دارالعباد و 30 خواهرخوانده ای که فامیل نمیشوند!/ هیچ؛ سوغات خواهران غریب از دیار فرنگ
با کنکاش در اظهارات مسئولان یزد تاکنون نام 30 شهر در دنیا در لیست خواهرخواندگی با یزد قرار گرفته اند که هنوز دستاوردهای آن مشخص نیست.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، یک جامعه پویا را می توان در میزان روابط و تعاملاتش با سایر جوامع جستجو کرد و شکی نیست یک شهر وقتی روابط به تعاملات داخلی محدود باشد نمی تواند برای معرفی خود حرفی برای گفتن داشته باشد.
یکی از مسیرهای روابط به جوامع مختلف جهان موضوع خواهرخواندگی شهرها است که اغلب، شهرهایی قرارداد خواهرخواندگی با یکدیگر میبندند که دارای منافع مشترک هستند و قصد دارند از این طریق، اتحاد بین شهروندان را، اغلب در زمینه فرهنگی، اقتصادی، تجاری و ورزشی افزایش دهند. بنابراین شهرهایی که دارای تشابهاتی به عنوان مثال از نظر تاریخی، فرهنگی، علمی و ورزشی باشند میتوانند با یکدیگر توافقنامهای را در راستای افزایش بیشتر روابط امضا کنند.
خواهر خواندگی برای اولین بار در دنیا پس از جنگ جهانی اول، در سال 1920 بین یک شهر انگلیسی و شهری از فرانسه ظهور پیدا کرد و پس از آن، در سایر نقاط دنیا ترویج یافت.
شهر یزد به عنوان دومین شهر میراث جهانی، همیشه مسئولان شهری آن در موضوع خواهر خواندگی ادعاهای زیادی را داشته اند اما متاسفانه قبل از اینک نتیجه ای از این قراردادها عایدی مردم و شهر شود فقط کارنامه ادعاهای مسئولان را سنگین و پر رنگ و لعاب کرده است.
اما نکته قابل تامل اینکه در هر برهه ای از دوره های شورای شهر یزد هر کسی برای خودش ادعایی در این خصوص دارد و هنوز هم کامل مشخص نیست این یزد با چه شهرهایی یه خواهرخواندگی رسیده و اصلا چه نتایجی به دنبال داشته است.
***یزد و خواهر خواندههایی که فامیل نمی شوند!
بر اساس آنچه در سایت شهرداری یزد اعلام شده که البته مربوط به دوران خیلی قبل پیش است تنها 5 شهر به عنوان خواهرخوانده های رسمی یزد معرفی شده اند که نام های اولگین در کوبا، یاسبرین در مجارستان، نروی در عمان و یئوسو در کره جنوبی و اورومچی در چین با تاریخ عقد مشخص به چشم می خورد.
اما سید حسین آزادی که روزگاری در دوره پنجم شورای شهر بر مسند ریاست کمیسیون گردشگری شورای شهر تکیه می زد در اردیبهشت ماه سال 98 در خصوص خواهر خواندگی یزد اینگونه روایت می کند: «10 شهر هدف انعقاد این پیمان انتخاب شده و در دستور کار قرار گرفته است، شهرهایی از ترکیه، عراق، کره جنوبی و هند در دست پیگیری است، اما تا زمانی که شهردار یزد منصوب نشود، امکان انعقاد هیچ پیمانی نیست، چراکه شهردار باید این تفاهمنامه را امضا کند.» که البته این ادعا حتی بعد از انتخاب شهردار هم به نتیجه خاصی نرسید و خبر از آن نشد.
حتی وی مدعی می شود «شورای شهر یزد خواستار خواهرخواندگی «یزد» و «کلمبو» پایتخت سریلانکا به عنوان هشتمین شهر خواهرخوانده یزد است، شورای شهر یزد در نظر دارد که روابط خودش را با جهان بیش از پیش افزایش دهد. از این رو انعقاد پیمان خواهرخواندگی با بسیاری از شهرهای مطرح دنیا از جمله شهرهای کشور سریلانکا با جدیت دنبال میشود.» که این ادعا و جدیت هم سر از ناکجااباد بیرون آورد.
اما روایت یعدی از زیان محمدجواد عاشق طوس مسئول امور بینالملل شهرداری یزد در همان موقع یعنی دوره پنجم شورای شهر یزد است که می گوید: در حال حاضر، شهر یزد با شهرهای هولگین جمهوری کوبا، یاسبرین مجارستان، جاکارتای اندونزی، هومس سوریه، نزبی عمان و یئوسو کرهجنوبی خواهرخوانده است. مقدمات خواهرخواندگی با لینز اتریش نیز انجام شده و درخواست خواهرخواندگی با دومین شهر کشور پرتغال هم به وزارت امور خارجه اعلام شده است. مذاکراتی قبلا با شهر لینز اتریش و 2 شهر از کشور لهستان صورت گرفته بود، اما به دلیل مشخص نشدن وضعیت شهردار یزد مسکوت مانده است! عاشق طوس مدعی شد امسال_بخوانید سال 98_ نیز کشورهای بلغارستان و اوکراین در دستور کار بررسی خواهرخواندگی هستند.
اما ماجرای خواهرخواندگی یزد زمانی جالب تر می شود که محسن عباسی هرفته به عنوان رئیس کمیسیون شهرسازی و عمران شورای پنجم شهر یزد در مرداد ماه 1400 یعنی واپسین روزهای این شورا در خصوص این موضوع ادعاهای عجیب تری را مطرح می کند.
وی می گوید: «در سال 96 یزد تنها یک خواهر خوانده رسمی داشت و با توجه به تلاشهای صورت گرفته و نظر به اهمیت دیپلماسی شهری برای شهرها در چهار سال گذشته شهر یزد با شش شهر که هر یک از حیثی با یزد قرابت داشتند و یا دارای اهمیت بودند، این مهم صورت گرفت؛ این شهرها شامل پوتی گرجستان، براگا پرتغال، خیوه ازبکستان، سویا اسپانیا، لینز اتریش، گیومری ارمنستان و پینگ یائو چین هستند.
وی همچنین مدعی می شود «انعقاد قرارداد خواهر خواندگی با شش شهر دیگر شامل لیون فرانسه، کربلای عراق، خجند تاجیکستان، بورسا و انطاکیه ترکیه و هایدلبرگ آلمان نیز مراحل پایانی خود را سپری مینماید.»
***خواهر خواندگی چه دستاوردی برای یزد دارد؟
بی بی فاطمه حقیرالسادات رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به اینکه خواهر خواندگی چه دستاوردی برای شهر دارد گفت: خواهرخواندگی، اقدام و حرکتی نمادین برای نشان دادن توافق میان دو شهر جهت توسعه روابط در ابعاد مختلف شهری می باشد که طی تفاهم نامهای مسئولان شهرها متعهد میشوند تا در چهارچوب ضوابطی خاص همکاریهای فنی، عمرانی، فرهنگی، ترافیکی، گردشگری، علمی و آموزشی با یکدیگر داشته باشند.
وی افزود: پیمان خواهر خواندگی رابطه ای دوستانه و هدفمند است که به منظور تبادل اطلاعات و تجربیات، توسعه مناسبات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، شهری، فنی و سیاسی میان یک جامعه شهری با جامعه شهری مشابه خارجی برقرار می شود.
***یزد تنها ظرفیت برای خواهرخوانده ها؟!
حقیرالسادات ادامه داد: شهر یزد به دلایل گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، برخورداری از جاذبه های بی نظیر گردشگری و با توجه به پیشینه تاریخی و فرهنگی و تمدنی و دارا بودن بزرگترین بافت خشتی زنده جهان و داشتن افتخارات بین المللی مانند یزد شهر میراث جهانی از طرف یونسکو و یزد پایتخت تاریخی و فرهنگی شهرهای پایدار جهان از طرف بنیاد جهانی انرژی ظرفیت های فراوانی برای بستن پیمان خواهر خواندگی با شهرهای مختلف جهان به لحاظ شهرهای میراث جهانی، شبکه شهرهای پایدارجهان، شهرهای مذهبی از آنجا که یزد حسینیه ایران و جهان است، دارد.
رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر یزد اضافه کرد: توسعه روابط بین المللی و بخصوص تبادل گردشگر و اطلاعات علمی، شهرسازی و معماری و فرهنگی و اجتماعی و محیط زیستی از مهمترین دستاوردهای خواهرخواندگی ها برای یزد است که با معرفی ظرفیت های فروان یزد در شهرهای خواهرخوانده خود و جذب گردشگران خارجی از این شهرها به یزد شاهد اثرات تکاثری اقتصادی و کارآفرینی اجتماعی ناشی از آن در سطح شهر و درآمد زائی بخش های خدمات شهری و تمام ارکان زنجیره تامین گردشگری خواهیم بود و همچنین تبادلات و اثرات مثبت اجتماعی و فرهنگی و مذهبی و سیاسی از جمله دستاوردهای دیگر است.
حقیرالسادات تصریح کرد: خواهر خواندگی یزد در حال حاضر با شهرهای یاس برین مجارستان، پوتین گرجستان، گیومری ارمنستان، خیوه ازبکستان، براگا پرتغال، لینز اتریش و تینگ یائو چین خواهرخوانده است و با شهرهای کیوتو ژاپن، یئوسو کره جنوبی، آلماتی قزاقستان، بخارا ازبکستان، خجند تاجیکستان، گنجه آذربایجان، پونا هند، لویو اکراین، بولونیا ایتالیا در حال خواهرخواندگی است.
***20 شهر در صف پیمان خواهرخواندگی با یزد قرار دارند!
این اظهارات رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر یزد در حالی است که علشق طوس مسئول واحد بین الملل و دیپلماسی شهری از اداره ارتباطات و امور بین الملل شهرداری یزد در آخرین اظهارات خود از 20 شهر در صف خواهر خواندگی با یزد خبر داد و گفت: شهر یزد از قبل از سال 1398 تعداد محدودی پیمان خواهرخواندگی داشت که شاخص ترین آنها شهر یاسپرین مجارستان، شهری از عمان و شهری در کوبا بود که قدیمی ترین خواهرخوانده های یزد بودند.
عاشق طوس گفت: یکی از اهداف خواهرخواندگی با شهرهای کشورهای شاخص در قاره آسیا و اروپا بود و در کنار آن سراغ تمدنهای قدیمی رفتیم که با شهر یزد سنخیتی داشته باشند.
وی ادامه داد: این کشورها، کشورهایی تاریخی گردشگرپذیر بودند و در بین شهرهایشان شهرهای دانشگاهی صنعتی که مشابهت بیشتری با یزد داشتند را در 10 کشور اصلی و 10 کشور فرعی شناسایی کردیم.
مسئول واحد بین الملل و دیپلماسی شهری از اداره ارتباطات و امور بین الملل شهرداری بیان کرد: در مرحله بعد از هر کدام این کشورها هم معمولاً شهرهای دوم تا نهایت چهارم را با این شرایط که شهر یزد نمی تواند با پایتخت ها خواهرخوانده شود و تنها پایتخت ها با پایتخت ها خواهرخوانده می شوند، کار را شروع کردیم.
عاشق طوس از روند پیشرفت خواهرخواندگی ابراز رضایت کرد و افزود: اولویت ما در کشورهای همسایه و هم کشورهایی که ما به نوعی با آنها اشتراکات فرهنگی تاریخی داریم، مدنظر قرار گرفت و بر این اساس ما عملاً امروز تقریباً درباره بیش از 20 شهر دنیا صحبت می کنیم و هفت شهر بجز یاسبرین رسماً در دو سال اخیر به خواهرخواندگی یزد درآمده اند.
با نگاهی به همه اظهاراتی که باب خواهر خواندگی یزد شده انچه مشخص است اینکه برای خواهرخواندگی یزد بالغ بر 30 شهر نام برده می شود که یا قرارداد رسمی امضا شده یا در حال پیگیری جدی بوده اند که از هر زاویه به این موضوع پرداخته شود نمی توان دریافت این خواهرهای ناخوانده چگونه قرار است برای یزد سومند باشند.
فارغ از اینکه این تعداد خواهر خواندگی اثر مثبت دارد یا اثر سو باید پرسید این خواهرخواندگی ها چه آورده ای برای یزد جهانی داشته است یا برعکس چه هزینه هایی را بر بدنه شهری یزد وارد اورده است؟!
اینکه صرفا با تشریفات دیپلماتیک یک تفاهم نامه ای امضا می شود و با الفاظ پر طمتراق در لیست کارنامه ای شهردار و اعضای شورای شهر نوشته می شود مطمئنا نمی تواند آورده ای جز ضرر برای مردم و شهر یزد داشته باشد.
انتهای پیام /