دوشنبه 5 آذر 1403

داستان ادامه دار گران فروشی ایرلاین‌ها / آیا هفته آینده سرنوشت قیمت بلیت هواپیما مشخص می‌شود؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
داستان ادامه دار گران فروشی ایرلاین‌ها / آیا هفته آینده سرنوشت قیمت بلیت هواپیما مشخص می‌شود؟

مشکل گران‌فروشی بلیت هواپیما توسط ایرلاین‌ها با گذشت بیش از دو ماه همچنان ادامه دارد و اخطارهای سازمان هواپیمایی کشوری و وزارت راه و شهرسازی چاره‌ساز نشده است؛ البته احتمالا در جلسه هفته آینده شورای عالی هواپیمایی کشوری در این مورد تصمیم گیری خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ ایرلاین‌ها در تیرماه 1400 قیمت بلیت پروازهای داخلی را خودسرانه 30 تا 40 درصد افزایش دادندکه این موضوع با مخالفت‌ها و هشدارهای نمایندگان مجلس، وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی و بازگشت قیمت‌ها به نرخ سابق مواجه شد.

ایرلاین‌ها برای اقدام خود هیچ مجوز قانونی از شورای عالی هواپیمایی دریافت نکرده بودند و توضیحی هم در این باره نداند و نرخ بیشتر مسیرهای پروازی را به بیش از یک میلیون تومان افزایش داده بودند.

رئیس قبلی و همچنین سرپرست فعلی سازمان هواپیمایی کشوری نیز در این مدت بارها با نامه نگاری‌ها به ایرلاین‌ها و هشدار مبنی بر لغو پروازهای داخلی این شرکت‌ها، سعی کردن از جایگاه سیاست گذار، برای کاهش نرخ نقش آفرینی کنند؛ اما ایرلاین‌ها به این هشدارها توجهی نکردند.

شرکت‌های هواپیمایی مثلا قیمت بلیت هواپیما برای مسیر تهران به مشهد حتی به یک میلیون تومان فروختند، در حالی که بر اساس نرخ مصوب حداکثر قیمت 771 هزار و 200 تومان بود که البته با قول وزارت راه و سازمان هواپیمایی برای بررسی وضعیت ایرلاین‌ها و بعد از یک ماه و نیم گران‌فروشی، نرخ‌ها به حالت سابق بازگشت و امروز با پیک کرونا و کاهش تقاضا، قیمت حتی تا 350 هزار تومان هم کاهش داشته است.

بازگشت بلیت پروازها به قیمت‌های قبل از فزایش غیرقانونی در حال رخ داد که توضیح در مورد آن و اقدامی برای بازگرداندن مبلغ دریافتی اضافه به مسافرانی انجام نشده که جای سوال دارد.

در این میان انجمن هواپیمایی و ایرلاین‌ها به دنبال آزادسازی یا در واقع افزایش قیمت بلیت هواپیما بودند و هستند و با استناد به برنامه پنجم توسعه، آن را اقدامی قانونی می‌دانستند.

دربند ب ماده 161 قانون برنامه پنجم توسعه آمده است، دولت مکلف است تا پایان سال اول برنامه نسبت به متنوع سازی نرخ خدمات حمل‌ونقل هوایی بار و مسافر اقدام کند و از ابتدای سال سوم برنامه ضمن آزادسازی کامل نرخ حمل‌ونقل هوایی، خدمات فرودگاهی و شبکه پروازی، لغو تخفیفات تکلیفی و هرگونه معافیت در زمینه بهره‌برداری از خدمات ناوبری هوایی، فرودگاهی، نشست‌وبرخاست، خدمات پروازی، واگذاری اماکن و سایر موارد مرتبط نسبت به واقعی کردن نرخ این خدمات اقدام کند. ایرلاین‌ها با توجه به این بند قانونی اقدام خود جهت افزایش قیمت بلیت را قانونی می‌دانند و تاکنون مصوبات و نظرات وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری را نپذیرفته‌اند و حال از دولت سیزدهم می‌خواهند این روند قیمت‌گذاری را در اختیار آنها قرار دهد.

محمد اسلامی وزیر سابق راه و شهرسازی، در همان ایام (پس از افزایش قیمت بلیت هواپیما) اعلام کرده بود که ایرلاین‌ها باید قیمت را به نرخ سابق مصوب (نرخ‌نامه آبان‌ماه سال گذشته) برگردانند؛ از سوی دیگر مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری نیز تاکید کرده بود که اقدام شرکت‌های هواپیمایی مصداق بارز تبانی و گران‌فروشی است و قول برخورد با همه متخلفان را داده بود.

تشکیل کمیته کارشناسی و تعیین هزینه هر ساعت - صندلی پرواز تا منتفی شدن

براساس گزارش راه دانا؛ نشست شورای عالی هواپیمایی کشوری در وزارت راه و شهرسازی در روز 10 مرداد ماه امسال مقرر شد کمیته کارشناسی برای تعیین هزینه هر ساعت - صندلی پرواز تشکیل شده و بر اساس نتایج این کمیته در نشستی فوق‌العاده برای نرخ بلیت هواپیما تصمیم‌گیری شود.

اسلامی وزیر سابق راه و شهرسازی پس از این نشست گفت: ضروری است که انجمن شرکت‌های هواپیمایی، از اقدام ناهماهنگ با شورای عالی هواپیمایی کشوری در افزایش نرخ بلیت هواپیما خودداری کند. وی تاکید کرد: در نرخ‌گذاری، دو مساله اهمیت دارد. یکی محاسبات عددی هزینه‌ها و درآمد ایرلان‌ها و دیگری نقش حاکمیت در حمایت توامان از همه اقشار جامعه و صنعت هوانوردی است. هنگامی که محاسبات عددی مبنای تعیین قیمت بلیت هواپیما قرار می‌گیرد، باید مواردی همچون نرخ ارزان سوخت و سهل‌گیری دولت در دریافت مطالبات خود از ایرلاین‌ها نیز به صورت عددی محاسبه شده و در نتیجه نهایی اعمال شود.

براساس این گزارش، تا کنون خبری از تشکیل این کمیته نشده است؛ از سوی دیگر هر چند ایرلاین‌ها نرخ‌ها را به حالت سابق بازگردانند اما همچنان برخی شرکت‌های هواپیمایی اقدام به گران فروشی می‌کنند و فقط میزان این افزایش را کاهش داده‌اند و تاکنون مردم در این میان سرگرداند هستند.

وزیر جدید راه و شهرسازی و مشکل قیمت بلیت هواپیما

به گزارش راه دانا؛ با روی کار آمدن دولت سیزدهم و کسب رای اعتماد رستم قاسمی به عنوان وزیر راه و شهرسازی از مجلس به نظر می‌رسد که تکلیف بلیت هواپیما به زودی مشخص خواهد شد؛ البته قاسمی وزیر راه، خبر از برگزاری این جلسه در آینده نزدیک و تصمیم‌گیری در مورد آن داد؛ به‌نحوی‌که نه ایرلاین‌ها ضرر کنند نه مردم.

محمدحسن ذیبخش سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری نیز در روزهای اخیر، درباره آخرین وضعیت قیمت بلیت هواپیما گفت: تعیین قیمت بلیت هواپیما بر اساس میزان عرضه و تقاضا است و باتوجه‌به شیوع ویروس کرونا در بسیاری از شهر‌ها، مسافران از انجام سفر‌های غیرضروری خودداری کرده‌اند و همین امر باعث کاهش قیمت بلیت هواپیما شده است. وی افزود: در حال حاضر هیچ افزایش قیمتی برای بلیت هواپیما وجود ندارد و ایرلاین‌ها موظف هستند تا برگزاری جلسات جدید با حضور وزیر راه و شهرسازی جدید، قیمت بلیت‌های هواپیما را متناسب با نرخ مصوب تعیین شده به مسافران عرضه کنند.

آخرین نشست شورای عالی هواپیمایی در واپسین روزهای وزارت محمد اسلامی برگزار شد که در آن نشست قیمت بلیت هواپیما افزایش نیافت؛ نشست بی‌نتیجه‌ای که بارها وعده نهایی شدن قیمت بلیت هواپیما داده بود اما نهایتا قیمت بلیت هواپیما به دلیل کاهش سفرها در پی شیوع کرونا به ارقام خرداد ماه امسال بازگشت نه با تدابیر شورای عالی هواپیمایی.

تکلیف قیمت بلیت هواپیما در هفته آینده مشخص می‌شود؟

سیاوش امیرمکری سرپرست سازمان هواپیمایی کشوری این هفته با اشاره به جلسه کمیته کارشناسی درباره نرخ هر ساعت صندلی - پرواز، گفت: در آن جلسه کارشناسی درباره اعداد و ارقامی که انجمن شرکت‌های هواپیمایی ارائه داد، برای سازمان هواپیمایی کشوری سوالاتی پیش آمد. این نرخ مجددا توسط کارشناسان هواپیمایی کشوری مورد بررسی قرار گرفت و در جلسه بعدی شورای عالی هواپیمایی کشوری دوباره مطرح شد.

وی ادامه داد: اختلاف نظر انجمن شرکت‌های هواپیمایی و سازمان هواپیمایی کشوری در خصوص نرخ یک ساعت صندلی - پرواز هنوز برطرف نشده و این مسأله به شورا گزارش شده است. قرار بر این شد که شورای عالی هواپیمایی کشوری در جلسه بعدی این نرخ را نهایی کند.

البته اختلافی بین سازمان هواپیمایی کشوری و انجمن شرکت‌های هواپیمایی درباره نرخ هر ساعت صندلی - پرواز هواپیما در کشور اختلاف نظر وجود دارد که باعث شد جلسات قبلی شورای عالی هواپیمایی کشوری برای افزایش نرخ بلیت هواپیما به نتیجه نرسد و مقرر شد این اختلاف در یک کمیته کارشناسی با حضور نمایندگان دو طرف و کارشناسان مستقل به بحث و بررسی گذاشته شود.

حال با گذشت بیش از دو ماه از از گرانفروشی ایرلاین‌ها و افزایش قیمت قانونی بلیت هواپیما، همچنان این مشکل پابرجاست؛ البته احتمالا جلسه سوم شورای عالی هواپیمایی کشوری هفته آینده برگزار و درباره قیمت بلیت هواپیما تصمیم گیری خواهد شد.

حال باید در انتظار برگزاری جلسه در هفته آنیده شورای عالی هواپیمایی با حضور رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم برای تعیین تکلیف قیمت بلیت هواپیما باشیم تا با وعده‌های داده شده به نفع مسافران و ایرلاین‌ها به‌صورت عادلانه محقق و این مشکل در حوزه حمل‌ونقل هوایی مرتفع شود.

انتهای پیام