خاییز و محیط زیستی که در آتش جان میدهد
یاسوج - ایرنا - بیش از 41 ساعت از آتش سوزی منطقه حفاظت شده خاییز می گذرد و همچنان طبیعت بکر، بلوطهای کهنسال و گونه های زیستی منحصربفردش زنده در آتش می سوزد و دل هر انسانی را جریحه دار می کند.
به گزارش ایرنا، پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده خائیز بلوط (گونه غالب) بنه، کلخنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون، گیاهان دارویی و گونههایی از خانواده گندمیان است. گونههای جانوری منطقه هم شامل کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی از جمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه در این منطقه زندگی است. این منطقه تپه ماهوری، کوهستانی و صخرهای با برخورداری از ریزشهای جوی بین 250 تا 670 میلی متر در سال و ارتفاع مطلوب از سطح دریا زمینه تولید مثل بسیاری از گونههای نادر حیات وحش را فراهم کرده است. منطقه حفاظت شده خائیز دارای طبیعت گرمسیری بوده و از مهمترین زیستگاههای حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشود. طی سرشماری 2مرحلهای در سال جاری زاد و ولد گونه بزکوهی در منطقه حفاظت شده خاییز افزایش داشته است.
شعلههای آتش از ساعت 19 پنجشنبه تاکنون در دامنههای منطقه حفاظت شده خاییز در حال توسعه است.
طی 2 روز اخیر زبانه های سوزان آتش طبیعت بکر و گونه های متنوع جانوری و حیوانی این منطقه حفاظت شده را به چالش کشیده است.
هر چند در فصل اردیبهشت با همکاری محیط بانان آرامش و امنیت در فصل زادآوری بر حیات وحش حاکم بود ولی شعله های آتش امنیت محیط زیست این منطقه را برهم زده و باعث نگرانی دوست داران طبیعت نیز شده است.
همزمان با پیش روی شعله های آتش انتشار تصاویر و کلیپهای دردناک از سوخته شدن پرندگان و حیوانات روح انسان را آزرده و پریشان می کند.
دوست داران طبیعت با انتشار این تصاویر در فضای مجازی خواستار اقدام جدی مسئولان کشوری و استانی در کنترل آتش بعد از گذشت 2 روز شدند.
علی خشتزر دوستدار محیط زیست انتشار کلیپ، رم تعداد زیادی گراز وحشی و نزدیک شدن به روستاها را تهدیدی برای محیط زیست خاییز دانست و گفت: در صورت پیش روی آتش انتقراض گونههای محیط زیست دور از انتظار نیست.
وی با اشاره به اینکه کوه خاییز مامن گونههای منحصربفردی از جمله کاراکال است گفت: تداوم آتش سوزی این منطقه حفاظت شده تهدیدی برای محیط زیست است که باید پیگیری شود.
مدیرکل محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه بخش زیادی از منطقه حفاظت شده طی 2 روز در حال سوختن است گفت: هنوز هیچ گونه اطلاعاتی از میزان خسارت آتش سوزی جمع آوری نشده است.
سید اسدالله هاشمی با اشاره به اتحاد ملی همه مسئولان برای اطفای آتش خاییز گفت: با تلاش نیروهای مردمی و محیط بانان هنوز آتش به منطقه محل سکونت کل و بزها نرسیده است.
وی بیان کرد: بعد از اطفای کامل آتش میزان خسارت اطلاع رسانی خواهد شد.
معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: بخشی از آتش سوزی منطقه حفاظت شده کوه خاییز کهگیلویه مهار شده اما همچنان برای مهار کامل و جلوگیری از پیشروی آتش و با توجه به سخت گذر بودن، وجود صخره ها و گودال های عمیق به بالگردهای آب پاش نیاز است.
احد جمالی به دستور حسین کلانتری استاندار به عنوان فرمانده عملیات اطفای حریق در منطقه حفاظت شده کوه خاییز مستقر شده است.
جمالی اظهار داشت: پیش بینی می شود آتش سوزی تا عصر امروز (شنبه) و با استقرار بالگردهای آب پاش و همچنین کمک نیروهای مردمی به طور کامل مهار شود.
وی یادآور شد: از روز گذشته و با حضور استاندار در منطقه و همچنین برگزاری جلسه اضطراری ستاد مدیریت بحران و رایزنی با مقامات و مسئولان دولتی، ارتش و سپاه تلاش ها و مدیریت بحران برای اطفای حریق به نحو مطلوب و با تمام توان نیروی انسانی و لجستیکی در حال انجام است.
معاون استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: با همکاری وزارت دفاع و سپاه سه بالگرد آب پاش برای اطفای حریق آتش منطقه حفاظت شده خائیز کهگیلویه اعزام شده اند که هم اکنون یکی از این بالگردها در حال اطفای حریق است.
وی ادامه داد: هم اینک نیز نیروهای مردمی و محیط بانان برای مهار آتش در میان صخره ها و گودال های عمیق با هلی برن بالگردهای اعزامی از سوی سپاه و ارتش به دل زبانه های آتش می زنند.
*س_برچسبها_س*