سه‌شنبه 6 آذر 1403

خواص "دارچین"/ کاهش قند خون و بهبود کارایی قلب و مغز با مصرف دارچین

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
خواص "دارچین"/ کاهش قند خون و بهبود کارایی قلب و مغز با مصرف دارچین

دارچین قطعات خشک‌شده و کوبیده پوست درختانی از تیره برگ بو است که به عنوان ادویه در غذاها استفاده می‌شود که خواص درمانی بی‌نظیری نیز دارد؛ در این مطلب به خواص متعدد دارچین برای پیشگیری و درمان بیماری‌های مختلف پرداخته‌ایم.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، "دارچین" قطعات خشک‌شده و کوبیده پوست درختانی از جنس Cinnamomum از تیره برگ بو است که به عنوان ادویه در غذاها استفاده می‌شود و خواص دارویی بی‌نظیری نیز دارد.

شکل گیاه

درخت دارچین 5 تا 7 متر بلندی دارد و از دسته گیاهان همیشه سبز است؛ از تمام قسمت‌های این درخت، بوی مطبوعی به مشام می‌رسد. از برگ و شاخه‌های کوچک این درخت، اسانس دارچین را می‌گیرند و پوست شاخه‌های قطور را پس از کندن از درخت به صورت قطعات خشک لوله‌مانند یا پودر درمی‌آورند.

کشورهای تولیدکننده دارچین در جهان

کشورهای اصلی تولیدکننده‌های دارچین در جهان اندنوزی، چین، ویتنام و سریلانکا هستند.

ترکیبات دارچین

یک قاشق غذاخوری دارچین (تقریباً 8 گرم پودر دارچین) دارای 19 کیلوکالری انرژی، مقادیر بسیار کمی آب، چربی، پروتئین و 4 گرم فیبر است؛ کلسیم، مقادیر کمی آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، منگنز، مقادیری از ویتامین‌های گروه ب، ویتامین کا و مقادیر کمی آلفاتوکوفرول (ویتامینE) است.

خواص دارچین برای سلامتی انسان

شواهد موجود در مطالعات نشان می‌دهد که دارچین دارای اثرات ضدالتهابی، ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی، ضد تومور، ضدبیماری‌های قلبی عروقی، کاهش‌دهنده کلسترول و تعدیل‌کننده سیستم ایمنی است که در این مطلب به این خواص می‌پردازیم.

خواص آنتی‌میکروبیال دارچین

در سال‌های اخیر، خواض ضدباکتریایی عصاره دارچین به اثبات رسیده است. جزء اصلی اسانس دارچین، ماده‌ای به نام سینامالدئید است که دانشمندان اثرات ضدمیکروبی دارچین را مرتبط با آن می‌دانند.

خواص دارچین برای پیشگیری از زخم معده

یکی از خواص ضدمیکروبی دارچین، تأثیر اسانس موجود در آن بر هلیکوباکترپیلوری است؛ بررسی دانشمندان نشان می‌دهد که ماده اصلی اسانس دارچین اثر ممانعت‌کنندگی زیادی را علیه این باکتری داشته است. این باکتری عامل اصلی بروز مشکلات گوارشی مانند زخم معده به شمار می‌رود.

اثرات ضدقارچی دارچین

محققان بررسی‌های بسیاری درباره اثرات ضدقارچی دارچین انجام داده‌اند؛ نتیجه این بررسی‌ها نشان داد که دارچین می‌تواند اثر بازدارندگی روی رشد برخی گونه‌های قارچی داشته باشد همچنین تحقیقات مختلفی نشان‌دهنده اثر دارچین بر جلوگیری از فعالیت "کاندیدا آلبیکنس" است؛ این عامل بیماری‌زا باعث بروز مشکلاتی مانند برفک دهان و عفونت قارچی دستگاه تناسلی زنان می‌شود.

خواص ضدلخته دارچین

دارچین یکی از گیاهان مؤثر در کاهش خطر بروز لخته خون است؛ وجود ترکیباتی به نام "کومارین" در دارچین توجیه‌کننده خاصیت ضدلختگی این گیاه دارویی است. لخته شدن خون در ارگان‌های حیاتی مانند مغز و قلب می‌تواند باعث بروز سکته‌های قلبی و مغزی شود.

خواص دارچین برای قلب

دارچین با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است که علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. علاوه بر تأثیر دارچین بر کاهش خطر بروز لخته خون طبق یک بررسی، مصرف حداقل 1.5 گرم یا حدود سه چهارم قاشق چایخوری دارچین در روز می‌تواند سطح تری گلیسیرید و کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد همچنین نشان داده شده است که دارچین در صورت مصرف مداوم به مدت حداقل 8 هفته فشار خون را کاهش می‌دهد که این عوامل باعث کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی می‌شود.

اثرات ضد درد دارچین

مطالعات مختلفی، اثر ضددرد دارچین را به اثبات رسانده است؛ یک پژوهش در سال 2004 نشان داد که استفاده از دارچین باعث کاهش دردهای ناشی از آرتریت و روماتیسم می‌شود. مطالعات دیگر ثابت کرده که عصاره دارچین با مهار فعالیت برخی آنزیم‌ها باعث مهار تولید واسطه‌های التهابی و درنتیجه کاهش التهاب و درد در نقاط مختلف بدن می‌شود. نتایج برخی تحقیقات نیز مؤید آن است که دارچین با تأثیر گذاشتن بر سیستم اعصاب مرکزی می‌تواند باعث کاهش درد شود.

اثرات دارچین روی دیابت

ترکیبات موجود در دارچین باعث تشدید ترشح انسولین می‌شود؛ انسولین هورمونی است که منجر به تعدیل قند خون می‌شود. اثرات ضددیابتی دارچین همچنین به دلیل تأثیری است که در کاهش مقاومت انسولینی از خود به جای می‌گذارد. یک مطالعه حیوانی روی موش‌ها نشان داد که عصاره دارچین باعث افزایش 20 برابری فعالیت انسولین می‌شود همچنین ترکیبات پلی‌فنلی موجود در این گیاه باعث افزایش سوخت و ساز گلوکز (قند خون) می‌شود.

میزان مصرف دارچین برای کاهش قند خون

تحقیقات زیادی روی دوز مصرفی دارچین برای کاهش قند خون انجام شده است؛ یک پژوهش در پاکستان نشان داد که مصرف روزانه یک، سه و شش گرم دارچین به مدت 40 روز اثرات مثبتی بر کاهش سطوح گلوکز دارد. در تحقیق دیگری اثرات کاهشی قند خون با مصرف روزانه 3 گرم دارچین به مدت چهار ماه گزارش شده است.

اثرات دارچین روی حافظه

اثرات دارچین روی جلوگیری از تضعیف قدرت یادگیری و حافظه کوتاه‌مدت به اثبات رسیده است و به همین دلیل محققان توصیه می‌کنند که برای جلوگیری از ضعف حافظه و افزایش قدرت یادگیری در غذاها به میزان متعادلی از دارچین استفاده شود.

خواص دارچین برای مردان

یکی از شاخص‌ترین اثرات درمانی دارچین، افزایش میل جنسی است؛ محققان با بررسی تأثیر عصاره دارچین بر فیزیولوژی تولیدمثل جنس نر در موش آزمایشگاهی مشاهده کردند که هورمونهای LH FSH و تستوسترون افزایش یافته که این افزایش می‌تواند ناشی از اثر ترکیبات موجود در پوست دارچین باشد که بر روی محور هیپوتالاموس هیپوفیز و بیضه اثر گذاشته و سبب افزایش هورمونهای مذکور می‌شود. پژوهشها همچنین نشان می‌دهد که ترکیبی به نام "دلتا کادنین" موجود در دارچین به عنوان فاکتور افزایش دهنده تستوسترون عمل می‌کند.

خواص دارچین برای زنان

دارچین برای زنان خواص زیادی در زمینه تولیدمثلی و رفع مشکلات هورمونی دارد.

خواص دارچین برای درمان علائم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیسیتیک یکی از مشکلات شایع زنان در سنین باروری و از علل مهم بروز ناباروری است؛ علائم این سندرم شامل اختلالات قاعدگی، رویش موهای زائد، ریزش مو، چاقی و... است. این بیماری درمان قطعی ندارد اما با روش‌های دارویی می‌توان علائم ناشی از آن را کنترل کرد.

نتایج مطالعات نشان داده که مصرف روزانه دارچین یا دمنوش آن می‌تواند تا حد بسیار زیادی علائم ناشی از این سندرم را کاهش دهد. این گیاه همچنین باعث بهبود شاخص‌های متابولیک مانند چاقی در زنان دچار این بیماری می‌شود که این امر نیز احتمال ناباروری را کاهش می‌دهد.

خواص دارچین برای درمان سندرم پیش از قاعدگی

سندرم پیش از قاعدگی یک اختلال شایع قاعدگی بین زنان جوان است که باعث بروز مجموعه‌ای از علائم جسمی و روانی مانند سردرد، نفخ، تورم دست و پاها، تغییر اشتها و افسردگی و اضطراب می‌شود. یک مطالعه به تأثیر مصرف دارچین و پیاده‌روی روزانه به مدت 8 هفته بر سندرم پیش از قاعدگی پرداخت و نتایج آن نشان داد که مصرف دارچین باعث کاهش علائم خلقی و جسمی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی شده است.

خواص دارچین برای کاهش دردهای قاعدگی

بیش از 50 درصد زنان دیسمنوره یا قاعدگی دردناک را تجربه می‌کنند؛ قاعدگی دردناک روی کیفیت زندگی زنان در ایام قاعدگی اثرگذار است و در بسیاری از موارد عامل غیبت دختران و زنان از مدرسه یا محل کار است.

بررسی خواص دارچین روی زنان نشان داده که ماده اصلی موجود در اسانس آن به نام سینامالدئید و ترکیبی به نام اوژنول باعث ایجاد خواص ضددرد، ضدالتهاب و آرامبخشی دارچین می‌شود و مصرف کپسول دارچین در سه روز اول قاعدگی باعث کاهش دردهای ناشی از آن می‌شود.

خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدسرطانی دارچین

دارچین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های مختلف از جمله پلی فنول‌هاست که در مبارزه با رادیکال‌های آزاد و جلوگیری از تخریب سلول‌ها نقش مهمی ایفا می‌کنند. وجود رادیکال‌های آزاد در بدن باعث تشدید بیماری‌های قلبی، عروقی، بسیاری از بیماری‌های مزمن و انواع سرطان‌ها می‌شود و بنابراین مصرف دارچین می‌تواند به پیشگیری از این بیماری‌ها به ویژه سرطان‌ها کمک کند.

خواص دارچین برای لاغری

پلی‌فنل‌ها جزو ترکیبات ضدچاقی است و دارچین نیز سرشار از پلی‌فنل‌هاست. نتایج یک مطالعه نیز نشان داد که مصرف مکمل دارچین به طور قابل توجهی BMI (شاخص توده بدنی) و وزن بدن را کاهش می‌دهد و بنابراین مصرف این ادویه در غذای افراد چاق و دارای اضافه وزن توصیه می‌شود.

خواص ضدافسردگی دارچین

محققان در یک پژوهش اثرات ضد اضطرابی و ضد افسردگی دارچین را در موش‌های صحرایی مورد بررسی قرار دادند بر اساس نتایج این تحقیق، حیواناتی که دارچین دریافت کرده بودند، به طور قابل توجهی اضطراب و افسردگی کمتری نشان دادند. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که دارچین می‌تواند به عنوان یک گیاه دارویی آرامش‌بخش مورد استفاده قرار بگیرد.

دارچین در طب سنتی

از منظر طب سنتی طبیعت دارچین گرم و خشک است. دارچین عمدتاً به عنوان چاشنی معطر و افزودنی طعم‌دهنده در طیف گسترده‌ای از غذاهای شیرین و خوش طعم، غلات صبحانه، غذاهای سبک، چای و غذاهای سنتی استفاده می‌شود.

در طب سنتی دارچین در درمان التهابات مفاصل، عفونت‌ها و همچنین به‌عنوان ضد سرفه، ضددرد در مشکلات دندان و زخم استفاده می‌شود.

توصیه شده که برای تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌ها، از پودر دارچین به صورت روزانه در غذاها استفاده شود.

خواص "کدو سبز"/ جلوگیری از پیری و بیماریهای قلبی عروقی با مصرف کدو سبز

در طب سنتی برای رفع بدن درد، توصیه می‌شود که از دمنوش چوب دارچین به همراه کمی عسل استفاده شود؛ برای تهیه این دمنوش کافی است که یک چوب دارچین 3 سانتی‌متری را در دو لیوان آب به مدت یک ساعت بجوشانید. سپس هر 6 تا 8 ساعت یک استکان از آن را بنوشید.

جوشانده دارچین به همراه مقداری عناب به رفع سرفه کمک می‌کند؛ متخصصین طب سنتی توصیه می‌کنند که افراد دارای علائم سرفه به ویژه سرفه‌های خلط‌دار، یک چوب سه سانتی‌متری دارچین را به همراه 5 عددعناب در 1.5 لیوان آب بجوشانند تا زمانی که حجم جوشانده به یک لیوان برسد؛ مصرف این دمنوش در روزهای سرد سال برای جلوگیری از سرماخوردگی توصیه می‌شود.

دارچین همچنین می‌تواند به عنوان یک لایه‌بردار قوی عمل کند؛ قرار دادن ترکیب پودر دارچین و عسل روی لب به مدت 15 دقیقه می‌تواند باعث از بین بردن پوست‌های مرده لب و شفاف شدن پوست آن شود.

خواص "دارچین"/ کاهش قند خون و بهبود کارایی قلب و مغز با مصرف دارچین 2
خواص "دارچین"/ کاهش قند خون و بهبود کارایی قلب و مغز با مصرف دارچین 3