاد در سال 1397 در لیست آثار ملی ثبت شده است. در مهر ماه سال 1400 هم مورد تملک قرار میگیرد. به همین دلیل با مویدی، مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران درباره مرمت این خانه موزه و سایر موزهها به گفتگو نشستیم.
مویدی: خانه پدری فروغ فرخزاد و عمارت وثوقالدوله جزو بناهایی هستند که مرمت و بازسازی آن در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفته است. پیش از این هم خانه سیمین و جلال، خانه اخوان ثالث، خانه عزتالله انتظامی، خانه دکتر شریعتی، خانه استاد معین، خانه شهید بهشتی و خانه شهید مطهری جزو خانههایی بودند که مرمت و بازسازی آنها توسط شرکت توسعه فضاهای فرهنگی انجام شده است.
مرمت خانه فروغ فرخزاد با چه مبلغی انجام میشود و آیا کاهش بودجه مرمت برای این خانه موزه از سوی شورای شهر صحت دارد؟
هیچ محدودیتی از سوی مدیریت شهری برای مرمت خانه فروغ فرخزاد وجود ندارد. ما در شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران به دنبال خانههای با ارزش تاریخی و فرهنگی بودیم که مورد تملک شهرداری بودند ولی در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبردند. یکی از این بناها، خانهی پدری مرحوم فروغ فرخزاد است. براین اساس طی تفاهمی در ابتدای سال 1401 این ملک از شهرداری منطقه 11 به شرکت توسعه منتقل و بلافاصله پس از بررسی اولیه به دلیل حساسیت مرمت بناهای میراثی، فراخوانی برای شناسایی مشاور واجد صلاحیتی صورت گرفته تا درباره وضعیت بنا بررسی و چگونگی انجام مرمت آن تعیین شود.
واگذاری خانه نیما یوشیج از سوی سازمان زیباسازی شهرداری تهران به کجا رسید؟
مکاتبهای با شهردار تهران داشتیم تا خانه نیما یوشیج از سوی سازمان زیباسازی به شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری واگذار شود که مقدمات این واگذاری در حال انجام است.
خانه موزههایی وجود دارد که در دست سازمان میراث فرهنگی است، ولی اقدامی برای مرمت و نگهداری آنها صورت نمیگیرد و در مرحله نابودی آثار قرار دارد. تملک این خانهها جزو برنامههای شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری نیست؟
قانون هیچ تکلیفی را به شهرداریها ابلاغ نکرده که نسبت به تملک خانه موزهها اقدام کنند؛ بنابراین میراث فرهنگی به عنوان پرچمدار حفاظت از فرهنگ و آثار ملی باید رویکرد جدی را پیش بگیرد. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل افزایش قیمت زمین و عدم تمایل صاحبان خانههای تاریخی به حفظ این آثار، شهرداری تهران با مشکلات جدی روبه رو بوده است و نمیتواند مانند گذشته اماکن را تملک کند.
سال گذشته سرپرست معاونت اجتماعی و فرهنگی منطقه 12 تهران گفته بود که خانه شیخ فضلالله نوری در انتظار تملک شهرداری منطقه است و اگر تملک این ملک در شورای شهر مطرح شود، مرمت و بازسازی آن را شهرداری انجام میدهد. تملک این خانه موزه به کجا رسیده است؟
از مالک خانه شیخ فضلالله دعوت کردهایم که جلسه مشترکی را برگزار کنیم و درباره نحو تملک و بهرهبرداری آن صحبت کنیم که بنا به دلایلی فعلا تمایلی برای این همکاری از سوی آن مجموعه مشاهده نشده است. به همین دلیل، تصمیم گرفته شده که فرآیند این گفتگوها ادامه پیدا کند.
درباره مرمت خانه استاد معین در منطقه 14 توضیح بفرمایید که به چه صورت خواهد بود. باتوجه به اینکه بخشی از این خانه موزه در جهت توسعه و آموزش موسیقی هنرجویان به کار گرفته شده است.
خانه موزه استاد معین جزو اولین خانه موزههایی است که توسط شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. ولی در مقطعی بهرهبرداری این خانه به منطقه 14 تهران واگذار شد. در روزهای آخر سال 1400 طی جلسه ای با شهردار محترم منطقه 14 تفاهم شد که منظور نگهداشت و بهره برداری مطلوب این خانه موزه به شرکت توسعه فضاهای فرهنگی باز گردد. ولی علیرغم مکاتبات انجام شده تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری