شنبه 8 اردیبهشت 1403

خطاها را در تکثیر یوز می‌پذیریم / جاده و معدن یوزپلنگ را نابود کرد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خطاها را در تکثیر یوز می‌پذیریم / جاده و معدن یوزپلنگ را نابود کرد

تهران - ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در روند تکثیر یوزپلنگ آسیایی برخی خطاها را می‌پذیریم و حتما آنها را اصلاح خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار محیط زیست ایرنا، حسن اکبری در نشست بررسی تکثیر یوزپلنگ آسیایی در اسارت افزود: این اتفاق برای نخستین بار در دنیا رخ داده و سه توله در اسارت متولد شدند که دستاورد علمی بزرگی است.

وی ادامه داد: اما اینکه دو توله تلف شده باید گفت که در واقع یک توله تلف شده زیرا یکی از آنان نقص مادر زادی داشت البته نکته مهم این است که در طبیعت هم تلفات توله‌ای وجود دارد مثلا در آفریقا از 6 توله در نهایت دو تا سه توله باقی می‌ماند.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اصل ماجرا بسیار ارزشمند است که چنین اقدامی برای نخستین بار در دنیا انجام شد بنابراین نباید خطاها را آنقدر بالا ببریم که ارزش کار پایین بیاید.

اکبری ادامه داد: در این مسیر، راه زیادی پیش رو داریم هم اینکه آن یوزپلنگ در اسارت توران زنده و سالم است و احتمال بارداری دوباره در آن زیاد است حتی به رحم اجاره‌ای از یوز آفریقایی هم فکر کرده بودیم اما خوشبختانه روند بارداری طبیعی انجام شد بنابراین این دستاورد را کمرنگ نبینیم وگرنه جرات کار از دامپزشکان گرفته می‌شود.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: اکنون یک توله زنده و تا حدودی سالم است؛ آن هم توان باروری دارد و مهمتر اینکه یکبار شرایط تکثیر در اسارت را رقم زدیم که می‌توانیم از تجربیات به دست آمده برای دفعات بعدی استفاده کنیم که قطعا رفع ایرادها می تواند راه درستی پیش پای ما قرار دهد.

وی درباره اینکه شانس زنده ماندن توله سوم چقدر است گفت: واقعا نمی‌دانیم اما شرایط قابل قبولی دارد و به هر حال با شیر خشک تغذیه می‌شود که هرگز جای شیر مادر را نمی‌گیرد. تاکنون چندین بار سونوگرافی کامل انجام شده و با کمک چندین دامپزشک و متخصص شرایط درمان و نگهداری پیش می رود.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست درباره اینکه آیا می شد که توله دوم تلف نشود توضیح داد که تا کنون آن چیزی که از نمونه برداری ها مشخص شده این است که لخته شدن شیر در دستگاه گوارش باعث تلف شدن توله شده اما نتیجه پاتولوژی تا 10 روز دیگر مشخص می‌شود، این وضعیت می تواند به نحوه شیر دادن، نوع شیر و حتی استرس برگردد.

اکبری درباره انتقادات از نبود تجهیزات گفت: اینطور نبود که تجهیزات نباشد اما شاید آنطور که برای گونه ارزشمند و خاصی مانند یوزپلنگ انتظار داشتیم تجهیزات پیش بینی نشده بود.

وی تاکید کرد: این نخستین تجربه در کشور است و نباید شرایط کشور را فراموش کنیم. باید دید اکنون برای خرید واکسن و شیر مورد نیاز آیا می توانیم از راه قانونی اقدام کنیم؛ اینطور نیست که دست ما برای انجام همه کارها باز بود و ما کوتاهی کردیم. حتما روند را ادامه می دهیم و نواقص را برطرف می‌کنیم.

ادامه دارد...

برچسب‌ها