خواب آلودگی بهار را چگونه درمان کنیم؟
گروه سلامت خبرگزاری فارس:این روزها، روزهای آغازین فصل پر طراوت بهار است؛ همان فصلی که نسیم خنک صبحگاهی و آفتاب سوزان ظهر گاهی آن تن را هم مینوازد و هم میآزارد. خمیازههای طولانی مدت و چرت زدن های پشت سرهم حکایت روزهای بهاری در خانه و محل کار است.
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که در فصل بهار مدام خمیازه میکشید و یا اول صبح احساس خوابآلودگی میکنید و یا اگر اول صبح و یا اواسط روز انرژی کافی برای انجام امور روزانه خود ندارید، دچار خوابآلودگی بهاری هستید.
مهم ترین علت خواب آلودگی بهار این است که در بهار، سوختوساز بدن بیشتر و مصرف اکسیژن زیاد میشود و ذخیره اکسیژن مغز ما کاهش مییابد
خوابآلودگی بهاری یک نشانهی طبیعی بوده و جای هیچ نگرانی نیست. شما میتوانید با تغییر در برنامه غذایی روزانه خود و یا کنترل آن، فصل بهار را به یکی از زیباترین دوران عمر خود تبدیل کنید.
برای اینکه به موضوع خواب آلودگی در فصل بهار و راههای مقابله با آن بپردازیم، ابتدا باید درباره علت این حالت در فصل بهار بدانیم.
بدن شما در فصل زمستان هورمونهای مختلفی مانند سروتونین را به صورت طبیعی تولید میکند. از آن جایی که ساعات روز در زمستان در مقایسه با سایر فصلها کوتاهتر است و بدن شما نیاز به قویتر شدن دارد، این هورمون کمک میکند تا بدنی قوی داشته باشید؛ اما زمانی که فصل بهار فرامیرسد، روزها طولانیتر شده و خورشید قویتر میشود؛ در نتیجه درجه حرارت بدن شما بالا رفته و رگهای خونی منبسط شده و فشارخون پایین میافتد.
از طرفی دیگر نور زیاد خورشید باعث میشود که بدن هورمون سروتونین بیشتری آزاد کند. این در حالی است که مقدار ملاتونین خون شما همچنان بالاست. تمامی این عوامل باعث میشود تا شما همچنان احساس خستگی و کسالت در فصل بهار داشته باشید؛ در نتیجه باید با تغییر رژیم غذایی و یا استفاده از داروهای گیاهی بدن خود را تنظیم کنید.
مهم ترین علت خواب آلودگی بهار این است که در بهار، سوختوساز بدن بیشتر و مصرف اکسیژن زیاد میشود و ذخیره اکسیژن مغز ما کاهش مییابد.
افزایش طول روز و تنظیم نبودن ساعت بیولوژیک بدن در فصل بهار موجب خوابآلودگی در این فصل میشود. در فصل بهار ساعت بیولوژیک یا محیط زیست بدن افراد که با ساعتهای طولانی شب تنظیمشده، نمیتواند با طولانی شدن روز هماهنگ شود و انرژی آن به سرعت تحلیل میرود، بنابراین برخی افراد به اختلال خواب از نوع پرخوابی مبتلا میشوند.
بدن انسانها متناسب با محرکهای خارجی مانند نور و دما سطح هورمون را تغییر میدهد. بیحالی فصل بهار نوعی عکسالعمل رایج بدن انسان نسبت به تغییرات فصل بهار مانند افزایش مدت زمان تابش نور خورشید و طولانی شدن روز، است.
بدن برای تطبیق با شرایط جدید نیازمند زمان است. در زمستان درجه حرارت بدن کمتر و سرعت سوختوساز بدن کاهشیافته و بدن در زمستان هورمون ملاتونین تولید میکند که باعث ایجاد احساس خوابآلودگی میشود.
نکتههای مهم برای مبارزه با خوابآلودگی
اکسیژن کافی را وارد بدن خود کنید
کشیدن نفس عمیق کمک میکند تا انرژی بدن شما افزایش یابد و در نهایت خوابآلودگی شما برطرف شود. برای این منظور کافی است 3 بار در روز، بهاندازه 10 بار نفس عمیق بکشید.
غذاهای مقوی بخورید
سعی کنید که در فصل بهار از خوردن مواد مغزی مانند لوبیا، آجیل، دانهها، ماهی، اسفناج، مارچوبه و غلات غافل نشوید. همچنین مصرف سبزیهای تازه و میوهها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
به اندازه و کافی بخوابید
سعی کنید که بهاندازه بخوابید. برای این کار بهتر است محیط خواب شما راحت و سازگار باشد. همچنین سعی کنید که اول شب بخوابید. همچنین از خواب با شکم خالی و خواب بینالطلوعین خودداری کنید.
صبحانه بخورید
این یک پیشنهاد جدی است. اگر میخواهید که دچار خوابآلودگی صبحگاهی فصل بهار نشوید، حتماً صبحانه بخورید. مثلاً میتوانید میوه، بلغور جو دو سر بخورید. این عادت پسندیده کمک میکند تا انرژی شما در صبح افزایش یابد و تمام ویتامینها و مواد معدنی لازم که در طول روز به آن نیاز دارید را به دست بیاورید؛ در نتیجه با انرژی بیشتری برای انجام امور روزانه آماده شوید.
مصرف نمک را کاهش دهید
مصرف نمک در آغاز روز انرژی بسیار زیادی را برای شما به ارمغان میآورد؛ اما برای کسانی که از فشارخون بالا رنج میبرند، باید مصرف نمک را به حداقل برسانند.
ورزش کنید
انجام ماساژ و یا ورزش میتواند خستگی ناشی از تغییر فصل را برطرف کند. بهتر است همراه ورزش رژیم غذایی همراه با ویتامین D را مصرف کنید. این کار کمک میکند تا خستگی و سطح پایین انرژی شما برطرف شود.
برای هوشیاری در طول روز، آب گرم و عسل را باهم مخلوط کرده و بنوشید.
از مصرف زیاد غذاهای چرب دوریکنید. غذای چرب باعث احساس خستگی، کاهش دمای بدن، کاهش قند خون، کاهش حوصله و کاهش کارایی فرد میشود؛ بنابراین بهتر است در فصل بهار، غذاهای سبک مصرف کنید.
غذاهای مثل شیر، ماست و دیگر لبنیات شما را به خواب میبرند. پس از خوردن لبنیات زیاد پرهیز کنید.
از مصرف زیاد شیرینیها و قند و شکر دوریکنید.
صبحانه کامل بخورید. صبحانه کامل، کالری کافی در طول روز را تأمین میکند.
پروتئین کافی مصرف کنید. منابع پروتئین عبارتاند از: تخممرغ، شیر و لبنیات، گوشتها و حبوبات.
میوه و آب میوه مصرف کنید. میوهها پتاسیم فراوان دارند. پتاسیم باعث شادابی سلولها میشود. کشمش، پرتقال، موز و سیب محتوی مقدار زیادی پتاسیم هستند.
سبزیها تازه از قبیل اسفناج و هویج به افزایش سوختوساز و دفع سموم از بدن کمک میکنند. نعناع به رفع خستگی و خواب آلودگی کمک میکند. بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید. ورزش هوازی بیشتر انجام دهید.
هنگامی که احساس خستگی و خوابآلودگی میکنید، به حمام رفته و دوش آب سرد بگیرید. رژیم غذایی متعادل داشته باشید. مصرف حبوبات، غلات سبوسدار، آجیل و پروتئینهای ناب عناصر مهمی برای حفظ سلامت و تندرستی است و به رفع خوابآلودگی کمک میکنند.
پایان پیام /