خیز ایران برای تبدیل شدن به هاب گازی منطقه / بازیگری فعال در اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ندا زارعی: مجمع کشورهای صادرکننده گاز یا اوپک گازی که به اختصار (GECF) نامیده میشود، جمعی از کشورهایی را شامل میشود که بزرگترین تولیدکنندگان گاز در جهان هستند. طرح تأسیس اوپک گازی در 10 بهمن سال 1385 از سوی رهبری مطرح شد و در سال 2008 با عضویت 11 کشور در شهر دوحه قطر رسما آغاز به کار کرد. در حال حاضر کشورهای ایران، لیبی، نیجریه، روسیه، ترینیداد،...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ندا زارعی: مجمع کشورهای صادرکننده گاز یا اوپک گازی که به اختصار (GECF) نامیده میشود، جمعی از کشورهایی را شامل میشود که بزرگترین تولیدکنندگان گاز در جهان هستند. طرح تأسیس اوپک گازی در 10 بهمن سال 1385 از سوی رهبری مطرح شد و در سال 2008 با عضویت 11 کشور در شهر دوحه قطر رسما آغاز به کار کرد. در حال حاضر کشورهای ایران، لیبی، نیجریه، روسیه، ترینیداد، توباگو، امارات، ونزوئلا قطر الجزایر، بولیوی، مصر و گینه استوایی 12 عضو اصلی این مجمع را تشکیل میدهند.
نشستهای این مجمع یکی از مهمترین رویدادهای جهانی در حوزه انرژی به شمار میرود. نشست سران مجمع بهطور متوسط هر دو سال یکبار در یکی از کشورهای عضو برگزار میشود و ایران قرار است در سال 2027 میزبانی این نشست را به عهده بگیرد. این اجلاس از پنج شنبه هفته گذشته در الجزایر آغاز شده و تا امروز، شنبه 12 اسنفدماه ادامه دارد. حضور ایران به عنوان یکی از بنیانگذاران جیئیسیاف و بزرگترین دارندگان و تولیدکنندگان گاز در این مجمع حائز اهمیت است. به همین دلیل ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و جواد اوجی وزیر نفت کشور ما نیز برای حضور در این نشستها به کشور الجزایر سفر کردهاند.
اوجی روز گذشته در این نشست گفت: توسعه صنعت گاز در جهان و تحقق امنیت عرضه و تقاضای گاز طبیعی در بازارهای جهانی مستلزم صلح جهانی و سیاستزدایی از تجارت انرژی است. براساس پیشبینیهای گزارش چشمانداز مجمع کشورهای صادرکننده گاز، تقاضای این سوخت پاک تا سال 2050 میلادی حدود 36 درصد افزایش خواهد داشت و پیشبینی میشود تا سال 2025 سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان از سهم زغال سنگ پیشی گیرد و تا سال 2040 به عنوان منبع اصلی انرژی جهان تبدیل شود. گاز طبیعی میتواند با جایگزینی سوختهای سنتی کیفیت هوا را بهبود بخشد و در کنار انرژیهای تجدیدپذیر، مسیری ممکن و مقرون به صرفه را برای انتقال انرژی مهیا کند.
وزیر نفت تأکید کرد: ارتقای جایگاه مجمع، در بازارهای جهانی گاز و ایفای نقش مؤثرتر برای رشد و توسعه کشورهای در حال توسعه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بر این اساس پیشنهاد میکنم همکاریهای اعضای مجمع در سطوح راهبردی، مدیریتی و فنی ارتقاء یابد.
آمادگی ایران برای همکاری با جهان در حوزه گاز
وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران بهعنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان برای هرگونه همکاری در بخشهای اکتشاف، حفاری، توسعه بهرهبرداری و توزیع گاز طبیعی آمادگی دارد اظهار کرد: تحقق این امر، مستلزم افزایش توان و مدیریت راهبردی و قابلیتهای فنی مهندسی است که در این باره تشویق سرمایهگذاریهای مشترک خارجی نقشی برجسته ایفا خواهد کرد. این راهبرد، راهبردی جمعی است و از طریق آن، توان فناورانه کشورهای عضو مجمع در زنجیره توسعه صنعت گاز طبیعی تقویت خواهد شد.
وزیر نفت در پایان گفت: آخرین آمارهای معتبر بینالمللی این واقعیت را نشان میدهد که تولید گاز طبیعی ایران از سال 2011 همواره روندی صعودی داشته و تحریمهای غیرقانونی و فرامرزی آمریکا نتوانسته رشد تولید گاز در ایران را متوقف یا معکوس کند. بهعلاوه در سالهای 2012 تا 2022 تولید گاز طبیعی ایران بهطور متوسط سالانه 5.2 درصد رشد کرده است که بیش از 2.5 برابر رشد میانگین جهانی طی این دوره بوده است.
در حال حاضر کشورهای عضو این مجمع، 65 درصد از ذخایر گازی جهان و 45 درصد از تجارت گاز را در اختیار دارند. از این رو نشستها و موضوعات مطرح شده در آن به عنوان مجمعی اثرگذار در وضعیت انرژی جهان دارای اهمیت است.